20. март 2019. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић и делегација Парламента Чешке Републике

20. март 2019. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић и делегација Парламента Чешке Републике

Среда, 20. март 2019.

Маринковић са делегацијом Одбора за науку, образовање, културу, омладину и спорт Парламента Чешке Републике

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић састао се данас са делегацијом Одбора за науку, образовање, културу, омладину и спорт Парламента Чешке Републике, која борави у званичној посети Републици Србији.


Маринковић је пожелео добродошлицу делегацији из Чешке уз речи да је сарадња две земље веома битна, да се може ојачати на нивоу парламента, односно међусобних посета народних посланика и још ближом економском сарадњом. Србија је отворена да са Чешком сарађује на пољу културе и образовања, али и привреде, с обзиром да Србија жели да настави тренд економског раста, навео је потпредседник. Истакао је да Србија жели индустријске паркове попут оних који се могу наћи у Чешкој, те да Србија вредно ради и на економском јачању. Потпредседник је упознао делегацију са успешно спроведеном фискалном консолидацијом, чињеницом да Србија има квалификовану радну снагу и да земља ради на подстицању домаће производње, односно јачању приватних малих и средњих предузећа, и да је Чешка одличан пример од које Србија може на том пољу много да научи. Маринковић је додао и да се залаже за сарадњу са земљама Вишеградске групе, као и да две земље нису испуниле пун капацитет сарадње који могу да имају. Нагласио је и да је важно да се односи унапреде и у пољу културе и образовања, те да ће самим тим и економија природно јачати.

Вацлав Клаус, председник Одбора за науку, образовање, културу, омладину и спорт Парламента Чешке констатовао је да у протеклих неколико година односи две земље доживљавају поновни процват, који се огледа и у узајамним посетама на највишем државном нивоу. Истакао је да Одбор има амбицију да подржи овакве видове састанака, на којима се може разговарати о сарадњи на пољима образовања, културе, спорта и науке и додао да је посета била успешна, садржајна и квалитетна. Додао је да је и члан Посланичке групе пријатељства са Србијом у Парламенту Чешке, те да може бити директан контакт за даљу сарадњу посланика.

Саговорници су се сложили да сарадња две државе може бити садржајнија, поготово када се узме у обзир да земље немају отворених питања и подсетили се историјских чињеница које сведоче пријатељству две земље.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5