16. јануар 2020. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону на обележавању страдања Срба у Скеланима (општина Сребреница)

16. јануар 2020. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону на обележавању страдања Срба у Скеланима (општина Сребреница)

Петак, 17. јануар 2020.

Линта присуствовао обележавању страдања Срба у Скеланима (општина Сребреница)

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије Миодраг Линта присуствовао је у четвртак, 16. јануара, у Скеланима код Сребренице, обележавању страдања Срба из тог места и са подручја читаве општине Сребреница.


Линта је након одржаног парастоса одржао говор пред присутним породицама жртава, гостима и народом у коме је истакао да је трагична чињеница да је прошло готово 25 година од завршетка рата а да нико од наредбодаваца и починилаца ових стравичних и свирепих злочина још увек није кажњен.Он је нагласио да нисмо могли да очекујемо правду у Хашком трибуналу јер се није радило о професионалном и непристрасном суду већ се радило о политичком суду чији је циљ био да суди српском народу на основу лажних митова и лажних оптужби. Такође, истакао је да је добро познато да српски народ не може да очекује правду од суда и тужилаштва Босне и Херцеговине, јер ни то нису непристрасне и професионалне институције, него етнички мотивисано правосуђе. Линта је подсетио да је више пута у јавности говорио да је важно да Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије, које по закону има надлежност над простором бивше Југославије, покрене истраге и подигне оптужнице против свих оних лица за које постоје докази да су починили ратне злочине против српских ратних заробљеника и цивила. Нагласио је да кажњавање свих ратних злочинаца, без обзира на националну и верску припадност, јесте један од предуслова помирења између народа на западном Балкану.

Линта је истакао да „српски народ 25 година од завршетка рата готово свакодневно слуша безочне лажи и измишљотине бошњачких политичара из Сарајева како су тобоже Србија и српски народ извршили агресију на Босну и Херцеговину, како је тобоже у Сребреници почињен геноцид над Муслиманима, како је величанствени дан Републике Српске 9. јануар наводно почетак, односно увод у масовне злочине и геноцид над Бошњацима. Све су то разлози и многи други због чега је важно да српски народ буде јединствен. Српском народу, Србији, Републици Српској предстоји једна тешка борба коју треба да води још јаче и снажније, а то је борба за ширење истине о правим узроцима ратова на простору бивше Југославије и српском страдању“. Према Линти, из дела докумената које је објавило британско Министарство одбране, јасно се види да Војска Републике Српске и руководство Републике Српске није имало апсолутно никакав план да освоји Сребреницу.

Код Централног споменика српским цивилима и војницима у Скеланима код Сребренице служен је 16. јануара парастос за покој душа 305 настрадалих Срба из овог места и околних села које су муслиманске снаге убиле у оружаним сукобима, а њих 69 усмрћено је 16. јануара 1993. године. Више стотина становника средњег Подриња са обе стране Дрине присуствовало је парастосу, као и бројне делегације. Венце и цвеће су положили Миодраг Линта, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону НСРС, Саво Вулић, посланик у Народној скупштини Републике Српске, генерал Милан Торбица у име Министарства рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске. Цвеће су положиле и делегације Савеза логораша, ветерана и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, те делегације борачких организација и општина Сребреница, Братунац, Зворник, општине Бајина Башта у Србији и бројне страначке делегације.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 23. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја