Среда, 18. децембар 2019.

Одбор за контролу служби безбедности у надзорној посети Војнобезбедносној агенцији

У складу са Планом рада Одбора за 2019. годину чланови Одбора за контролу служби безбедности Народне скупштине Републике Србије, реализовали су надзорну посету Војнобезбедносној агенцији.


Делегацију Одбора предводио је председник Одбора мр Игор Бечић. У раду делегација Одбора којa je обавилa надзорну посету учествовали су народни посланици чланови и заменици чланова Одбора: Марија Обрадовић, Горан Пекарски, др Предраг Јеленковић, Владан Заграђанин, Немања Радојевић и Александар Марковић.

Током надзорне посете Војнобезбедносној агенцији чланови делегације Одбора извршили су надзор над законитошћу примене посебних мера и поступака прописаних Законом о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији, као и надзор над законитошћу примене овлашћења Војнобезбедносне агенције у спровођењу посебних доказних радњи прописаних Закоником о кривичном поступку. Чланови делегације Одбора, методом случајног узорка, остварили су непосредан увид у документацију у окончаним предметима и установили да припадници Војнобезбедносне агенције поступају професионално, у складу са законом прописаним процедурама и да у надзираним случајевима није било неправилности.

Једна од тема током поступка надзора била су најновија безбедносна дешавања у земљи и окружењу. Оцењено је да безбедносна ситуација захтева активно ангажовање служби безбедности Републике Србије, те је у том смислу разматран и степен сарадње и размене података са службама и другим органима који се баве пословима безбедности у Републици Србији. Констатовано је да је сарадња и размена података између надлежних органа на професионалном и високом нивоу те да Војнобезбедносна агенција, у складу са законом прописаним надлежностима, активно ради и да је у потпуности посвећена расветљавању најновијих догађаја од утицаја на безбедност Републике Србије.

Припадници Војнобезбедносне агенције пружили су одговоре и информације члановима делегације Одбора на сва постављена питања. Поред контроле законитости рада, чланови делегације Одбора посебну пажњу посветили су сагледавању стања, техничке опремљености и могућностима за унапређење ефикасности рада Агенције. Чланови делегације Одбора оценили су да Војнобезбедносна агенција прати безбедносну ситуацију и реагујe сходно овлашћењима које има на основу закона. Позитивно је оцењен рад припадника Војнобезбедносне агенције и наглашена пуна подршка њиховом даљем ангажовању на реализацији тежишних задатака.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 4. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја