30. јун 2019. Генерални секретар ИПУ Мартин Чангонг, председница Народне скупштине Маја Гојковић, председница ИПУ Габријела Куевас Барон, председница Савета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације Валентина Матвијенко и  председник Савета Шура Кат

30. јун 2019. Генерални секретар ИПУ Мартин Чангонг, председница Народне скупштине Маја Гојковић, председница ИПУ Габријела Куевас Барон, председница Савета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације Валентина Матвијенко и председник Савета Шура Кат

Недеља, 30. јун 2019.

Обраћање председнице Народне скупштине на састанку ИПУ поводом Међународног дана парламентаризма

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић учествује данас на састанку у формату „квинтета“, Интерпарламентарне уније (ИПУ) у Женеви, који се одржава први пут у историји ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације и који окупља руководство ИПУ, председнике парламената који су председавали ИПУ и Србије, као домаћина предстојеће скупштине ове организације.


Гојковић је указала да је ово важан историјски тренутак за Интерпарламентарну унију, јер се први пут одржава састанак „квинтета“ и то на Међународни дан парламентаризма, а истовремено се обележава и 130. година постојања ове најстарије међународне парламентарне организације, као подсећање на први састанак тадашње Интерпарламентарне конференције у Паризу 1889.године.

Гојковић је истакла да је Србија поносна што ће предстојећа 141. скупштина ИПУ одржати у Београду и то у овој години значајног јубилеја и позвала све парламентарце да у октобру од 13. до 17. дођу у Србију.

Гојковић је нагласила да ће се као председница парламента, који ће бити домаћин предстојећег заседања, фокусирати на то како скупштина у Београду може да допринесе развоју парламентаризма и раду ИПУ у будућности, као и да ће то бити одлична прилика да се чују различита мишљења и предлози на тему генералне дебате – јачање међународног права: улога и механизми парламената и допринос регионалне сарадње.

Председница Скупштине Србије је рекла да се потреба разматрања ове тема наметнула сама по себи имајући у виду да се читав свет данас налази на раскрсници, да смо сведоци кршења правила и начела међународног права, укључујући основне аспекте попут поштовања територијалног интегритета и политичке независности држава, уздржавања од употребе силе без одобрења Савета безбедности УН, неуплитања у унутрашња питања држава и дужности влада да заступају људска права и основне слободе.

Гојковић је навела да је важно да се пружи одговор помоћу којих механизама парламентарна демократија може да помогне и спречи угрожавање и кршење појединих института међународног права.

„Уверена сам да ће Београдска декларација представљати суштински допринос парламентараца изазовима који се налазе пред читавим светом“, рекла је Гојковић.

Гојковић је изразила наду да ће 141. скупштина у Београду бити прилика да се организација приближи универзалном чланству и у том контексту изразила задовољство због најава да ће Скупштина у Београду представљати прилику да се број чланица заокружи на 180.

Гојковић је најавила да ће током заседања ИПУ у Београду посебна пажња бити посвећена обележавању 30. годишњице од усвајања Конвенције о правима детета и позвала да се подржи разматрање ове теме и подстакне на што веће учешће на радионици која ће бити организована тим поводом 15. октобра 2019. године.

Гојковић је навела и да ће током заседања Стални одбор за демократију и људска права ИПУ припремити нацрт резолуције „Постизање универзалне здравствене заштите до 2030: улога парламената у обезбеђивању права на здравље“ и истакла да је важно да се и парламенти постарају да сви људи и заједнице имају приступ што већем броју здравствених услуга, да те услуге буду довољно квалитетне и ефикасне и приступачне. Председница Скупштине Србије је најавила и одржавање панел дискусија поводом обележавања 40. годишњице Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације против жена, која ће се фокусирати на улогу парламената у усвајању законодавног оквира за постизање родне равноправности. Гојковић је навела да је планирано организовање бројних догађаја на маргинама скупа, те да су току припреме на организацији друштвених догађаја, културног програма током церемоније отварања заседања, као и током пријема за Форум жена парламентарки, док ће шефовима делегација бити уприличено посебно вече у Народном музеју.

На данашњем састанку Интерпарламентарне уније у Женеви, поред председнице Скупштине Србије, учествују председница Савета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације Валентина Матвијенко, која је председавала 137. Скупштине ИПУ у Санкт Петербургу, председник Савета Шура Катара Ахмед бин Абдулах Заид Ал Махмуд, председавајући 140. Скупштине ИПУ у Дохи, председница ИПУ Габријела Куевас Барон и генерални секретар организације Мартин Чангонг.

Председница Скупштине Србије уочи почетка састанка „квинтета“ ИПУ састала се са председницом Интерпарламентарне Габријелом Куевас Барон, а разговарала је и са генералним секретаром ове организације Чангонгом, а на састанцима се разговарало о сарадњи са овом организацијом и предстојећој скупштини у Београду.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5