13. октобар 2017. Учесници конференције Регионална сарадња - нордијска искуства

13. октобар 2017. Учесници конференције Регионална сарадња - нордијска искуства

Петак, 13. октобар 2017.

Маринковић: Нордијски модел сарадње одличан пример економског, политичког и друштвеног повезивања региона

У сарадњи са Нордијским саветом министара и Амбасадом Краљевине Норвешке у Београду, у Дому Народне скупштине Републике Србије одржана је конференција „Регионална сарадња- нордијска искуства“.


Циљ одржавања Конференције је размена искустава нордијског региона и земаља Западног Балкана о моделима економског, политичког и друштвеног повезивања и сарадње Србије са земљама у окружењу.

На конференцији су говорили потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић, генерални секретар Нордијског савета министара Њ.Е. Дагфин Хoјбротен, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица као и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор.

Потпредседник Народне скупштине је у уводном излагању истакао да је модел сарадње земаља нордијског региона одличан пример економског, политичког и друштвеног повезивања, чиме је остварен економски развој, напредак и благостање грађана кроз слободан проток роба, услуга, слободу кретања људи и радне снаге, али и заједничко позиционирање нордијских земаља на међународној сцени. Маринковић је том приликом нагласио да се Србија залаже да, заједнички са суседима, ради на демократизацији и економском реформисању региона, који ће за циљ имати просперитет и благостање грађана. Закључио је да ће се и кроз унапређењe парламентарне сарадње остварити и боља институционална повезаност, како између држава региона, тако и између њихових покрајина.

Генерални секретар Нордијског савета министара Њ.Е. Дагфин Хoјбротен поручио је да је основа нордијске сарадње блискост и заједничке историјске, културне и језичке везе, засноване на истим вредностима, упркос разликама које постоје међу нордијским земљама. Нагласио је да заједничким снагама регион може бити јачи, јер ће, повезивањем на свим нивоима, грађани од тога имати највеће користи, а то су пре свега остваривање социјалне сигурности, ниског нивоа корупције, јачање економија и висок ниво поверења грађана у институције.

У наставку су говорили и државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, након чега је уследила панел дискусија.

По завршетку Конференције уследиле су изјаве за медије потпредседника Народне скупштине проф. др Владимира Маринковића, генералног секретара Нордијског савета министара Њ.Е. Дагфина Хoјбротена и амбасадора Краљевине Норвешке у Београду Њ.Е. Арнеa Санса Бјорнстада.

Видео (2)

Петак, 13. октобар 2017. | конференција Регионална сарадња – нордијска искуства 13.10.2017.

Петак, 13. октобар 2017. | изјаве за медије учесника конференције Регионална сарадња – нордијска искуства 13.10.2017.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
среда, 19. фебруар

Цео календар догађаја