Понедељак, 24. април 2023.

Наставак Осме седнице Одбора за спољне послове

Одбор за спољне послове је у понедељак, 24. априла 2023. године, наставио Осму седницу, која је одложена 28. децембра 2022. године, на предлог заменице председника Одбора Марине Рагуш, због непостојања формално-правних услова за њено одржавање.


Одбор је на овој седници одлучио да обави заједнички начелни претрес о Предлогу резолуције о усаглашавању спољне политике Републике Србије са спољном политиком Европске уније у виду рестриктивних мера према Руској Федерацији, који је поднео народни посланик Борко Стефановић; Препорукама Влади Републике Србије о новој спољној политици, коју је поднела група народних посланика; Декларацији о потреби јачања сарадње са Руском Федерацијом на билатералном нивоу и у међународним организацијама коју је поднела група народних посланика; Декларацији о „Српском мини-шенгену“ (нови облик интеграције Србије, Републике Српске и Црне Горе) коју је поднела група народних посланика и Предлогу резолуције Народне скупштине Републике Србије о забрани коришћења једностраних санкција као инструмената спољне политике, коју је поднела група народних посланика.

Након образложења првих пет тачака дневног реда од стране представника предлагача и расправе које је потом уследила, Одбор је гласао да не прихвати Предлог резолуције о усаглашавању спољне политике Републике Србије са спољном политиком Европске уније у виду рестриктивних мера према Руској Федерацији, Препоруке Влади Републике Србије о новој спољној политици, Декларацију о потреби јачања сарадње са Руском Федерацијом на билатералном нивоу и у међународним организацијама, Декларацији о „Српском мини-шенгену“ (нови облик интеграције Србије, Републике Српске и Црне Горе), те Предлог резолуције Народне скупштине Републике Србије о забрани коришћења једностраних санкција као инструмената спољне политике.

У наставку седнице, Одбор је усвојио више иницијатива за посете и констатовао редовне активности сталних делегација.

Седници је председавао председник Одбора Борко Стефановић, а присуствовали су и чланови и заменици чланова Одбора: Хaџи Милорад Стошић, др Ђорђе Микетић, Драгиња Влк, Ђорђе Комленски, Марина Рагуш, мр Ненад Томашевић, Јасмина Обрадовић, Санда Рашковић Ивић, Миодраг Линта, Ана Миљанић, Немања Јоксимовић, Усаме Зукорлић, Наташа Јовановић, Угљеша Марковић и Сања Ћаловић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Понедељак, 24. април 2023. | Осма седницa Одбора за спољне послове 24.04.2023.(наставак)Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја