17. септембар 2019. Сусрет потпредседника Народне скупштине Верољуба Арсића и делегације Парламента Републике Словеније

17. септембар 2019. Сусрет потпредседника Народне скупштине Верољуба Арсића и делегације Парламента Републике Словеније

Уторак, 17. септембар 2019.

Односи Србије и Словеније на изузетном нивоу, закључили Верољуб Арсић и Предраг Баковић

Потпредседник Арсић је на почетку састанка, пожелео добродошлицу делегацији Државног збора Словеније у име председнице Народне скупштине, у име Народне скупштине и у своје лично име.


Истакао је да су сарадња и односи две земље, од успостављања званичних дипломатских односа 2000. године, на највишем нивоу, о чему сведоче узајамне посете високих званичника две државе. Арсић је напоменуо да је потписивањем Меморандума о сарадњи између Народне скупштине Србије и Државног збора Словеније, сарадња добила нови институционални облик, чиме је отворен додатни простор за свеобухватну сарадњу, а посебно за сарадњу у процесу европских интеграција.

Посебно је нагласио значај одржавања заједничких седница двеју влада, које су дале додатни импулс развоју билатералне сарадње. Такође, указао је на значај парламентарне дипломатије јер, како је навео, узајамним посетама парламентараца, размењујемо искуства и додатно унапређујемо сарадњу у свим областима, а нарочито у области културе, образовања и привреде.

Потпредседник се осврнуо и на положај словеначке националне мањине која је заступљена у Србији, истакавши да је наша земља мултиетничка и да Влада Србије има највише стандарде за поштовање права и слобода националних мањина које живе у Србији. Говорећи о европским интеграцијама, навео је да је стратешки циљ Србије пуноправно чланство у ЕУ, те указао на проблеме са којима се суочавамо од стране приштинске администрације, увођењем противправних такси на робу из централне Србије и БиХ, као и на формирање тзв. војске Косова која је у супротности са Резолуцијим 1244 Савета безбедности УН.

Председник Посланичке групе пријатељства са Србијом у Државном збору Словеније Предраг Баковић оценио је да је сарадња две државе на високом нивоу и да постоји простор за додатно унапређење сарадње у области културе, образовања и привреде. Оценивши одличан геополитички положај Србије, изнео је мишљење да је од великог значаја њено придруживање Европској унији, где је Словенија спремна да помогне кроз своја искуства и техничку подршку. Баковић је указао на податак да око 1500 словеначких предузећа послује у Србији и додао да се очекује још бољи привредни раст, нарочито у области дигитализације и електроинфраструктуре. Изразио је задовољство у вези положаја словеначке националне мањине у Србији и додао да су, такође, и Срби који живе у Словенији задовољни условима и стандардом живота.

Баковић је навео да је политика Републике Словеније у односу на Косово* конзистентна, али да не подржавају противправно уведене таксе на робу из Србије и формирање тзв. војске Косова, која, не само да је у супротности са Резолицијом 1244, већ њено формирање утиче на стабилност и мир у целом региону.

Током састанка обратили су се и чланови ПГП са Србијом у Државном збору Словеније Лидија Дивјак Мирник, Сташа Коби Шмид и др Франц Трчек оценивши да је свеобухватна сарадња на одличном нивоу, са посебним освртом на унапређење у области културе и привреде.

На крају састанка, Верољуб Арсић је изразио наду за интензивирањем сарадње, кроз одржавање заједничких састанака посланичких група пријатељстава и радних тела два парламента.
Поводом предстојеће 141. скупштине Интерпарламентарне уније која ће се одржати 13–17. октобра, у Београду, Арсић је истакао да ће Словенија бити представљане на највишем нивоу.

Састанку је присуствовао и председник Посланичке групе пријатељства са Словенијом народни посланик Милија Милетић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31