21. април 2017. Конференција за новинаре уметника Михаила Баришњикова

21. април 2017. Конференција за новинаре уметника Михаила Баришњикова

Петак, 21. април 2017.

Конференција за новинаре уметника Михаила Баришњикова

Светски уметник Михаил Баришњиков, који борави у Београду поводом извођења представе Баришњиков - Бродски, посетио је Дом Народне скупштине, где је разговарао са председницом Народне скупштине Мајом Гојковић и одржао конференцију за медије.


Председница Народне скупштине Маја Гојковић изразила је задовољство што је уметник одлучио да одржи конференцију управо у Парламенту, историјском здању које је споменик културе Републике Србије.

Она се осврнула на успешну сарадњу са Београдским фестивалом игре и Ајом Јунг, која је, како истиче, учинила да Србија и Београд добију значајно и запажено место на културној мапи света. Председница је нагласила да Београдски фестивал игре увек може да рачуна на институционалну подршку, када је у питању одржавање тог фестивала.

Михаил Баришњиков истакао је да му је велика част што је у прилици да о свом пројекту говори на историјском месту какво је библиотека Народне скупштине и истакао да је дирнут интересовањем и пажњом коју су медији показали за његову представу о руском песнику Јозефу Бродском.

„Био сам у вашој земљи и раније, у Новом Саду, и веома сам радостан што сам данас овде. Ово је сасвим лични пројекат, лична , интимна представа коју вам овог пута доносим. Морам да нагласим да ово није представа уметничке игре, то је један необичан тренутак мог живота, једна транзиција из игре у позориште“, изјавио је Баришњиков.

Он је истако да је нестрпљив да се сусретне са овдашњом публиком, јер су културе Русије и Србије веома блиске, повезане сличним језиком и истом религијом.

„Рекли су ми да је поезија Јозефа Бродског овде веома позната и то не само у школама и универзитетима, већ и међу обичним људима, једва чекам да откријем ту везу!“, рекао је Баришњиков.

Конференцији за медије присуствовала је и директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг, која је домаћин познатом уметнику у Београду, као и амбасадор Сједињених Америчких Држава Кајл Скот.

Баришњиков је боравак у Народној скупштини завршио обиласком овог дома и упознавањем са његовим историјским и културним значајем.

Видео

Петак, 21. април 2017. | сусрет председнице Народне скупштине са уметником Михаилом Баришњиковим 21.04.2017.П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Субота, 26. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја

Будите у току