15. децембар 2017. Учесници скупа поводом обележавања 25. годишњице обнове дипломатских односа између Републике Србије и Државе Израел

15. децембар 2017. Учесници скупа поводом обележавања 25. годишњице обнове дипломатских односа између Републике Србије и Државе Израел

Петак, 15. децембар 2017.

Обележена 25. годишњица обнове дипломатских односа између Републике Србије и Државе Израел

У организацији Народне скупштине и Амбасаде Државе Израел, обележена је 25. годишњица обнове дипломатских односа између Републике Србије и Државе Израел, скупом на којем су присуствовали народни посланици, представници Владе Републике Србије, представници цркава и верских заједница, као и представници дипломатског кора.


Потпредседник Народне скупштине и председник Посланичке групе пријатељства са Израелом проф. др Владимир Маринковић, обраћајући се присутнима, изразио је задовољство што Народна скупштина учествује у обележавању ове годишњице и истакао да односе наших двеју земаља карактерише висок степен пријатељства и поштовања, посебно потврђен у најтежим моментима историје. Маринковић је навео да српски и јеврејски народ деле исту судбину и да су претрпели велика страдања током Другог светског рата, која су додатно оснажила наше међусобно разумевање. Не смемо да дозволимо да се историја понавља и Србија ће наставити са неговањем антифашистичке традиције, нагласио је Маринковић. Он је истакао и да две државе имају развијен политички дијалог, као и да треба радити на јачању парламентарне сарадње, као сарадње директно изабраних представника двају народа. Простора за унапређење сарадње између Републике Србије и Државе Израел има и на пољу економије, индустрије, пољопривреде, али и у областима у којима се остварује људски контакт и које на личној основи приближавају наше народе, као што су туризам, култура, наука, образовање и спорт, закључио је у свом обраћању проф. др Владимир Маринковић.

Амбасадорка Израела у Србији Њ.Е. Алона Фишер Кам, нагласила је да Србија и Израел данас имају богат политички дијалог, добру економску сарадњу, као и да се контакти између наших двају друштава стално продубљују. Посебно је истакла посвећеност у раду ПГП са Израелом на унапређењу билатералних односа наших двеју земаља. Она се захвалила Народној скупштини на једногласно усвојеном Закону о отклањању последица одузимања имовине жртвама холокауста које немају живих законских наследника, истичући да је тиме постигнута правда и достојанство за све жртве холокауста. Амбасадорка Израела је подсетила присутне и да је једна од најзначајнијих личности заједничке историје Србије и Израела др Давид Албала, српски патриота и посвећени циониста, као и да је Србија прва земља на свету која је признала Балфурову декларацију, којом се признаје право Јевреја на самоопредељење у њиховој историјској домовини.

Скупу је присуствовала и унука др Албале, Рози Гојић Стивенсон Гуднајт (Rosie Gojich Stephenson Goodnight), којој је амбасадорка уручила награду.

Изасланик председника Републике Србије Никола Селаковић, истакао је у свом обраћању да српски и јеврејски народ, уз бројне разлике и географску удаљеност, зближавају заједничке особине, нарочито љубав према слободи и борба за слободу и њено очување. Светли примери родољубља су дошли баш од јеврејског народа који је живео у Србији и делио судбину нашег народа, нагласио је Селаковић.

Учесницима скупа се, видео поруком, обратио и председник државе Изрел Рувен Ривлин, изразивши захвалност за дугогодишње пријатељство и на чињеници да је Србија прва земља на свету која је признала Балфурову декларацију.

Хор „Браћа Барух“ је на скупу извео државне химне Републике Србије и Државе Израел, као и сефардску песму под називом „Mi kerido, mi amado“.

Видео (1)

Петак, 15. децембар 2017. | скуп поводом прославе 25. годишњице обнове дипломатских односа између Републике Србије и Државе Израел 15.12.2017.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 30. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја