8. фебруар 2018. Потпредседник Арсић и генерална секретарка Булајић на састанку са предствницима УНДП/СДЦ

8. фебруар 2018. Потпредседник Арсић и генерална секретарка Булајић на састанку са предствницима УНДП/СДЦ

Четвртак, 8. фебруар 2018.

Наставак сарадње Народне скупштине и УНДП/СДЦ на пројекту „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине Републике Србије – друга фаза“

У Народној скупштини је 8. фебруара 2018. године одржан састанак пројектног тима за надзор спровођења пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине Републике Србије – друга фаза“.


Састанак је отворио потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић који је навео да пројекат који Народна скупштина спроводи са Програмом за развој Уједињених нација и Швајцарском агенцијом за развој и сарадњу представља пример добре праксе у земљи и региону и истакао значај даљег развоја Портала за надзор над трошењем јавних средстава.

Координатор фокус групе за развој механизама контроле процеса имплементације циљева одрживог развоја, народни посланик др Милорад Мијатовић представио је досадашње резултате парламентарних механизама надзора и најавио одржавање регионалног семинара у мају 2018. године.

Генерални секретар Народне скупштине Светислава Булајић се захвалила на подршци коју УНДП/СДЦ пружају Народној скупштини и нагласила да Народна скупштина има значајну улогу у спровођењу буџетске контроле, а самим тим, и већу одговорности према грађанима. У процесу придруживања Европској унији, неопходно је развити професионалну Службу Народне скупштине која функционише по највишим европским стандардима, навела је у свом обраћању Светислава Булајић. Она је додала и да су у припреми Стратегија развоја Службе Народне скупштине за период 2018-2022. године и Приручник за писање закона и указала на потребу наставка пројекта како би се доследно спровеле започете процедуре.

Састанку су присуствовале директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу Урсула Лоибли, заменик сталног представника УНДП у Србији Стелиана Недера, као и представници канцеларије УНДП у Србији које су позитивно оцениле напредак пројектних активности у Народној скупштини.

У дискусији која је уследила представљени су планови за наредни период који ће бити усмерени на развој механизама за бољу комуникацију грађана са скупштинама на локалном нивоу, јачање контролне функције Народне скупштине и даљи развој механизама контроле трошења јавних средстава.

У оквиру Пројекта, званично је отворен „тренинг центар“ у згради Народне скупштине, у Улици краља Милана 14, на трећем спрату, који је технички опремљен за одржавање семинара и обука за запослене у Служби Народне скупштине.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31