9. фебруар 2019. Народни посланик Александар Чотрић на прослави националног празника Срба у Северној Македонији

9. фебруар 2019. Народни посланик Александар Чотрић на прослави националног празника Срба у Северној Македонији

Субота, 9. фебруар 2019.

Народни посланик Чотрић на прослави националног празника Срба у Северној Македонији

„Србија и Северна Македонија су две суседне и пријатељске земље чији односи се крећу узлазном линијом. Томе доприносе интензивни политички контакти на нивоу председника, премијера, министара и чланова парламената, континуирано унапређење економске, трговинске и културне сарадње, као и српска и македонска мањина у две државе“, истакао је 9. фебруара народни посланик Александар Чотрић у граду Тетову, где се обратио учесницима обележавања Националног празника српске заједнице у Републици Македонији.


Чотрић је на скупу којем је присуствовало више од пет стотина припадника српске заједнице у Македонији и њихових македонских пријатеља, честитао празник Светог Саву, захвалио на очувању идентитета и пожелео јединство и слогу у деловању на културном, уметничком, просветном, информативном и духовном плану.

„Народна скупштина Републике Србије и Одбор за дијаспору и Србе у региону јединствени су у погледу статуса нашег народа у расејању и земљама окружења и активно раде на заштити права и интереса својих држављана у иностранству, при чему се посебно развијају и унапређују односи матичне земље са Србима у осам држава региона, укључујући и Северну Македонију“, поручио је Александар Чотрић.

Он је додао да Србија има све снажнију привреду и економију, да побољшава свој дипломатски и међународни статус и да доприноси миру и стабилности у региону, што је гаранција да ће Србија још свестраније и одлучније помагати делове свога народа у суседним државама, како би унапредили своје школство, рад културно-уметничких друштава и информативну делатност.

Народни посланик Александар Чотрић је током боравка у Македонији разговарао са Горданом Јовић Стојковском, председницом Српске заједнице у Македонији, Примиславом Станојевићем, председником Регионалног одбора за Тетово Српске заједнице у Македонији и Момчилом Велићем, председником КУД „Свети Сава“ из Тетова о облицима подршке Одбора за дијаспору и Србе у региону, посебно на плану издавачке делатности, помоћи за обележавање значајних датума из српске историје, уређења меморијала и обезбеђење српских народних ношњи за чланове КУД-а „Свети Сава“.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 12. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја