Понедељак, 14. март 2011.

Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2011.години

Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2011. години за 14. март, са почетком у 11 часова, за коју је утврдила следећи дневни ред: 1. Избор и полагање заклетве чланова Владе Председница Народне скупштине Славица Ђукић-Дејановић обавестила је народне посланике да је, сагласно одредбама Устава Србије и Закона о Влади, председник Владе Мирко Цветковић поднео Народној скупштини Предлог кандидата за чланове Владе.Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2011. години за 14. март, са почетком у 11 часова, за коју је утврдила следећи дневни ред:


1. Избор и полагање заклетве чланова Владе

Председница Народне скупштине Славица Ђукић-Дејановић обавестила је народне посланике да је, сагласно одредбама Устава Србије и Закона о Влади, председник Владе Мирко Цветковић поднео Народној скупштини Предлог кандидата за чланове Владе.

Представљајући програм реконструисане Владе, председник Владе Србије Мирко Цветковић је истакао да ће приоритети извршне власти, формулисани у јулу 2008. године приликом њеног формирања, остати непромењени. До краја мандата Влада ће бити посвећена стварању услова за што бржи улазак Србије у Европску унију, очувању Косова и Метохије у саставу Србије, развоју привреде и побољшању животног стандарда грађана, развоју социјално одговорне државе и солидарног друштва и бескомпромисној борби против криминала и корупције, као и пуној сарадњи са Хашким трибуналом.

Премијер је оценио да је Влада у протеклом периоду доследно спроводила реформе у свим сегментима друштва и учинила важан корак ка пуноправном чланству у Европској унији. Додао је да ће Влада наставити са спровођењем реформи и у наредним месецима доставити Народној скупштини предлоге закона којима ће бити уређен начин избора народних посланика, питање бланко оставки, а биће дефинисана и јавна својина и питање реституције.

Премијер Цветковић је посебно указао да је добијање статуса кандидата, као важан корак ка пуноправном чланству у Европској унији, од суштинског интереса за Србију. Висок стандард и квалитет живота људи у земљама чланицама ЕУ један су од кључних разлога што је чланство Србије у ЕУ за ову Владу и за читаву земљу несумљиво питање које нема алтернативу, навео је премијер.

Влада је одлучна и доследна у ставу да никада неће признати независност Косова и Метохије и предузима све дипломатске активности за очување ове покрајине у свом саставу, истакао је премијер Цветковић. Нагласио је да ће Влада учинити све што је у њеној моћи да се путем дијалога пронађе решење које је дуготрајно одрживо и које ће гарантовати стабилност у региону.

Образлажући економске циљеве, премијер Цветковић је рекао да ће Влада у наредном периду предузимати мере за смањење незапослености и повећање животног стандарда грађана. Истакао је да су само динамичан раст обима производње и конкурентност привреде реална основа за остваривање тих циљева.

Премијер Цветковић је најавио да ће до краја мандата Владе бити у потпуности спроведена реформа правосуђа, којом ће се учврстити владавина права и правна сигурност.

На крају излагања, премијер је нагласио да ће Влада до краја мандата остати доследна у борби за остваривање прокламованих циљева и додао да ће и лично настојати да Влада буде још јединственија и одлучнија у њиховом остваривању.

У наставку рада, Народна скупштина обавила је претрес о Предлогу за избор чланова Владе, који је поднео председник Владе Мирко Цветковић.

На овој седници, на предлог Административног одбора, Народна скупштина потврдила је мандат народној посланици Марији Бугарчић, са Изборне листе Либерално демократска партија - Чедомир Јовановић.

По окончању рада, председница Народне скупштине одредила је понедељак, 14. март 2011. године, са почетком у 21,10 часова, као Дан за гласање о Предлогу за избор чланова Владе.

Дан за гласање

У Дану за гласање, 14. марта, Народна скупштина је, већином гласова народних посланика, одлучила да се о Предлогу за избор чланова Владе, изјасни јавним гласањем, прозивком.

Народна скупштина је са 129 гласова народних посланика за и 19 против донела Одлуку о избору чланова Владе.

За потпредседника Владе изабрана је Верица Калановић, за министра финансија др Мирко Цветковић, који истовремено врши функцију председника Владе, а за министра пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Душан Петровић. Министар економије и регионалног развоја биће Небојша Ћирић, министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић, министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић, министар просвете и науке др Жарко Обрадовић, министар здравља др Зоран Станковић, министар животне средине, рударства и просторног планирања др Оливер Дулић, министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић и министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић.

После избора, чланови Владе положили су заклетву, читањем текста утврђеног у заклетви, и потписали текст заклетве.

Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић честитала је члановима Владе на избору и пожелела им успех у раду.

Народна скупштина одлучивала је о повреди Пословника на коју је указао народни посланик у току седнице и одлучила да у овом случају нису повређене одредбе Пословника.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање једине тачке дневног реда ове седнице и одлучивање о њој, председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић закључила је Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2011. години. На крају рада, председница Народне скупштине обавестила је народне посланике да ће Прва седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2011. години бити настављена у уторак, 15. марта, у 10 часова.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 24. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја