Среда, 8. јул 2009. 17:01

Десето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2009.години

Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је, на захтев Владе Републике Србије, Десето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2009. години за среду, 8. јул, са почетком у 17,00 часова.Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је, на захтев Владе Републике Србије, Десето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2009. години за среду, 8. јул, са почетком у 17,00 часова.

У Захтеву за одржавање седнице одређен је следећи дневни ред:

1. Предлог закона о буџетском систему,
2. Предлог закона о изменама и допунама Закона о републичким
административним таксама,
3. Предлог закона о давању гаранције Републике Србије у корист '' MARFIN BANK ''
а
. д . Београд по задужењу јавног предузећа ''Путеви Србије'' и
4. Предлог закона о допуни Закона о раду.


Народна скупштина је већином гласова прихватила предлог народног посланика да се о све четири тачке дневног реда обави заједнички начелни претрес.
Другог дана рада, 13. јула Народна скупштина водила је заједнички начелни претрес о четири предложена закона. Заседању су присуствовали министарка финансија Диана Драгутиновић и министар рада и социјалне политике Расим Љајић.
На почетку рада председници посланичких група Српске радикалне странке и Демократске странке Србије рекламирали су повреду Пословника и указали на нерегуларност почетка седнице Десетог ванредног заседања и њеног прекида 8. јула.

Образлажући предложени закон о буџетском систему, Диана Драгутиновић је истакла да ће његово усвајање допринети бољој контроли и рационалнијем трошењу свих јавних средстава, као и бољем прегледу финансијске ситуације.
Министарка финансија је рекла да су измене Закона о административним таксама у функцији усаглашавања са Законом о политичким странкама и додала да се изменама уводе таксе за оснивање странке, као и да се предлаже смањење такси за 50 одсто у области интелектуалне својине и за дозволе за међународни јавни превоз.
Након усвајања и ступања на снагу закона о давању гаранције Републике Србије у корист „Marfin Bank“ а.д. Београд по задужењу ЈП „Путеви Србије“ биће решени највећи проблеми овог јавног предузећа, оценила је Диана Драгутиновић и истакла да ће то додатно утицати на повећање ликвидности система и на стабилност курса.

Измена Закона о раду предвиђа да плаћено одсуство може да буде и дуже од 45 дана и да се за то време исплаћује 60 одсто просечне зараде у последња три месеца, што је, како је нагласила Диана Драгутиновић, последица деловања кризе и смањеног обима посла у неким предузећима.
До краја дана Народна скупштина закључила је заједнички начелни претрес о свим тачкама дневног реда Десетог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години.
Председавајући седници, потпредседник Народне скупштине Никола Новаковић најавио је да ће се расправа у појединостима о предложеним законима водити у среду, 15. јула.

Трећег дана рада, 15. јула, Народна скупштина обавила је претрес у појединостима о Предлогу закона о буџетском систему, Предлогу закона о изменама и допунама Закона о републичким административним таксама, Предлогу закона о давању гаранције Републике Србије у корист ''Marfin Bank'' а.д. Београд по задужењу ЈП ''Путеви Србије'' и Предлогу закона о допуни Закона о раду.

По окончаној расправи о свим тачкама дневног реда Десетог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години, председавајућа седници, потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић, одредила је као Дан за гласање четвртак, 16. јул, са почетком у 13,30 часова.

Дан за гласање – 16.7.2009.

У Дану за гласање, 16. јула, Народна скупштина изјашњавала се о тачкама дневног реда Десетог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години.

Народна скупштина је са 124 гласа народних посланика усвојила Предлог закона о буџетском систему. Са 125 гласова народних посланика усвојен је Предлог закона о изменама и допунама Закона о републичким административним таксама. Предлог закона о давању гаранције Републике Србије у корист ''MARFIN BANK'' а.д. Београд по задужењу јавног предузећа ''Путеви Србије'' усвојен је са 126 гласова народних псоланика, а са 123 гласа народних посланика усвојен је и Предлог закона о допуни Закона о раду.

У Дану за гласање, Народна скупштина је одлучивала и о повредама Пословника на које су у току седнице указивали народни посланици и одлучила да ни у једном случају Пословник није повређен.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање свих тачака дневног реда седнице и одлучивање о њима, председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић закључила је Десето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2009. години.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31