3. јун 2019. Заменик министра спољних послова Азербејџана у посети Народној скупштини

3. јун 2019. Заменик министра спољних послова Азербејџана у посети Народној скупштини

Понедељак, 3. јун 2019.

Заменик министра спољних послова Азербејџана у посети Народној скупштини

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић и члан ПГП са Азербејџаном Жарко Мићин примили су данас заменика министра спољних послова Републике Азербејџан Рамиза Хасанова (Ramiz Ayvaz oglu Hasanov) са којим су разговарали о унапређењу билатералне сарадње и даљем развијању стратешког патнерства Србије и Азербејџана.


Маринковић је изразио очекивање да ће се у Народној скупштини у наредном периоду ратификовати споразуми које Србија има са Азербејџаном, посебно у области социјалног осигурања, пореске политике и укидања виза за грађане. Он је истакао да је Србија веома задовољна нивоом и интензитетом парламентарне сарадње са Азербејџаном, као и сарадњом у мултилатералним организацијама као што су ИПУ, ПССЕ и ПС ЦЕС. Потпредседник Маринковић је изразио задовољство развојем економске сарадње двеју земаља, посебно у области инфраструктуре и грађевинарства, као и културном сарадњом.

Он је детаљно упознао саговорника са последњим дешавањима на Косову и Метохији и изразио захвалност Азербејџану на непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

„Забринути смо због стопирања дијалога од октобра прошле године, када су привремене институције у Приштини започеле низ активности које су суспендовале дијалог“, поручио је Маринковић.

Он је додао да је увођењем такси на робу из Србије и БиХ од 100 одсто Приштина повредила све међународне конвенције о трговини, а формирањем тзв. војске брутално прекршила Резолуцију 1244 СБ УН. Такође, он је истакао и да је у протеклих годину дана 14 држава у свету повукло признање тзв. Косова.

Маринковић је у разговору са замеником министра Хасановим навео да Србија поштује суверенитет и територијални интегритет Азербејџана и подржава у намери да свако питање реши мирним путем кроз дијалог. Он је рекао да ће Народна скупштина размотрити доношење резолуције која се односи на спор између Азербејџана и Јерменије.

Члан ПГП са Азербејџаном Жарко Мићин поновио је захвалност на принципијелном ставу по питању КиМ и истакао да је Србији данас он значајнији неко икад, имајући у виду последња дешавања. Он је захвалио што Азербејџан није гласао за пријем тзв. Косова у Интерпол, УНЕСКО и Венецијанску комисију, што је прави показатељ подршке Републици Србији.

Заменик министра спољних послова Азербејџана Рамиз Хасанов изразио је задовољство стратешком сарадњом двеју држава и посебно поздравио међусобно подржавање у међународним организацијама, уз поштовање међународног права и норми. Он је захвалио Србији на подршци суверенитету и територијалном интегритету његове земље и упознао саговорнике са последњим дешавањима у вези решавања спора између Азербејџана и Јерменије.

Хасанов је изразио посебно задовољство што у оба парламента постоје посланичке групе пријатељства, које ће сигурно утицати на односе и пријатељство два народа.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31