2. новембар 2017. Народни посланици са делегацијом Државе Катар

2. новембар 2017. Народни посланици са делегацијом Државе Катар

Четвртак, 2. новембар 2017.

Међупарламентарна сарадња унапредиће односе двеју земаља у свим областима

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић састао се у Дому Народне скупштине са генералним секретаром Министарства иностраних послова Државе Катар др Ахметом бин Хасаном ал Хамадијем са којим је разговарао о односима двеју држава, међупарламентарној сарадњи и њеном унапређењу у више области на свим нивоима.


Састанку су, поред потпредседника Арсића присуствовали и председник ПГП са Државом Катар Муамер Зукорлић и председница Одбора за одбрану и унутрашње послове Марија Обрадовић.

Потпредседник Арсић истакао је да је у протеклом периоду дошло до интензивирања сарадње између Републике Србије и Државе Катар, али да постоји простор за њено даље унапређење у многим областима. Истакао је и да Србија придаје велики значај парламентарној сарадњи и изразио уверење да ће међупарламентарни контакти унапредити односе двеју земаља, чему ће посебно допринети предстојећа посета делегације Народне скупштине Држави Катар.

Арсић је подсетио да је Народна скупштина ратификовала два међудржавна споразума, који се односе на узајамно подстицање и заштиту улагања као и опорезивање, и додао да је овим ратификацијама ојачан оквир за, пре свега, економску сарадњу двеју земаља. Такође, изразио је уверење да ће Народна скупштина пружити подршку свим другим ратификацијама које се буду нашле на дневном реду.

Потпредседник је нагласио да Србија са пажњом прати развој ситуације у односима земаља Залива и позива све стране да покажу зрелост, да кроз договор и међусобну сарадњу, не путем ултиматума и санкција, превазиђу кризу, нормализују односе и дођу до трајних решења која гарантују мир и стабилност. Уједно, Арсић је искористио прилику и да затражи подршку катарске стране за наставак дијалога између Београда и Приштине и имплементацију Бриселског споразума.

Генерални секретар Министарства иностраних послова Државе Катар др Ахмет бин Хасан ал Хамади истакао је да Катар ради на унапређењу односа са Србијом, о чему сведочи и низ учесталих узајамних посета на свим нивоима и ратификација међудржавних споразума. Нагласио је да економску сарадњу треба унапредити, посебно истичући повећање трговинске размене. Ал Хамади је додао да је Катар заинтересован за улагања и у науку, образовање и спорт и изразио уверење да ће се сарадња успоставити и у овим областима. Такође, нагласио је да је туризам веома важан и додао да се, евентуалним увођењем директних авионских линија, сарадња у овој области може унапредити.

Председник ПГП са Државом Катар Муамер Зукорлић сложио се са ставом потпредседника Верољуба Арсића да се криза у Заливу треба решавати путем дијалога, имајући у виду да су грађани највише оштећени, и додао да Србија има разумевање и поштовање према ситуацији. Такође, изразио је уверење да ће предстојећа посета делегације Народне скупштине, коју предводи, ојачати сарадњу и омогућити улагања не само у област економије, већ и спорта, образовања, туризма и сл.

Председница Одбора за одбрану и унутрашње послове и члан ПГП са Државом Катар Марија Обрадовић нагласила је да сарадња у области одбране није развијена и да постоји простор за њено успостављање, посебно нагласивши развој војнообразовне и војномедицинске сарадње. Додала је и да ће посета српске делегације Катару бити од великог значаја за односе двеју земаља и да ће омогућити да, на међупарламентарном нивоу, две стране разговарају о конкретним пројектима за будућност, посебно из области економије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
среда, 19. фебруар

Цео календар догађаја