10. мај 2014. Друга седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2014. години

10. мај 2014. Друга седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2014. години

Субота, 10. мај 2014.

Друга седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2014. години

Председница Народне скупштине Маја Гојковић сазвала је Другу седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2014. години, за суботу, 10. мај 2014. године, са почетком у 10.00 часова.


Народна скупштина усвојила је следећи дневни ред:

1. Предлог закона о измени Закона о приватизацији, који је поднела Влада;
2. Предлог одлуке о разрешењу и именовању чланова и заменика чланова Републичке изборне комисије, који је поднео народни посланик Зоран Бабић;
3. Предлог закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина, који је поднела Влада;
4. Предлог закона о извршењу кривичних санкција, који је поднела Влада;
5. Предлог закона о извршењу ванзаводских санкција и мера, који је поднела Влада;
6. Предлог закона о изменама и допунама Законика о кривичном поступку, који је поднела Влада;
7. Предлог закона о правобранилаштву, који је поднела Влада;
8. Предлог закона о посредовању у решавању спорова, који је поднела Влада;
9. Предлог закона о изменама и допунама Закона о парничном поступку, који је поднела Влада;
10. Предлог закона о изменама и допунама Закона о ванпарничном поступку, који је поднела Влада;
11. Предлог закона о изменама Закона о извршењу и обезбеђењу, који је поднела Влада;
12. Предлог закона о измени Закона о безбедности саобраћаја на путевима, које је поднела Влада;
13. Предлог одлуке о допунама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине, коју је поднела Посланичка група Демократска странка;
14. Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине, коју је поднела Посланичка група Српска напредна странка;
15. Предлог одлуке о допуни Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине, који је поднела председник Народне скупштине;
16. Предлог одлуке о утврђивању састава Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, који је поднела председник Народне скупштине;
17. Предлог одлуке о изменама Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама (Интерпарламентарна унија), који је поднела председник Народне скупштине;
18. Предлог одлуке о изменама Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама (Парламентарна скупштина Црноморске економске сарадње, Парламентарна скупштина НАТО-а), који је поднела председник Народне скупштине и
19. Предлог одлуке о именовању шефова сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама, које је поднела председник Народне скупштине.

Народна скупштина је, већином гласова народних посланика, прихватила предлог народног посланика Зорана Бабића да се обави заједнички начелни претрес о предлозима закона из тачака 4, 5. и 6. дневног реда, заједнички начелни претрес о предлозима закона из тачака 7, 8, 9, 10. и 11. дневног реда и заједнички јединствени претрес о предлозима одлука из тачака 13, 14, 15, 16, 17, 18. и 19. дневног реда седнице.
Народна скупштина је усвојила предлог народног посланика Зорана Бабића да се претрес у појединостима о Предлогу закона о изменама Закона о приватизацији обави одмах по завршетку начелног претреса тог предлога закона.
У преподневном делу рада, Народна скупштина започела је начелни претрес о Предлогу закона о измени Закона о приватизацији који је, у име предлагача, представио министар правде Никола Селаковић.
На предлог Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, Народна скупштина је констатовала престанак мандата народним посланицима, пре истека времена на које су изабрани, др Небојши Стефановићу, Александру Вулину, Вањи Удовичићу, Јадранки Јоксимовић, Горану Кнежевићу, Радомиру Николићу, Снежани Богосављевић Бошковић, Александру Антићу, Ивици Дачићу и Ирени Вујовић.
Народна скупштина је, на предлог Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констатовала и престанак мандата народном посланику др Јовану Кркобабићу, пре истека времена на које је изабран, услед наступања смрти.

У поподневном делу рада, Народна скупштина је, на основу Одлуке Републичке изборне комисије и на предлог Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констатовала потврђивање мандата народним посланицима Ивици Јевтићу, Весни Симић, Дејану Нектаријевићу, Владу Бабићу, Сањи Туцаковић, Горану Вукадиновићу и Драгану Тодоровићу изабраним са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – БУДУЋНОСТ У КОЈУ ВЕРУЈЕМО (Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове, Покретсоцијалиста). Народна скупштина је констатовала потврђивање мандата народним посланицима Мирјани Драгаш, Гроздани Банац, мр Дејану Раденковићу и Неђу Јовановићу изабраним са Изборне листе ИВИЦА ДАЧИЋ – „СОЦИЈАЛИСТИЧКА ПАРТИЈА СРБИЈЕ (СПС), ПАРТИЈА УЈЕДИЊЕНИХ ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ (ПУПС), ЈЕДИНСТВЕНА СРБИЈА (ЈС)“ и народном посланику Дејану Чапу изабраном са Изборне листе БОРИС ТАДИЋ – Нова демократска странка – Зелени, ЛСВ – Ненад Чанак, Заједно за Србију, VМDK, Заједно за Војводину, Демократска левица Рома.

Новоизабрани народни посланици су затим положили заклетву.

До краја рада, Народна скупштина водила је и закључила расправу у начелу о Предлогу закона о измени Закона о приватизацији.

Другог дана рада, 12. маја, Народна скупштина започела је претрес у појединостима 1. тачке дневног реда - Предлог закона о измени Закона о приватизацији.
У својству предлагача, седници је присуствовао министар правде Никола Селаковић.
Током седнице заклетву је положио народни посланик мр Дејан Раденковић.
Пошто је Народна скупштина закључила претрес о Предлогу закона о измени Закона о приватизацији, председница Народне скупштине Маја Гојковић одредила је понедељак, 12. мај 2014. године, са почетком у 14.00 часова као Дан за гласање о Предлогу закона о измени Закона о приватизацији.

Дан за гласање

У Дану за гласање, 12. маја, Народна скупштина усвојила је, већином гласова народних посланика, Предлог закона о измени Закона о приватизацији.

У наставку седнице, народни посланици започели су јединствени претрес Предлога одлуке о разрешењу и именовању чланова и заменика чланова Републичке изборне комисије.

Пошто је Народна скупштина закључила јединствени претрес, председница Народне скупштине Маја Гојковић одредила је понедељак, 12. мај 2014. године, са почетком у 14.31 часова као Дан за гласање о Предлогу одлуке о разрешењу и именовању чланова и заменика чланова Републичке изборне комисије.

Дан за гласање

У Дану за гласање, 12. маја, Народна скупштина усвојила је, већином гласова народних посланика, Предлог одлуке о разрешењу и именовању чланова и заменика чланова Републичке изборне комисије.


Резултати гласања:

1. Предлог закона о измени Закона о приватизацији

2. Предлог одлуке о разрешењу и именовању чланова и заменика чланова Републичке изборне комисије

У поподневном делу седнице, Народна скупштина започела је расправу о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина, у начелу.

Предлог закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина представила је, у име предлагача, потпредседница Владе Републике Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички.

Трећег дана рада, 13. маја, Народна скупштина је водила и закључила начелни претрес о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина.

На почетку рада, председници, односно овлашћени представници посланичких група народни посланици Олгица Батић, Риза Халими, Александар Сенић, Дубравка Филиповски и проф. др Душан Милисављевић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

У поподневном делу рада, Народна скупштина је започела и до краја дана закључила заједнички начелни претрес о тачкама 4, 5 и 6. дневног реда седнице, односно о Предлогу закона о извршењу кривичних санкција, Предлогу закона о извршењу ванзаводских санкција и мера и Предлогу закона о изменама и допунама Законика о кривичном поступку. Предлоге закона образложио је представник предлагача, министар правде Никола Селаковић.

Четвртог дана рада, 14. маја, Народна скупштина започела је заједнички начелни претрес о предлозима закона из тачака 7. до 11. дневног реда.

На почетку седнице народни посланици су минутом ћутања одали пошту преминулом народном посланику Миодрагу Ракићу.

У преподневном делу рада министар правде Никола Селаковић је у име предлагача представио најважнија решења која садрже Предлог закона о прaвобранилаштву, Предлог закона о посредовању у решавању спорова, Предлог закона о изменама и допунама Закона о парничном поступку, Предлог закона о изменама и допунама Закона о ванпарничном поступку и Предлог закона о изменама Закона о извршењу и обезбеђењу.

До краја рада Народна скупштина водила је и закључила заједнички начелни претрес о предлозима закона из тачака 7. до 11. дневног реда.

15. маја, председница Народне скупштине Маја Гојковић обавестила је народне посланике да се, због ванредне ситуације у земљи одлаже наставак Друге седнице Првог редовног заседања Народне скупштине у 2014. години, који је био заказан за данас у 15.00 часова.

Петог дана рада, 21. маја, народни посланици су прихватили предлог да се по хитном поступку у дневни ред уврсте следеће тачке:

- на предлог Државног већа тужилаца: ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗБОРУ ЗАМЕНИКА ЈАВНОГ ТУЖИОЦА

- на предлог председнице Народне скупштине, Маје Гојковић: ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА ОДЛУКЕ О УТВРЂИВАЊУ САСТАВА СТАЛНИХ ДЕЛЕГАЦИЈЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У МЕЂУНАРОДНИМ ПАРЛАМЕНТАРНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА

- на предлог генералног секретара народне скупштине, Јане Љубичић: ПРЕДЛОГ ЗА ИМЕНОВАЊЕ ЗАМЕНИКА ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

- на предлог Посланичке групе СПС: ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА ОДЛУКЕ О ИЗБОРУ ЧЛАНОВА И ЗАМЕНИКА ЧЛАНОВА ОДБОРА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ.

Народна скупштина је обавила начелни претрес о Предлогу закона о измени Закона о безбедности саобраћаја на путевима. У својству представника предлагача Предлога закона седници је присуствовао министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић.

У наставку седнице, народни посланици су започели и закључили заједнички јединствени претрес о предлозима одлука из тач.13-19. дневног реда, након чега су обавили јединствени претрес о Предлогу одлуке о избору заменика јавног тужиоца. Предлог одлуке је образложио представник предлагача, Бранко Стаменковић, изборни члан Државног већа тужилаца.

Народна скупштина је такође обавила јединствени претрес о Предлогу одлуке о изменама одлуке о утврђивању састава сталних делегације Народне скупштине републике Србије у међународним парламентарним институцијама, Предлогу за именовање заменика генералног секретара Народне скупштине Републике Србије и о Предлогу одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине.

Већином гласова народни посланици су прихватили да се у дневни ред Друге седнице Првог редовног заседања Народне скупштине у 2014. години, уврсте по хитном поступку следећи предлози одлука који је поднео Високи савет судства:

- ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗБОРУ ПРЕДСЕДНИКА ПРЕКРШАЈНИХ СУДОВА;

- ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗБОРУ ПРЕДСЕДНИКА ОСНОВНИХ СУДОВА

- ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗБОРУ ПРЕДСЕДНИКА ПРИВРЕДНИХ СУДОВА

- ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗБОРУ ПРЕДСЕДНИКА ВИШИХ СУДОВА

- ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗБОРУ ПРЕДСЕДНИКА АПЕЛАЦИОНОГ СУДА У НОВОМ САДУ

- ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗБОРУ СУДИЈА КОЈИ СЕ ПРВИ ПУТ БИРАЈУ НА СУДИЈСКУ ФУНКЦИЈУ

- ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗБОРУ СУДИЈЕ КОЈИ СЕ ПРВИ ПУТ БИРА НА СУДИЈСКУ ФУНКЦИЈУ

- ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗБОРУ СУДИЈА КОЈИ СЕ ПРВИ ПУТ БИРАЈУ НА СУДИЈСКУ ФУНКЦИЈУ

У својству предлагача, предлоге одлука је образлагао председник Високог савета судства Драгомир Милојевић.

У поподневном делу рада, Народна скупштина започела је и до краја рада закључила расправу у појединостима на Предлог закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина.

Шестог дана рада, 22. маја, пре преласка на рад по дневном реду седнице, председници, односно овлашћени представници посланичких група народни посланици Милија Милетић, др Јанко Веселиновић, Мирко Чикириз, Проф. др Душан Милисављевић и Звонимир Стевић затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.
У наставку рада, Народна скупштина водила је и закључила претрес у појединостима о предлозима закона из тачака 4. дo 11. дневног реда.
До краја дана, Народна скупштина је водила и закључила претрес у појединостима о Предлогу закона о извршењу кривичних санкција, који је поднела Влада; Предлогу закона о извршењу ванзаводских санкција и мера, који је поднела Влада; Предлогу закона о изменама и допунама Законика о кривичном поступку, који је поднела Влада; Предлогу закона о правобранилаштву, који је поднела Влада; Предлогу закона о посредовању у решавању спорова, који је поднела Влада; Предлогу закона о изменама и допунама Закона о парничном поступку, који је поднела Влада; Предлогу закона о изменама и допунама Закона о ванпарничном поступку, који је поднела Влада и Предлогу закона о изменама Закона о извршењу и обезбеђењу, који је поднела Влада.

Седмог дана рада, 23. маја, Народна скупштина обавила је претрес у појединостима о Предлогу закона о измени Закона о безбедности саобраћаја на путевима.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу o свим тачкaма дневног реда седнице, председница Народне скупштине Маја Гојковић одредила је петак, 23. мај 2014. године, са почетком у 10.45 часова, као Дан за гласање о свим тачкама дневног реда Друге седнице Првог редовног заседања Народне скупштине у 2014. години, изузев о првој и другој тачки дневног реда седнице о којима је Народна скупштина већ гласала.

Дан за гласање

У Дану за гласање, 23. маја, Народна скупштина је, већином гласова народних посланика, усвојила Предлог закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина, Предлог закона о извршењу кривичних санкција, Предлог закона о извршењу ванзаводских санкција и мера, Предлог закона о изменама и допунама Законика о кривичном поступку, Предлог закона о правобранилаштву, Предлог закона о посредовању у решавању спорова, Предлог закона о изменама и допунама Закона о парничном поступку, Предлог закона о изменама и допунама Закона о ванпарничном поступку, Предлог закона о изменама Закона о извршењу и обезбеђењу и Предлог закона о измени Закона о безбедности саобраћаја на путевима.

Народна скупштина је, већином гласова, усвојила и Предлог одлуке о допунама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине, коју је поднела Посланичка група Демократска странка, Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, коју је поднела Посланичка група Српска напредна странка, Предлог одлуке о допуни Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, који је поднела председник Народне скупштине, Предлог одлуке о утврђивању састава Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, који је поднела председник Народне скупштине, Предлог одлуке о изменама Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама (Интерпарламентарна унија), Предлог одлуке о изменама Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама (Парламентарна скупштина Црноморске економске сарадње, Парламентарна скупштина НАТО-а), и Предлог одлуке о именовању шефова сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама, које је поднела председник Народне скупштине.

У Дану за гласање, већином гласова народних посланика, усвојени су Предлог Одлуке о избору заменика јавног тужиоца и Предлог одлуке о изменама Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама.
Већином гласова народних посланика, Народна скупштина је именовала Гордану Стаменић и Срђана Смиљанића, дипломиране правнике из Београда, за заменике генералног секретара Народне скупштине.
Народна скупштина је, већином гласова, усвојила и Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине.
У Дану за гласање, већином гласова народних посланика усвојени су и Предлог одлуке о избору председника прекршајних судова, Предлог одлуке о избору председника основних судова, са исправком од 22. маја 2014. године, Предлог одлуке о избору председника привредних судова, Предлог одлуке о избору председника виших судова, са исправком од 22. маја 2014. године, Предлог одлуке о избору председника Апелационог суда у Новом Саду, Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, Предлог одлуке о избору судије који се први пут бира на судијску функцију и Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију.

У Дану за гласање, Народна скупштина одлучивала је и о повредама Пословника, на које су указивали народни посланици током седнице, и одлучила да ни у једном случају одредбе Пословника нису биле повређене.

Резултати гласања:

3. Предлог закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина, у целини

4. Предлог закона o извршењу кривичних санкција, у целини

5. Предлог закона о извршењу ванзаводских санкција и мера, у целини

6. Предлог закона о изменама и допунама Законика о кривичном поступку, у целини

7. Предлог закона о правобранилаштву, у целини

8. Предлог закона о посредовању у решавању спорова, у целини

9. Предлог закона о изменама и допунама Закона о парничном поступку, у целини

10. Предлог закона о изменама и допунама Закона о ванпарничном поступку, у целини

11. Предлог закона о изменама Закона о извршењу и обезбеђењу, у целини

12. Предлог закона о измени Закона о безбедности саобраћаја на путевима, у целини

13. Предлог одлуке о допунама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије

14. Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије

15. Предлог одлуке о допуни Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије

16. Предлог одлуке о утврђивању састава Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање

17. Предлог одлуке о изменама Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама

18. Предлог одлуке о изменама Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама

19. Предлог одлуке о именовању шефова сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама

20. Предлог одлуке о избору заменика јавног тужиоца

21. Предлог одлуке о изменама Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама

22. Предлог за именовање заменика генералног секретара Народне скупштине

23. Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије

24. Предлог одлуке о избору председника прекршајних судова

25. Предлог одлуке o избору председника основних судова

26. Предлог одлуке о избору председника привредних судова

27. Предлог одлуке о избору председника виших судова

28. Предлог одлуке о избору председника Апелационог суда у Новом Саду

29. Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију

30. Предлог одлуке о избору судије који се први пут бира на судијску функцију

31. Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање свих тачака дневног реда седнице и одлучивање о њима, председница Народне скупштине Маја Гојковић закључила је Другу седницу Првог редовног заседања Народне скупштине у 2014. години.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. јануар

Цео календар догађаја