Петак, 25. новембар 2011.

Одржана Конференција „Етички стандарди / стандарди понашања за парламентарце“

Дводневна конференција под називом „Етички стандарди/стандарди понашања за парламентарце“ у организацији Народне скупштине Републике Србије, одржана је у Дому Народне скупштине у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији и УСАИД-ом.


Конференцију је отворила председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић, истакавши да је успостављање стандарда понашања представника народа веома важна тема, која представља друштвени и цивилизацијски искорак. Том приликом, Ђукић Дејановић је све присутне подсетила на значај успостављања односа поверења између грађана и њихових представника, који се постиже транспаретним радом парламента и изразила веровање да ће и ова конференција, кроз искуства, предлоге и сугестије, изнедрити смернице ка остваривању очекивања наших грађана.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији, Кипреос Димитриос поздравио је иницијативу да се организује ова конференција и честитао Народној скупштини на свим предузетим корацима, који за резултат имају транспарентност рада јавних институција, као и оснивање Агенције за борбу против корупције.Такође, Кипреос је истакао да је формирање Радне групе за израду кодекса понашања био корак од велике важности и нагласио да ће Мисија ОЕБС-а наставити да подржава Народну скупштину у овој важној иницијативи.

Током дводневне конференције „Етички стандарди/стандарди понашања за парламентарце“, учесници су били посланици и признати стручњаци из наше земље, земаља Европске Уније, као и земаља региона. Они су разговарали о концепту етичких начела понашања народних посланика, одбрани дигнитета парламента, важности рада у јавном, а не у личном интересу, степену одговорности према грађанима, правим вредностима попут достојанства и поверења, и правилима која проистичу из ових вредности, питању суспензије народних посланика, успостављању културе дијалога, интегритету посланика, примени забране сукоба интереса и антикорупцијској стратегији.

Првог дана конференције присутнима се обратио и председник Административног одбора Ненад Константиновић који је истакао значај рада на јачању парламента и сарадњи са медијима, а потом се осврнуо на представничку, законодавну и контролну улогу парламента, наводећи да је српски парламент, када је у питању законодавна функција, у протеклом периоду испунио своје обавезе доневши осам стотина закона, што је препознато од стране Европске комисије, а као резултат Србија је добила позитивну оцену и препоруку за статус кандидата за пријем у Европску Унију.

Учеснике је поздравила и потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић која је истакла важност доношења кодекса понашања парламентараца и нагласила да би требало најпре кренути од тога да он мора бити јавно прихваћен. У наставку излагања она је истакла значај јавног дијалога између парламентараца, грађана и стручне јавности, а потом и изразила незадовољство услед сужености простора у коме народни посланици могу јавно да говоре. Морамо се слушати, чути и поштовати, и за мене је то почетак сваке етике, закључила је Чомић.

У дискусији која је потом уследила, сви присутни су имали прилику да поставе питања али и да изнесу своја виђења о доношењу кодекса понашања народних посланика.

Другог дана конференције присутнима се обратио и председник Законодавног одбора Влатко Ратковић који се најпре захвалио Мисији ОЕБС-а и УСАИД-у на подршци и сарадњи, истакавши да је етика саставни део политике. Ратковић је изразио задовољство што је Србија међу првима отворила ово питање и препознала важност институционализације правила понашања народних посланика. Такође је нагласио да је у нашој земљи започета и да се успешно спроводи реафирмација парламента као централне институције друштва. Кодекси постоје у сваком сегменту нашег друштва и парламентарци треба да донесу тај акт, а свака конструктивна критика цивилног друштва, као и стручне јавности је добродошла, закључио је Ратковић.

Након излагања панелиста уследила је дискусија, на којој су размењена мишљења о предностима и проблемима у вези са темама, које су током дводневне конференције разматране.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 12. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја