9. март 2017. Делегација Народне скупштине на обележавању Међународног дана жена у Европском парламенту

9. март 2017. Делегација Народне скупштине на обележавању Међународног дана жена у Европском парламенту

Петак, 10. март 2017.

Интерпарламентарни састанак поводом обележавања Међународног дана жена у Европском парламенту

Делегација Народне скупштине у саставу: потпредседница Народне скупштине и чланица Одбора за европске интеграције Гордана Чомић, заменица члана Одбора за европске интеграције Дубравка Филиповски и чланица Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Весна Ивковић, учествовала је 8-9. марта 2017. године у раду интерпарламентарног састанка „Економско оснаживање жена: Хајде да делујемо заједно“, у Европском парламенту, у Бриселу.


Интерпарламентарни састанак је организован од стране Одбора за права жена и родну равноправност Европског парламента, и био је намењен чланицама Европског парламента, чланицама националних парламената држава чланица Европске уније и чланицама парламената земаља у процесу проширења, чланицама Источног партнерства и Европског економског простора.

Учесницима се обратио председник Европског парламента, Антонио Тајани, који је истакао значај поштовања права жена, посебно угрожених на подручјима под ратним дејствима. У том смислу, Европски парламент ће преузети активну улогу не само доношењем резолуција о осуди насиља, већ и сталном контролом над институцијама задуженим за пружање помоћи жена и деци мигрантима, као и напорима за ослобађање отетих жена и деце. Он је нагласио и да се у институцијама Европске уније посебно води рачуна о једнакој родној заступљености, као и да се стално представљају примери добре праксе у овој области.

Вера Јоурова, Европска комесарка за право, права потрошача и родну равноправност, представила је резултате Годишњег извештаја Европске комисије о родној равноправности и истакла да је један од основних циљева Европске комисије за 2017. годину, спречавање насиља над женама. У том смислу, Европска комисија ради на томе да све државе чланице ЕУ ратификују истанбулску конвенцију и ускладе своје законодавство са истом.

Потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић била је известилац на тему „Глобална перспектива: Слобода од насиља и оснаживање жена“. Она је у свом обраћању истакла да су парламентарци удружени у напорима да се искорени насиље над женама, да се снажно осуђују сви облици насиља над женама и децом, а то се може постићи једино доношењем и поштовањем строгих закона у овој области. Такође је потребно подржати умрежавање жена и заједнички рад на постизању пуне родне равноправности.

Дубравка Филиповски је, говорећи на тему „Глобална перспектива: Економско оснаживање жена и циљеви одрживог развоја УН“, рекла да је Влада Републике Србије 2016. годину прогласила Годином женског предузетништва и издвојила милион евра за подршку женском предузетништву, што је четири пута више него ранијих година. Такође је уведено родно буџетирање и индекс родне равноправности, који ће бити основа за анализу статистике у овој области. Постоје још увек отворена питања: одрживост приватних предузећа у власништву како жена, тако и мушкараца, отежани приступ изворима финансирања за покретање и вођење сопственог посла, те веома мали број жена власника имовине, што су питања којима ће у Србији бити посвећена посебна пажња у будућем периоду.

Чланица Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Весна Ивковић је у свом излагању у дебати, истакла да је Србија ратификовала истанбулску конвенцију 2013. године. Усклађујући своје законодавство са овом конвенцијом, Србија је донела Закон о спречавању насиља у породици, који ступа на снагу 2017. године. Доношење овог закона је још један у низу корака које предузима Влада Србије у циљу спречавања насиља у породици. Њиме се обезбеђује неопходна боља координација између државних органа, као и специјализација државних органа, која је већ почела да се спроводи кроз обавезне обуке пре свега полиције и тужилаштва. Имајући у виду да су економска сигурност и независност основни предуслови да се жене жртве насиља оснаже и изборе са овим проблемом, Национална служба за запошљавање је, почевши од 2017. године, увела активне мере запошљавања, поред других теже запошљивих категорија, и за жртве породичног насиља.

Потпредседница Европског парламента Мајред Мекгинис је у закључцима састанка навела да је поштовање права жена важно за општи друштвени напредак. Владавина мира и доступност образовања за жене су кључни фактори економског оснаживања жена, а економско оснаживање жена доприноси развоју читавог друштва и достизању вишег животног стандарда.

На састанку су говориле и добитнице Захаров награде Европског парламента за људска права: Ламија Башар (активисткиња за људска права Јазида) и Хаува Ибрахим (адвокат за људска права из Нигерије).Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
понедељак, 1. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја