24. април 2017. Четврта пленарна седница Националног конвента о Европској унији

24. април 2017. Четврта пленарна седница Националног конвента о Европској унији

Понедељак, 24. април 2017.

Национални конвент - квалитетна логистичка подршка институцијама у преговарачком процесу Србије са Европском унијом

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије проф. др Владимир Маринковић учествовао је на Четвртом пленарном заседању Националног конвента о Европској унији у Народној скупштини, на којем је било речи о оствареним резултатима и плановима за наредни период у процесу преговора Србије са Европском унијом.


Маринковић је истакао да се досадашња четворогодишња сарадња државних органа са организацијама цивилног друштва, чланицама Националног конвента, показала као изузетно ефикасан механизам за разумевање и информисање широке јавности о процесу европских интеграција. Додао је да је Национални конвент, кроз своју консултативну улогу, дао и значајан допринос раду, како надлежних oдбора Народне скупштине, тако и Парламента уопште и да представља јасну, добру и квалитетну логистичку подршку државним институцијама за што боље позиционирање Србије у преговарачком процесу.

Маринковић је искористио прилику и да скрене пажњу на улогу Парламента у процесу евроинтеграција Србије, истичући да је усвајањем Резолуције о улози Народне скупштине и начелима у преговорима о приступању Републике Србије Европској унији постигнут не само политички и друштвени консензус о структури и динамици вођења преговора, већ су се дала и јасна овлашћења радним телима, пре свега Одбору за европске интеграције, за учешће у формирању преговарачких позиција Србије са Европском унијом.

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић истакла је да европске интеграције нису само спољнополитичка одлука, већ механизам унутрашњег развоја и просперитета Србије. Указала је на то да је подршка Националног конвента од изузетног значаја и нагласила потребу да, посебно у временима кризе Европске уније, организације цивилног друштва и држава треба заједничким снагама да наставе да раде на промоцији користи од чланства у Европској унији, како би се задржао пут стабилности и развоја.

Шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић истакла је да је Национални конвент важан сегмент контролног механизма у преговарачком процесу и додала да је у претходном периоду остварена изузетно добра сарадња, кроз аналитичку подршку и праћење спровођења преузетих обавеза, пре свега у области владавине права. Мишчевић је најавила да се у наредном периоду очекује усвајање нових преговарачких позиција, да су обављене консултација за преговарачке позиције за поглавља 27 - животна средина и поглавље 12 - безбедност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика, као и то да се средином године очекује први Извештај о спровођењу активности из области владавине права.

Координаторка Националног конвента о Европској унији Наташа Драгојловић захвалила се на подршци свим релевантним чиниоцима који су омогућили да Национални конвент постане део формалне процедуре креирања преговарачких позиција Србије са Европском унијом и нагласила да ће, као и до сада, наставити да буде поуздан партнер институцијама у процесу приступања Србије Европској унији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја