Четвртак, 14. фебруар 2013.

Обраћање председника Народне скупштине у расправи о Предлогу одлуке

Председник Народне скупштине Републике Србије мр Небојша Стефановић учествујући као предлагач у расправи о Предлогу одлуке о утврђивању састава Комисије за праћење и спровођење Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација – Жене, мир и безбедност у свету, рекао је да се ради о тачки дневног реда заседања, важној, не само за парламент већ и за читаво наше друштво, поготово када се ради о равноправности полова.


Стефановић је рекао да жене имају важну улогу у схватању, спречавању и решавању конфликата и додао да равноправност полова значи једнаке могућности и за жене и за мушкарце и да је она основно демократско начело предвиђено Уставом Републике Србије. Стефановић је подсетио да од укупне популације Републике Србије преко 51,3 посто представљају жене, оценивши да је родна равноправност веома важна за наше друштво, али да се ова права некада занемарују. Стефановић је рекао да Народна скупштина и друштво морају да ураде што је могуће више да се ова права никада не изгубе из вида.
Говорећи о националном плану за примену Резолуције СБ 1325, председник НС РС је подсетио да тренутно у парламенту жене чине 32,93 посто, односно да их има 82, додавши да тим бројем није задовољан и да се нада да ће у следећем сазиву парламента бити најмање 50 процената дама,такође изразивши наду да ће све посланичке групе у будућности дати већи допринос у остварењу тог циља.
Коначно, председник НС РС је рекао да се, имајући у виду предложени састав Комисије за примену Националног акционог плана у коју улазе представници Одбора из области равноправности полова, одбране, унутрашњих послова, спољних послова, рада и социјалне политике, правосуђа и државне управе, као и представница Повереника за заштиту равноправности може са сигурношћу рећи да ће Комисија значајно допринети ефикасној примени Националног акционог плана.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2