28. август 2018. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић у разговору са делегацијом немачког Бундестага

28. август 2018. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић у разговору са делегацијом немачког Бундестага

Уторак, 28. август 2018.

Маринковић са послаником немачког Бундестага

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић састао се са делегацијом немачког Бундестага, на челу са послаником др Јоханом Вадефулом, а која борави у званичној посети Републици Србији.


Главне теме разговора биле су развијање економских односа, подршка Немачке у процесу европских интеграција и билатерални односи две земље.

Проф. др Владимир Маринковић упознао је посланика немачког Бундестага са активностима које очекују Народну скупштину до краја године, наводећи да ће се у новембру у Србији одржати и избори за чланове националних савета националних мањина.

На састанку је било речи и о развоју економије и реформама које се дешавају на том пољу, те се Маринковић, том приликом, захвалио немачким предузећима која послују на територији Републике Србије, а која су запослила више десетина хиљада српских грађана.

Др Јохан Вадефул истакао је да је за парламeнтарце веома корисно да размене мишљења, и додао да су односи две земље на билатералном нивоу одлични, али да не заостају ни добри односи у економији и на социјалном нивоу. Вадефул се интересовао и да ли је расположење грађана и даље оријентисано ка европским интеграцијма, с обзиром на уске везе са Руском Федерацијом, на шта је Маринковић одговорио да су најскорија истраживања показала да 55 одсто становништва жели чланство у Европској унији, као и да је и највећи број народних посланика окренут том циљу и да је чланство главни спољнополитички циљ Републике Србије.

Саговорници су разговарали и о начину бирања народних посланика у обе земље и дошли до закључка да би у обе земље могло доћи до реформе и унапређења изборног система.

Вадефул је на крају састанка закључио да Немачка подржава евроинтеграције Републике Србије и додао да Србија у Немачкој има поузданог партнера и подршку на путу ка ЕУ, те да је Србија значајан фактор стабилности региона.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
понедељак, 1. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја