2. децембар 2020. Народни посланици на онлајн Међупарламентарном састанку Одбора за спољне послове Европског парламента

2. децембар 2020. Народни посланици на онлајн Међупарламентарном састанку Одбора за спољне послове Европског парламента

Среда, 2. децембар 2020.

Народни посланици на онлајн Међупарламентарном састанку Одбора за спољне послове Европског парламента

Председник и заменица председника Одбора за спољне послове проф др. Жарко Обрадовић и Весна Марковић, као и заменица председнице Одбора за европске интеграције Душица Стојковић и члан Одбора Немања Јоксимовић, учествовали су на онлајн Међупарламентарном састанку Одбора за спољне послове Европског парламента.


Састанак је отворио председник Одбора за спољне полове ЕП Дејвид Мекалистер, а народни посланици учествовали су на панелу „Западни Балкан: 25 година након Дејтонског споразума“.

О значају потписивања Дејтонског споразума, којим је окончан рат у срцу Европе, као и о европској перспективи држава Западног Балкана и подршци коју ЕУ пружа на том путу, али и о неопходности регионалне сарадње и неговања добросуседских односа међу државама Западног Балкана, говорили су високи представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику и потпредседник Европске Комисије Жозеп Борел, европски комесар за проширење Оливер Вархељи, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и директор Канцеларије за Балкан Међународне кризне групе Марко Прелец.

Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић, у свом обраћању је истакао да је Србија посвећена чланству у ЕУ и да то представља спољнополитички приоритет наше земље. Регионална сарадња, као импулс развоја региона, такође је један од приоритета спољне политике Србије, навео је Обрадовић. У свом процесу европских интеграција, Србија има и посебно преговарачко поглавље, које се тиче нормализације односа са Приштином, истакао је он и додао да се постојећи проблеми могу решити само дијалогом и изналажењем компромисног решења. Не може се очекивати од Београда да пристане на независност тзв. државе Косово, нагласио је Обрадовић. Председник Одбора за спољне послове је навео и да Приштина није испунила своју обавезу, преузету потписивањем Бриселског споразума - формирање Заједнице српских општина, што је од изузетне важности за Србију. Обрадовић је поставио питање господину Лајчаку - Када ће Приштина да испуни своје обавезе из Бриселског споразума, и шта ЕУ може да учини за испуњење те обавезе с обзиром да је ЕУ била гарант тог споразума?

Када је у питању ситуација у Босни и Херцеговини, Жарко Обрадовић је истакао да Србија подржава територијални интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине, у складу са Дејтонским споразумом и да се сва решења везано за функционисање БиХ морају тражити кроз договор два ентитета и три народа.

Заменица председнице Одбора за европске интеграције Душица Стојковић нагласила је стратешко опредељење Србије за чланство у ЕУ. Она је истакла и важност интензивне регионалне сарадње, као темељног полазишта за интеграцију држава Западног Балкана у Европску унију. Србија је опредељена да сва отворена питања са државама региона решава дијалогом, као и да промовише економску сарадњу у региону, нагласила је Стојковић и додала да из тог разлога велики значај представљају иницијативe „мини-Шенген“, Транспортна заједница Западног Балкана и Фонд за Западни Балкан. Упоредо са тим процесима, од изузетне важности јесте и спровођење унутрашњих реформи у државама Западног Балкана, истакла је Душица Стојковић.

На крају конференције Мирослав Лајчак је одговорио проф. др Жарку Обрадовићу на постављено питање кроз констатацију да се све обавезе преузете из прошлости морају апослутно имлементирати.

На Међупарламентарном састанку, на којем су учествовали чланови Одбора за спољне послове ЕП, као и представници националних парламената држава чланица ЕУ и Западног Балкана, размотрена је и тема „Јединствени одговор ЕУ као подршка демократским променама у Белорусији“.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31