Среда, 14. септембар 2011.

Међународни Дан демократије

Народна скупштина Републике Србије обележава Међународни дан демократије и 120. годишњицу чланства у Интерпарламентарној унији.


Генерална скупштина Уједињених нација је, на иницијативу Интерпарламентарне уније, 2008. године, прогласила 15. септембар за Међународни дан демократије. Сваке године Народна скупштина Републике Србије придружује се његовом обележавању.
Народна скупштина Републике Србије ће и ове године обележити Дан демократије, као и 120. годишњицу чланства у Интерпарламентарној унији.
Поводом Међународног дана демократије и јубиларне годишњице чланства у ИПУ, 6. октобра 2011. године биће организована конференција на тему „Људска права и парламентарци“ у Дому Народне скупштине, а у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Србији. Током конференције биће представљен превод на српски језик Приручника под називом „Људска права: приручник за парламентарце“, у издању Интерпарламентарне уније.
Прошле године је Интерпарламентарна унија предложила парламентима свих земаља да обележе Дан демократије са темом „Политичка одговорност: јачање веза између парламената и грађана“. Председница Народне скупштине Републике Србије, проф. др Славица Ђукић Дејановић, се тим поводом обратила писмом свим народним посланицима са предлогом да се ангажују како би Народна скупштина, на основу одговора на питања са анкетног листића, стекла увид у обавештеност грађана о раду, положају и значају Народне скупштине.
Дан демократије 2009. године Народна скупштина Републике Србије обележила је објављивањем поруке посвећене демократији на свом веб сајту.
«Узимајући у обзир дуго историјско искуство света са демократијом, наша је демократија млада и недовољно развијена и потребни су јој пријатељи. Политички фактори морају да искористе народно опредељење за демократију, да развијају демократски дух, да јачају демократске институције, да што више грађана укључују у друштвене реформе, да стварају средину за економски развој и бољи живот, уз друштвену солидарност са најугроженијима, а изнад свега да шире поверење у слободно и праведно друштво», наводи се, поред осталог, у поруци којом је обележен Дан демократије 2009. године.
Годину дана раније, 2008. године, када је установљен овај датум, у Србији је Међународни дан демократије обележен Свечаном седницом Народне скупштине, којој су присуствовали највиши државни функционери, представници војске, верских заједница и дипломатског кора. Седници је присуствовао и стални координатор УН и представник Програма УН за развој у Србији Дејвид Ленс Кларк. Он је честитао Србији на напретку у демократизацији који је остварила током протеклих година.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
уторак, 29. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја