Среда, 18. март 2009. - Четвртак, 26. март 2009.

Друга седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009.години

Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је Другу седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години за 18. март 2009. године.Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је Другу седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години за 18. март 2009. године.

За ову седницу Народна скупштина утврдила је следећи дневни ред:

1. Предлог закона о забрани дискриминације, који је поднела Влада,

2. Предлог одлуке о избору председника Националног просветног савета,
који јe поднела народна посланица Нада Колунџија и

3. Предлог одлуке о избору председника Савета Народне банке Србије, који је
поднео Одбор за финансије


Седница је почела указивањем на повреде Пословника и примедбама на регуларност гласања у Дану за гласање.

Током поподнева, Народна скупштина је водила начелни претрес о Предлогу закона о забрани дискриминације. Образлажући предлог тог закона, министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић је истакао да ће се његовим усвајањем успоставити свеобухватан систем заштите од дискриминације у Србији, чиме ће се наша земља сврстати у ред европских земаља које су такав систем заштите својих грађана већ установиле.

Министар Чиплић је рекао да је усвајање овог закона неопходно ради усклађивања домаћег законодавства са законодавством Европске уније и да је услов за белу шенген листу. Осим тога, министар је подсетио на обавезу Србије да поштује међународне стандарде и уговоре које је ратификовала, а који произлазе из докуменама УН и Савета Европе.

До краја дана, народни посланици водили су начелни претрес о Предлогу овог закона.

Другог дана рада, народни посланици обавили су начелни претрес Предлога закона о забрани дискриминације.

Председница Народне скупштине, проф. др Славица Ђукић-Дејановић изрекла је опомене народним посланицима Александру Мартиновићу, Зорану Николићу и Огњену Михајловићу.

У наставку рада, Народна скупштина обавила је заједнички јединствени претрес о Предлогу одлуке о избору председника Националног просветног савета и Предлогу одлуке о избору председника Савета Народне банке Србије.

Председавајући Никола Новаковић, потпредседник Народне скупштине, изрекао је другу опомену народном посланику Огњену Михајловићу.

Трећег дана рада, 23. марта, Народна скупштина наставила је рад претресом у појединостима 1. тачке дневног реда - Предлог закона о забрани дискриминације.

Четвртог дана рада, 25. марта, Народна скупштина наставила је претрес Предлога закона о забрани дискриминације у појединостима.

У току седнице, због злоупотребе Пословника, изречене су опомене народним посланицима Зорану Красићу, Александру Мартиновићу, Николи Савићу, Драгану Тодоровићу, Јадранку Вуковићу и Вјерици Радети.

На крају расправе, за реч се јавио министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић који се осврнуо на поједине амандмане који су поднети на овај Предлог закона.

Пошто је Народна скупштина закључила расправу о Предлогу закона о забрани дискриминације у појединостима, председавајућа седници, потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић одредила је четвртак, 26. март, са почетком у 10 часова, као Дан за гласање о свим тачкама дневног реда Друге седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години.

Дан за гласање

У Дану за гласање, 26. марта, Народна скупштина је усвојила у целини Предлог закона о забрани дискриминације.

Народна скупштина је за председницу Националног просветног савета изабрала проф. др Десанку Радуновић, а за председника Савета Народне банке Србије проф. др Дејана Шошкића.

Народна скупштина је у наставку Дана за гласање одлучивала о повредама Пословника на које су током седнице указивали народни посланици и одлучила да ни у једном случају нису повређене одредбе Пословника.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање свих тачака дневног реда и одлучивање о њима, председница проф. др Славица Ђукић.-Дејановић је закључила Другу седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 24. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја