12. јул 2018. Учесници Парламентарне конференције  ПСМ/СТО на високом нивоу о олакшавању трговине и инвестицијама на западном Балкану

12. јул 2018. Учесници Парламентарне конференције ПСМ/СТО на високом нивоу о олакшавању трговине и инвестицијама на западном Балкану

Четвртак, 12. јул 2018.

Народна скупштина домаћин Парламентарне конференције ПСМ/СТО на високом нивоу о олакшавању трговине и инвестицијама на Западном Балкану

Народна скупштина је 12. и 13. јула ове године домаћин Парламентарне конференције на високом нивоу о олакшавању трговине и инвестицијама на западном Балкану, коју организују Парламентарна скупштина Медитерана (ПСМ) и Светска трговинска организације (СТО).


Конференцију су отворили потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић, в.д. помоћника министра трговине, туризма и телекомуникација Оливера Јоцић, председник ПСМ Педро Рок (Pedro Roque) и Саид Ел Хачим (Said El Hachimi) из Светске трговинске организације.

Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић истакао је да су сусрети у парламентарној димензији веома важни, јер се ту директно сусрећу ставови представника грађана. Он је додао да Народна скупштина са својим суседима, европским земљама и државама медитеранског региона, као и партнерима на глобалном плану једнако учествује у изналажењу адекватних решења за сва регионална и глобална питања, о чему говори и активно учешће делегације Народне скупштине у свим облицима сарадње у ПСМ.

„Посебну захвалност желим да изразим Парламентарној скупштини Медитерана, јединственом евро-медитеранском парламентарном форуму, на снажној подршци коју недвосмислено пружа Србији на путу европских интеграција будући да је чланство у Европској унији први стратешки спољнополитички приоритет Републике Србије. Осим тога, Европска унија је најважнији трговински и инвестициони партнер Србије и тиме један од најзначајнијих фактора економске стабилности земље“, истакао је Милићевић.

Он се захвалио и Светској трговинској организацији на препознавању потребе за даљом интеграцијом региона западног Балкана у циљу подстицања трговине, одрживог развоја и економског раста уопште.

„Република Србија је снажно заинтересована за повезивање земаља западног Балкана и за унапређење сарадње, јер је то од кључног значаја за привлачење инвестиција и економски развој региона, а економски и привредни развој Србије и региона нису могући без очувања стабилности и унапређења добросуседских односа“, закључио је потпредседник Народне скупштине.

Милићевић је нагласио да је ово посебно значајно за Србију, имајући у виду да је економска сарадња, нарочито у региону, један од највиших приоритета спољне политике земље.

Оливера Јоцић, в.д. помоћника министра трговине, туризма и телекомуникација истакла је да међународни трговински систем данас пролази кроз велике изазове, али да Србија искрено верује у тај систем, чији стуб представља СТО, који је грађен деценијама. Она је додала да данас не знамо шта би била алтернатива уређеном трговинском систему у свету, имајући у виду да СТО покрива чак 98 одсто светске трговине. Јоцић је нагласила да је Србија у току процеса приступања СТО, као и да је у преговорима са ЕУ отворила Поглавље 30, које се односи на економске односе са иностранством, чији се значајан део односи на чланство у СТО.

„Верујемо у интеграције и да оне доносе добро како на политичком, тако и на економском плану. Србија је спремна да се потпуно интегрише у глобални економски систем, јер чланство у СТО има позитиван ефекат на извоз, прилив страних директних инвестиција, као и на економски раст земље“, поручила је Јоцић.

Председник ПСМ Педро Рок (Pedro Roque) поздравио је континуитет сарадње ове међународне парламентарне организације и СТО и чињеницу да је у њен фокус стављен на регион Југоисточне Европе. Он је оценио да се данас у свету води трговински рат великих економских сила, што утиче додатно на регион који је суочен са својим изазовима. Рок је додао да је задатак парламентараца, као доносиоца закона, да омогуће да економски развој и раст у региону буду део решења проблема. Он је предложио да на националном и регионалном нивоу посланици дају предлоге законских решења која би поспешила економске интеграције и регионалну трговину.

Саид Ел Хачим (Said El Hachimi), представник СТО истакао је да данашњи трговински рат, који воде економске силе, утиче на све земље, као и да овај сукоб долази у најгорем могућем моменту када је у питању светска економија. Мултилатералном трговинском систему је потребна подршка коју треба да пруже све земље чланице СТО, у супротном, уколико се тензије не зауставе, изазови са којима ће се свет сусрести биће огромни, оценио је Хачим.

„Ваша подршка је кључна, јер сте ви веза између влада, међународних организација и грађана којима треба предочити чињенице и суочити их са реалношћу. Наш задатак је да делујемо стратешки“, поручио је парламентарцима представник СТО.

Уводним излагањима учесницима Конференције обратили су се и потпредседници парламената Србије, Алжира, Црне Горе и Туниса и амбасадори Марока, Хрватске, Египта и ЕУ.

Конференција окупља преко 100 представника националних и регионалних парламентарних делегација из земаља чланица ПСМ, придружених земаља и организација, Европског парламента, као и високи званичници Владе Србије.

Током дводневног рада учесници Конференције размотриће специфична питања која су релевантна за Југоисточну Европу, геополитичко подручје од великог значаја за цео Евро-медитерански регион због свог стратешког положаја, и за Западни Балкан, регион коме је потребна даља интеграција у циљу подстицања трговине, одрживог развоја и економског раста уопште.

Представници међународних организација, у чијој су посебној надлежности теме Конференције, као што је Светска трговинска организација, Европска комисија, УНЦТАД, Економска комисија Уједињених нација за Европу, OECD, Светска банка, Европска инвестициона банка и Међународни монетарни фонд, разговараће о Евро-медитеранским процесима економског и политичког приближавања у односу на прописе СТО и ЕУ, функционисању и приступању СТО, исходима 11.министарске конференције СТО и актуелном контексту међународне трговине, регионалној интеграцији на Западном Балкану и могућностима за додатно укључивање посланика у рад на питањима у вези са СТО.

Видео (1)

Четвртак, 12. јул 2018. | парламентарна конференција на високом нивоу ПС Медитерана и СТО 12.07.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја