24. јул 2019. Чланови Посланичка група пријатељства са Албанијом са амбасадором Албаније у Србији

24. јул 2019. Чланови Посланичка група пријатељства са Албанијом са амбасадором Албаније у Србији

Среда, 24. јул 2019.

Мир и сарадња од обостраног интереса за Србију и Албанију

Посланичка група пријатељства са Албанијом, на челу са председником Фатмиром Хасанијем одржала је данас састанак са амбасадором Албаније у Србији Њ.Е. Иљиром Бочкуом.


Фатмир Хасани је на самом почетку састанка поздравио иницијативу амбасадора да се одржи протоколарни састанак са Посланичком групом пријатељства, истичући да ПГП чини 25 чланова, који су спремни да продубе сарадњу са Албанијом на свим нивоима, поготово у областима образовања, трговине, културе и туризма. Хасани је истакао да добросуседски односи балканских земаља чине темељ за улазак Србије и Албаније у Европску унију и да су проток људи и робе добар показатељ да две земље могу блиско да сарађују. Навео је да је обострани интерес да сви видови сарадње буду што развијенији и указао да дијалог може да реши многа отворена питања региона. Сарадња парламента две државе може утицати и на релаксацију односа Београда и Приштине, као једно од круцијалних питања европског континента, навео је председник ПГП.

Њ.Е. Иљир Бочкa истакао је да је у дипломатској професији најважније држати отворене канале комуникације, који су кључ продубљивања сарадње и њеног кретања унапред. Истакао је велико задовољство због образовања Посланичке групе пријатељства са Албанијом у Народној скупштини Републике Србије, истичући да ће односима двеју земаља овакав чин дати нову димензију и нову вредност. Навео је и то да у парламенту Албаније већ постоји посланичка група пријатељства са Србијом, и да је главни задатак парламената и њихових група да шире поруку мира и стабилности региона. Амбасадор је изразио пуну спремност за сарадњу и искористио прилику да чланове Групе упозна са званичним писмом председника Парламента Албаније упућено Маји Гојковић, у ком захваљује на поступку образовања Посланичке групе пријатељства са изражавањем уверености за дубљу сарадњу .

Састанку је присуствовала и потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић која је навела да је Албанију посетила више пута у протекле две деценије и да је сведок просперитета ове државе. Она је навела да је кључ за решавање многих питања у региону истицање сличности држава, а не њихове различитости. Додала је и да Србија и Албанија деле сличне проблеме по питању развоја демократије и институција, и пожелела је успех Албанији у председавању ОЕБС.

Прилику да се обрате и представе амбасадору искористили су и чланови групе Томислав Жигманов, Олена Папуга, Дубравка Филиповски, Драган Јовановић, Десанка Репац, доц. др Михаило Јокић, др Предраг Јеленковић, доц. др Иван Бауер, проф. др Љубиша Стојмировић и Маријан Ристичевић.

Саговорници су констатовали да су се у историји два народа заједно борила против фашизма, те да су добре везе земаља од пресудне важности за даље односе. Додали су и то да економска сарадња Србије и Албаније из године у годину рапидно расте, а прошле године је 60 000 туриста из Србије посетило Албанију.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 30. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја