12. април 2012. године Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић

12. април 2012. године Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић

Четвртак, 12. април 2012.

Обележена годишњица пробоја Сремског фронта

Председница Народне скупштине Републике Србије, проф.др Славица Ђукић Дејановић, која замењује председника Републике Србије присуствовала је обележавању 67 година од пробоја Сремског фронта. Пошто је положила венац на Спомен обележје у Адашевцима код Шида, председница Славица Ђукић Дејановић је поручила да је обавеза свих да се такав подвиг не заборави.


"Зато данас и овде, као и увек када се окупимо и када ћутимо, јер није свако ћутање заборав, као што није свако сећање претња, исказујемо дивљење њиховом пожртвовању, захвалност за слободу и независност за коју су се изборили", рекла је Ђукић Дејановић. Она је нагласила да јунаке са сремског фронта Србија памти као ослободиоце који су своје идеале уградили у темеље Европе, без екстремних политичких и идеолошких супростављености, ривалитета и непријатељстава међу државама, Европе која као свој дан управо слави Дан победе над фашизом. Председница је нагласила да пробој Сремског фронта носи поруку да српски народ има снаге да направи пробој из тешкоћа сваке врсте.»Србија је кроз векове умела да одреди своје место на међународној сцени и у ратовима и у миру, а данас бира пут којим иде јасно, чврстим корацима, одлучно, пут истинских вредности, социјалне правде.Историјске поуке су драгоцене, а историјске жртве уграђене у сваки педаљ ове земље и зато су нове генерације дужне да дар живота у слободарској Србији искористе на добро своје земље», поручила је Ђукић Дејановић. Она је нагласила да је победа над фашизмом, којом је завршни ударац задат управо на сремским пољима, означила крај настојањима да се свет претвори у хаос и безнађе и резултирала повељом УН.
Председница Славица Ђукић Дејановић је истакла да је Србија са својим институцијама уједињена у намери да, упркос проблемима, гради садржајне односе са свим земљама региона и света, посвећeна миру, али и свесна чињенице да савремени ризици и претње не познају границе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
недеља, 27. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја