29. новембар 2018. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић и амбасадор Буркине Фасо Њ.Е. Дједоне Кере

29. новембар 2018. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић и амбасадор Буркине Фасо Њ.Е. Дједоне Кере

Четвртак, 29. новембар 2018.

Међупарламентарна сарадња као темељ за потписивање даљих споразума

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић и амбасадор Буркине Фасо Њ.Е. Дједоне Кере, састали су се данас у Дому Народне скупштине, како би разговарали о приснијој сарадњи две земље на готово свим нивоима.


Проф. др Владимир Маринковић изразио је задовољство због навршавања 50 година дипломатских односа две земље, и истакао да постоји потреба да Република Србија и Буркина Фасо развију јачу билатералну сарадњу, посебно у областима инфраструктуре, пољопривреде, образовања и безбедности. Навео је да у оквиру Народне скупштине постоји Посланичка група пријатељства са земљама подсахарске Африке и да се преко ње могу унапредити односи на међупарламентарном нивоу. С обзиром на то да обе земље активно учествују у Интерпарламентарној унији и Парламентарној скупштини Франкофоније, потпредседник Народне скупштине истакао је да делегације могу врло лако ступити у контакт и остварити сарадњу. На ту тему Маринковић је додао и да ће Република Србија бити домаћин 141. заседања Интерпарламентарне уније у октобру идуће године, те да очекују долазак делегације Буркине Фасо на највишем нивоу.

Маринковић се у разговору захвалио Буркини Фасо због значајне подршке и уздржаности током гласања о чланству Косова и Метохије у Интерпол. Иако је Буркина Фасо признала независност Косова и Метохије 2008. године, а у светлу чињенице да признања отежавају постизање компромиса у решавању питања Косова и Метохије и дијалогу између Београда и Приштине, као и да је десет држава повукло признање такозване независности државе Косово, замолио је да Буркина Фасо, још једном размотри став о признању ове неуставне државе и подржи међународно право и одлуку Савета безбедности УН и Резолуцију 1244. Потпредседник је напоменуо и то да највећи број страних бораца по глави становника у Европи који се придружио такозваној Исламској држави и другим терористичким организацијама на Блиском истоку и Северу Африке, долази баш са територије Косова и Метохије. На ту тему потпредседник је изнео забринутост због отворене најаве Приштине да радикализује односе са Београдом, на штету дијалога за који се Београд свим снагама залаже. О томе сведоче и кршења правила слободне трговине увођењем такси од 100 одсто на робу из Београда, односно кршење одредаба Централноевропског уговора о слободној трговини.

Тема разговора била је и унапређење економске сарадње, с обзиром на чињеницу да је трговинска размена поприлично ниска, говорило се и о сарадњи у области образовања и културе, и стипендирања студената из Буркине Фасо кроз пројекат „Свет у Србији“. Маринковић је истакао и то да је Србија Буркини Фасо доставила нацрте осам споразума из различитих области и да на тај начин може да се подстакне развој привредних и укупних билатералних односа.

Њ.Е. Дједоне Кере захвалио се потпредседнику Народне скупштине на прилици да разговарају и закључио да је широк спектар области у којима две земље имају простор за сарадњу. Амбасадор је изразио увереност да таква воља постоји са стране Буркине Фасо и додао да би било пожељно да се оснује посебна група пријатељства у оквиру Народне скупштине са Буркином Фасо, како би се помогла приснија сарадња народних посланика две земље. Истакао је да ће делегација ове земље сигурно присуствовати заседању седнице Интерпаламентарне скупштине у Београду и да је Буркина Фасо у оквиру Уније веома активна. Изразио је и лични став да су представници власти Србије веома расположени за сарадњу и предложио да се направи нацрт споразума о међупарламентарној сарадњи две државе, који би био темељ за потписивање уговора и у другим областима. Говорећи о сарадњи парламената, амбасадор је дао предлог и да се председница Народне скупштине обрати посланицима Народне скупштине Буркине Фасо на њиховом следећем редовном заседању. По питању става о Косову и Метохији, амбасадор је истакао да постоји јака кампања која је за признавање КиМ и да би и из ових разлога било пожељно да се међупарламентарна сарадња појача и да се на тај начин посланици Буркине Фасо информишу о овој ситуацији.

Проф. др Владимир Маринковић рекао је да ће пренети предлоге својим колегама о свим конструктивним предлозима са данашњег састанка, како би се у што краћем року прешло са идеје на дело, а амбасадор је исткао да ће лично побринути да се сарадња две земље унапреди.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2