Четвртак, 14. октобар 2010.

Другa седницa Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2010. години

Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је Другу седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2010. години, за четвртак, 14. октобар 2010. године, са почетком у 10,00 часова.Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је Другу седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2010. години, за четвртак, 14. октобар 2010. године, са почетком у 10,00 часова.

Народна скупштина утврдила је дневни ред:


1. Предлог декларације Народне скупштине Републике Србије о осуди злочина учињених над припадницима српског народа и грађанима Србије, који су поднела 123 народна посланика.

Народна скупштина већином гласова прихватила је предлог групе од 123 народна посланика да се ова тачка дневног реда разматра по хитном поступку.

Након отварања седнице, народни посланици Милица Војић-Марковић, Паја Момчилов, Кенан Хајдаревић и Мирослав Маркићевић искористили су право по члану 286. Пословника и затражили обавештење и објашњење од државних органа.

Народна скупштина није прихватила предлоге народних посланика Српске радикалне странке да се у дневни ред седнице уврсте још три предлога декларације - о осуди злочина над Србима, Ромима и Јеврејима у клерофашистичкој независној држави Хрватској, о осуди геноцида над јерменским народом од 1915. до 1923. године од стране Отоманске Турске и о утврђивању границе између Србије и Хрватске на Дунаву.

На почетку јединственог претреса, у име представника предлагача, Предлог декларације образложила је Нада Колунџија, шеф Посланичке групе За европску Србију, Она је нагласила да је намера Скупштине Србије да се овом декларацијом да подршка домаћим и међународним институцијама, као и институцијама у окружењу да се на исто начин, као и Скупштина Србије, одреде према српским жртвама. Истакла је да је смисао декларације да се злочини над Србима никада не забораве и да се политика која је довела до тога више никада не понови. Њеним усвајањем Народна скупштина позива парламенте суседних земаља да имају исти однос према свим жртвама у ратовима у бившој Југославији, као и међународне институције, које процесуирају одговорне за злочине, да казне и оне који су починили злочине над Србима, рекла је Колунџија.

Након тога, за реч су се јавили председници, односно представници посланичких група.

У име Посланичке групе СПС-ЈС, Драган Марковић-Палма је рекао да ће СПС-ЈС гласати за декларацију и позвао друге парламенте да осуде злочине над српским народом, као и НАТО да се извини за злочине и страдање цивила у бомбардовању 1999. године.

Народни посланик Слободан Самарџић је, у име Посланичке групе ДСС, рекао да ће усвајање декларације, у којој је изражено жаљење због жртава НАТО бомбардовања, али не и његова осуда, значити амнестију онога што је 1999. године та алијанса учинила у СРЈ, као и амнестију Словеније, где је такође било жртава почетком деведесетих година. Он је напоменуо да ће усвајање такве декларације за последицу имати сортирање жртава, умањење злочина НАТО и Словеније, ревизију нове историје и да због тога не заслужује да буде прихваћена у Народној скупштини.

Шеф Посланичкке групе Напред Србијо Томислав Николић је замерио што није прихваћен предлог да се једним текстом обухвате све жртве и сви злочинци, што се у тексту декларације не помињу сви злочини и што у Предлогу декларације о осуди злочина над Србима и грађанима Србије нису осуђени НАТО злочини из 1999. године и они почињени у Словенији.

Шеф Посланичкке групе Нова Србија Велимир Илић је такође замерио што се у предложеној декларацији не осуђују злочини које је починио НАТО 1999. године и оценио да се тај документ доноси "pro forme" да би задовољио јавно мњење и опозицију. Он је додао да су сви злочини идентични, без обзира над ким су извршени, као и да је Скупштина Србије требало да донесе једну декларацију у којој би осудила све злочине, а не да их појединачним актима рангира.

У име Посланичке групе Г 17 плус Сузана Грубјешић најавила је да ће та посланичка група гласати за Предлог декларације и истакла да се не може очекивати да неко други има разумевање за наше жртве, ако ми сами не развијамо поштовање према њима. Српски народ је у 20. веку гинуо и страдао и у 21. веку треба да научи да живи, поручила је Сузана Грбјешић. Она је истакла да је непобитна чињеница да су Србија и њена скупштина пружиле руку помирења народима у окружењу усвајањем Декларације о осуди злочина у Сребреници. По њеном мишљењу, без примене Кривичног закона нема мира у региону и додала да правосуђа у Хрватској и Босни и Херцеговини не могу да нађу изговор да не покрену истраге за ратне злочине почињене над Србима.

У име Посланичке групе Српска радикална странка Александар Мартиновић је рекао да СРС неће гласати за предложени текст декларације и истакао да су прелагачи декларације пропустили да објасне грађанима Србије и светској јавности шта се у ствари десило од 1990. године. Замерио им је што је у тексту декларације изостао покушај да се скине хипотека - да су Срби најодговорнији за распад бивше Југославије. Оценио је да је декларација непотпуна јер се не спомињу злочини у Словенији и замерио што се не осуђује НАТО бомбардовање, него само изражава жаљење због жртава које су страдале за време бомбардовања.

У име народних посланика Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор је

најавио да ће они подржати ову декларацију на исти начин као што су 30. марта подржали Декларацију о осуди злочина у Сребреници. Изнео је мишљење да сваки злочин треба осудити без обзира ко га је извршио и ко су биле жртве.

Народни посланик Момо Чолаковић је, у име Посланичке групе ПУПС, навео разлоге због којих ће подржати предложени текст декларације. Пре свега, што се осуђују сви злочини над српским народом и држављаним Србије на простору бивше Југославије, што се подржавају државни органи Србије да наставе борбу за утврђивање истине и привођење правди свих оних који су починили те злочине и што се позивају све државе у окружењу да предузму све и осуде злочине које су учинили поједници у њихово име.

У име Посланичке групе ЛДП Зоран Остојић је најавио да ће та странка подржати предложену декларацију, јер је за ЛДП неспорно да је српски народ поднео много жртава у протеклим ратовима. Он је рекао да је сасвим природно осудити жртве свог народа и напоменуо да је лако осудити злочине, а да је теже осудити злочинце и да Србија, због тога, најпре треба да осуди злочинце који су учинили злочине над другим народима. Према његовим речима, после тога може да се очекује да и друге државе осуде починиоце злочина над српским народом.

Након целодневног јединственог претреса у којем је учествовало око 30 народних посланика, потредседница Народне скупштине Гордана Чомић закључила је јединствени претрес о јединој тачки дневног реда и одредила као Дан за гласање четвртак, 14. октобар, са почетком у 20,15 часова.

Дан за гласање

У Дану за гласање Народна скупштина је са 133 гласа народних посланика усвојила Предлог декларације Народне скупштине Републике Србије о осуди злочина учињених над припадницима српског народа, у целини.

Народна скупштина одлучивала је и о повредама Пословника на које су народни посланици указивали у току седнице и одлучила да ни у једном случају одредбе Пословника нису биле повређене.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу и одлучивање о јединој тачки дневног реда, седнице председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић закључила је Другу седницу Другог редовног заседања Народне скупштине у 2010. години.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. јануар

Цео календар догађаја