29. март 2017. Потпредседник Верољуб Арсић са делегацијом Великог Војводства Луксембургa

29. март 2017. Потпредседник Верољуб Арсић са делегацијом Великог Војводства Луксембургa

Среда, 29. март 2017.

Луксембург подржава евроинтеграције Републике Србије и преговоре Београда и Приштине

На почетку састанка потпредседник Верољуб Арсић је, у име председнице Народне скупштине и у своје лично име, пожелео добродошлицу делегацији Великог Војводства Луксембургa на челу са министром спољних послова Њ.Е. Жаном Аселборном.


Арсић се захвалио Луксембургу на подршци коју пружа Републици Србији као кандидату за чланство у Европској унији и отварању поглавља која се тичу приступања у ЕУ. Такође, изразио је захвалност на подршци у преговорима између Београда и Приштине и додао да највећи изазов у преговорима није у комуникацији већ у имплементацији споразума у пракси. „Србија је испунила готово све мере Бриселског споразума, али то није учинила приштинска администрација“, навео је Арсић. Он је нагласио да Република Србија никада неће признати независност Косова и Метохије, али да је спремна да се преговорима постигне стабилност региона.

У даљем току разговора, навео је да је сарадња две земље добра, али да постоји простор за унапређење односа, и додао да је сигуран да ће посета делегације из Луксембурга довести до таквих резултата. Арсић је на састанку истакао да економска сарадња две државе може бити боља, као и да Република Србија предњачи у регији по питању економије. Потпредседник је упознао делегацију и са чињеницом да Народна скупштина у свом саставу има Посланичку групу пријатељства са Луксембургом, у којој се број народних посланика повећава, с обзиром да је тренутни сазив Народне скупштине релативно млад, и додао да је став народних посланика да парламентарна сарадња може довести до унапређења односа земаља.

Министар спољних послова Великог Војводства Луксембургa Њ.Е. Жан Аселборн навео је да је број народних посланика у Парламенту Луксембурга 60, односно далеко мањи од броја народних посланика у Републици Србији, али да, и поред тога, постоје преговори да се оснује Одбор пријатељства са Србијом. Аселборн је навео да је у својој посети Републици Србији, већ обишао Приштину и истакао да је свестан чињенице да Београду преговори са Приштином представљају изазов, али да Луксембург подржава обе стране, у нади да ће у разговорима доћи до позитивних резултата и обостране користи и договора. У делу разговора који се односио на економску сарадњу, министар је упознао потпредседника са прошлогодишњом посетом председника Привредне коморе Луксембурга Београду, и планом да ове године председник Привредне коморе Србије посети Луксембург, како би се односи у овој области унапредили. У разговору је истакнуто и да је Закон о потврђивању уговора о избегавању двоструког опорезивања између две земље, изгласан у децембру прошле године, имао позитиван учинак на економску сарадњу двеју земаља. Министар је навео и да је у току израда плана железничке везе између Луксембурга и Истанбула, која би ишла преко Србије, и од које би све земље могле да очекују економску добробит.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја