Петак, 30. март 2018.

Заједничка седница Одбора за Косово и Метохију, Одбора за одбрану и унутрашње послове и Одбора за контролу служби безбедности

Одбори су констатовали да је актуелно безбедносно стање на Косову и Метохији оптерећено бројним изазовима и опасностима погодним за изазивање инцидената од стране привремених институција и албанских екстремиста.


Српски народ не може да у пуној мери оствари личну и имовинску сигурност и пуну слободу кретања и настањивања, за шта пуну одговорност сносе привремене институције самоуправе и међународно присуство на Косову и Метохији.

Констатовано је да ће Приштина у наредном периоду настојати да створи услове за наставак ангажовања својих специјалних јединица на северу Косова.

Сва три одбора снажно осуђују брутално насиље специјалних јединица Приштине на северу Косова 26. марта 2018. године против српског народа и незаконито хапшење директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића.

Инсистирамо да се привремене институције самоуправе на Косову и Метохији посвете дијалогу, изградњи стабилности, очувању мира и стварању услова за безбедан живот свих грађана Косова и Метохије, без обзира на њихову националну припадност.

Инсистирамо да међународне снаге, КФОР и ЕУЛЕКС, у складу са својим мандатом, одмах створе услове за безбедан живот српског народа и његово слободно кретање и рад.

Одбори пружају пуну подршку српском народу на Косову и Метохији у његовој борби да опстане на Косову и Метохији и поручују му да није сам и да га штити држава Србија, која ће увек бити са својим народом.

Пружамо пуну подршку председнику Републике Александру Вучићу и Влади Републике Србије у настојањима да заштите српски народ на Косову и Метохији и да се обезбеде мир и стабилност у јужној покрајини.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5