6. мај 2019. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта на прослави славе Манастира Ђурђеви Ступови

6. мај 2019. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта на прослави славе Манастира Ђурђеви Ступови

Четвртак, 9. мај 2019.

Линта на прослави славе Манастира Ђурђеви Ступови

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, на позив Његовог преосвештенства епископа будимљанско-никшићког господина Јоаникија, присуствовао је слави престоног Манастира Ђурђеви ступови, 5–6. маја 2019. године, Беране, Црна Гора, на празник Светог Великомученика и Побједоносца Георгија, а у знак великог јубилеја Српске православне цркве 1219–2019.


Служењем свете архијерејске литургије и ломљењем славског колача у Манастиру Ђурђеви ступови, једном од најстаријих у СПЦ, свечано је прослављен празник Светог Великомученика Георгија. Литургију су служили епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и архиепископ берлинско-германски Руске заграничне цркве Марко, уз саслужење свештенства и монаштва ове епархије.

Шетњом кроз центар Берана у поподневним часовима одржана је традиционална ђурђевданска литија, након које се присутним грађанима и гостима обратио председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта.

„Српски народ у Црној Гори налази се у тешком положају, јер се његова национална и људска права крше у многим областима“, рекао је Линта и нагласио да Срби у Црној Гори немају статус конститутивног народа.

„Српски језик и ћирилица елиминисани су из званичне упoтребе, СПЦ је изложена сталним притисцима и претњама, у јавности и школама врши се ревизија историјских догађаја, из уџбеника се избацују познати српски књижевници и песници“, рекао је Линта и додао да Срби имају великих проблема да дођу до запослења у државним службама и јавном сектору.

„Србија помаже свој народ у Црној Гори, али то треба да чини још више, јаче и снажније, с циљем да српски народ опстане на свом вековном простору и сачува свој национални и културни идентитет“, рекао је Линта, који је изразио посебно задовољство што међу окупљеним народом има пуно деце и младих људи.

„Будите поносни на своје српско име, језик и православну веру“, поручио је Линта.

Манастир Ђурђеви ступови у Беранама је задужбина Стефана Првослава (1174–1244.) сина великог жупана Тихомира, најстаријег брата Стефана Немање, и његов гроб се налази унутар Манастира. Градња Манастира је завршена 1213. године. Свети Сава је 1219. године успоставио Будимљанску епископију и у овом храму устоличио првог будимљанског епископа Јакова.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
понедељак, 6. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја