Субота, 30. јул 2011.

Десето ванредно заседање Народне скупштине у 2011.години

Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је, на захтев Владе Републике Србије, Десето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2011. години, за суботу, 30. јул 2011. године, са почетком у 14 часова.


Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је, на захтев Владе Републике Србије, Десето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2011. години, за суботу, 30. јул 2011. године, са почетком у 14 часова.

У Захтеву за одржавање ванредног заседања одређен је следећи дневни ред:

1. Предлог декларације Народне скупштине Републике Србије о актуелном стању на Косову и Метохији након једностраних и насилних аката привремених институција самоуправе у Приштини, који је поднела Влада.

Седници су присуствовали председник Републике Србије Борис Тадић, председник Владе Мирко Цветковић; потпредседници Владе Ивица Дачић, Божидар Ђелић и Јован Кркобабић; министри у Влади Вук Јеремић, Горан Богдановић, Драган Шутановац, Милутин Мркоњић, Зоран Станковић, Предраг Марковић, Душан Петровић, Милан Марковић и Небојша Ћирић, као и шеф преговарачког тима за разговоре са предстваницима привремених институција у Приштини Борислав Стефановић. Седницу су пратили, са галерије Велике сале, и предствници амбасада Руске Федерације, САД, Кине, Индије, Алжира и Словачке.

Пошто је председница Народне скупштине отворила јединствени претрес о Предлогу декларације, председник Владе Мирко Цветковић образложио је народним посланицима Предлог декларације истакавши да је Влада затражила хитну седницу Народне скупштине због драматичног погоршања ситуације на Косову и Метохији, коју су изазвале привремене власти у Приштини својим неодговорним, једностраним и политички мотивисаним акцијама. Председник Владе је додао да је циљ ових акација био да се промени реално стање на терену, унесе немир међу српско становништво, да се институције тзв. независног Косова инсталирају на северу и да се испровоцира Србија да прекине дијалог који је почео да даје резултате. Решавајући насталу ситуацију, Влада Републике Србије деловала је на основу Резолуције 1244 и разговорима обезбедила да се специјалне полицијске снаге привремених власти у Приштини повуку са административних прелаза. Задатак је био и да се на терену спрече инциденти, обезбеди заштита и снабдевање локалног становништва, као и да се осигура функционисање институција Републике Србије и локалне самоуправе у општинама на Косову и Метохији. Влада Републике Србије је радила и на мобилизацији међународне заједнице и указивала на узроке и суштину погоршавања стања, затраживши расправу у Савету безбедности УН ради разматрања стања на Косову и Метохији, рекао је председник Цветковић. Опредељење Владе је да не повуче ниједан потез који би угрозио опстанак Срба на Косову и Метохији и утицао на дестабилизацију региона. Он је поновио да, и међународној заједници и албанским институцијама у Приштини, треба да буде јасно да Влада Републике Србије никада неће признати независно Косово. Председник Владе је позвао међународну заједницу, УН и ЕУ да се чврсто придржавају Резолуције 1244 и да поступају у складу са својим мандатом, а то је обезбеђивање мира и стабилности, а не изградња нелегалне независности Косова и Метохије. Он је упутио захтев међународним мировним мисијама и војној мисији КФОР да не подржавају једностране акте, провокације и насиље привремених власти у Приштини. Он је позвао УН и ЕУ да повратком на пређашње стање реформишу дијалог као начин за решавање проблема, а грађане Косова и Меотхије, пре свега Албанце, да се уздрже од насиља, а Србе да буду јединствени и да своје протесте изражавају мирним путем. Завршавајући своје обраћање Народној скупштини председник Цветковић позвао је народне посланике на јединство, подршку активностима Владе у решавању кризе и обезбеђивању трајног мира и одбрани интереса Србије на Косову и Метохији.

Затим се народним посланицима обратио министар спољних послова Вук Јеремић који је представио међународни аспект кризе која се одвија у сложеном контексту. Дипломатске активности Минстарства спољних послова усмерене су на спречавање дефакто успостављања државности паралелних институција у Приштини. Министарство и други државни органи делују у правцу спречавања признавања независности Косова и спречавања чланства привремених органа самоуправе на Косову и Метохији у политичким међународним организацијама, додао је министар Јеремић. Он је поновио да је готово заустављен процес признавања независности и да је у последњих годину дана само неколико земаља признало Косово, и поред притисака неких од најутицајнијих земаља света. Такође, паралелни органи у Приштини нису успели да обезбеде чланство ни у једној међународној политичкој организацији. То све је проузроковало једнострану употребу силе усмерену на промену реалног стања на терену, закључио је министар Јеремић. Одмах по избијању кризе Влада је реаговала тако да је затражена хитна седница Савета безбедности УН-а. Министар Јеремић обавестио је народне посланике о току и начину на који су одржане консултације СБ УН о овој теми. Он је додао да Србија очекује да добије одговор на питање ко је наредио једнострани акт уласка специјалних јединица тзв. Росу, преко реке Ибар, да ли је неко из међународне заједнице знао за такве планове, због чега је ЕУЛЕКС напустио територију севера и оставио Србе и друге неалбанце без заштите, као и како је дошло до тога да неке међународне организације, које на Косову и Метохији делују у складу са Резолуцијом 1244, иступе из своје статусне неутралности. Србија је преко земаља које су учествовале на затвореним конслутацијама затражиле осуду једностраних аката и поштовање Резолуције 1244, рекао је министар Јеремић. Од генералног секретара УН-а затражено је да се чланицама УН-а достави документ са излагањем Србије. Такође је покренута и иницијатива за одржавањем седнице Сталног комитета Савета ОЕБС-а, на којој су представљени ставови Србије, а сва дипломатко-конзуларна мрежа у свету је ступила у контакт са земљама чланицама ЕУ и земаљама чланицама УН-а. Разговарало се са Европском комисијом, НАТО-м и амбасадорима «Квинте», којима је представљен став Србије и затражен повратак на пређашње стање. У наредном периоду Министарсво ће наставити дипломатску акцију са циљем да међународна заједница не изгуби из вида ситуацију на Косову и Метохији, а од генералног секретара УН-а је затражено да се сви догађаји детаљно документују и да буду део извештаја УНМИК-а на следећој седници Савета безбедности УН-а крајем августа ове године, закључио је министар Јеремић.

Министар одбране Драган Шутановац истакао је у свом обраћању народним посланицима да су Министарство и Војска Србије, у складу са својим овлашђењима и обавезујућим међународним споразумом, поступили у жељи да спрече ескалацију сукоба и евентуалне губитке живота на обе стране. Представници Војске су у сталном контакту са представницима КФОР-а који је једини ауторизован према споразуму из 1999.године, истакао је Шутановац. Министар је известио народне посланике о разговорима на проширеном војном комитету са представницима земаља НАТО и Партнерства за мир о виђењу стања на простору Косова и Метохије, где је затражена подршка за спречавањем даље ескалације насиља. Заменик начелника Генералштаба сусрео се са замеником команданта КФОР-а у Нишу где су обавештени да ни КФОР није знао шта ће се догодити у ноћи 25.јула. Министар је оценио да је у питању унилатерална жеља власти у Приштини да на неприхватљив начин, путем силе решава проблеме. Министар је навео и да се у наредним данима наставља комуникација са КФОР-ом, како би им се објаснило да је неоходно враћање на почетне позиције и како би се спречила ескалација сукоба.

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић известио је Народну скупштину о ситуацији у вези са тзв. царинским печатима тј. заустављањем пласмана робе из Србије на територију Косова и Метохије. Влада је заузела став да се ради о кршењу ЦЕФТА споразума и упутила је писмо ЦЕФТИ и УНМИК-у. Он је известио народне посланике да консултације са УНМИК-ом нису прекидане, да је тренутно ово питање у сенци догађаја на северу Косова и Метохије, као и да ће у наредном периоду бити извештавани о томе како се решава овај проблем. Он је подсетио да Србија пласира око 350 милиона евра производа на Косово и Метохију и да се траже начини како да роба и даље стиже до потрошача.

Затим се обратио министар за Косово и Метохију Горан Богдановић који је народне посланике упознао, хронолошким редом, са догађајима у претходних пет дана на северу Косова и Метохије, од акције специјалних јединица косовске полицијаске службе до активности које је Влада предузимала у циљу изналажења мирног решења. Он је оценио да је покушај преузимања административних прелаза Јариње и Брњак у ноћи између 25. и 26. јула, и криза која је тада отпочела, до сада највећи изазов миру и стабилности и најозбиљнији покушај Приштине да продре са својим институцијама на север покрајине. Он је изразио сумњу да није Приштина повукла овакав потез бар без прећутне сагласности дела међународне заједнице. Он је оценио да је ситуација додатно искомпликована поступцима и изјавама представника међународне заједнице који су изразили спремност да потпуно спроводе акте Приштине о трговинском ембаргу и распоређивању албанских полицајаца и цариника на административне прелазе, као и претварање прелазака Брњак и Јариње у тзв. забрањену војну зону у којима је дозвољена примена бојеве муниције. Министар Богдановић је закључио да се досадашњим разговорима успело да припадници специјалних јединица косовске полиције буду повучени са севера Косова и Метохије, али и да нису испоштоване гаранције да ће стање бити нормализовано и враћено на ситуацију пре инцидената. Он је народним посланицима пренео поруку грађана са Косова и Метохије да се данас покаже јединство и позвао народне посланике, посебно оне са Косова и Метохије, да подрже Предлог декларације.

По обраћању министра Богдановића, народним посланицима се обратио и шеф преговарачког тима за разговоре са предстваницима привремених институција у Приштини Борислав Стефановић, који је Народну скупштину известио о тренутним догађањима на Косову и Метохији. Он је оценио да ситуација поприма размере ванредног стања и малтене ратног сукоба. Он је упознао народне поступке са активностима које је заједно са министром за Косово и Метохију имао на северу покрајине, као и разговорима са грађанима. Он је оценио да нас очекују неколико тешких дана у којима треба да се нађе решење за блокаду путева и решење за администратине прелазе.

Након обраћања представника Владе Републике Србије Народној скупштини се обратио народни посланик Љубомир Краговић, председник и известилац Одбора за Косово и Метохију који је представио Извештај Одбора о разматрању Предлога декларације. Он је истакао да је Одбор одржао седницу на којој је једногласно одлучио да Народној скупштини предложи да прихвати Предлог декларације, а да ће се у наставку седнице изјаснити о амандманима које су народни посланици поднели на Предлог декларације.

У име Посланичке групе Уједиљених пензионера Србије – ПУПС обратио се овлашћени представник Константин Арсеновић који је истакао да ће ова Посланичка група подржати Предлог декларације и евентуалне нове добре предлоге, и апеловао на све народне посланике да се оствари што веће јединство ради решавања проблема на Косову и Метохији. Он је у свом обраћању додао да је акцијама на Косову и Метохији извршен додатни притисак на Србију и извршен покушај суштинског поништавања Резолуције 1244. Он се осврнуо на тренутне догађаје на Косову и Метохији, као и на улогу и активности међународних снага које су тамо присутне. Такође, осврнуо се и на податке о броју прогнаних са територије Косова и Метохије након доласка КФОР-а, податке из извештаја исвестиоца ПССЕ Дика Мартија, као и на најновији филм снимљен као покушај да се за нелегалну трговину људским органима окриве Срби. У обраћању народни посланик Арсеновић говорио је и о питању условљавања Србије признавањем Косова зарад уласка у ЕУ. Арсеновић је апеловао на међународну заједницу да се испоштује Резолуција 1244 и обезбеди мир на Косову и Метохији.

Народни посланик Драган Марковић је у име Посланичке групе Социјалистичка партија Србије-Јединствена Србија истакао да ће ова Посланичка група подржати Предлог декларације. Он је оцењујући догађаје на Косову и Метохији говорио о непоштовању Резолуције 1244, страдању српског народна на простору Косова и Метохије у претходних 20 година, као и о утицају дела међународне заједнице на тренутну ситуацију. Он је поручио представницима КФОР-а да Срби нису палили пунктове због КФОР-а, већ из страха од бивших чланова ОВК. Он је позвао народне посланике на јединство и оценио да парламент треба данас да да подршку Влади Републике Србије и председнику Републике како би се поштовао Устав и Резолуција 1244.

Председник Посланичке групе Нова Србија Велимир Илић изразио је жаљење што до ове расправе није дошло раније како би се ЕУ и УН упозориле на време. Он је ситуацију на Косову и Метохији оценио као изузетно тешку и истакао да је Влада требало да решава ситуацију раније и ефикасније, као и да по питању декларације о Косову, Србија треба да буде јединствена и да све партије треба да је подрже и стану иза ње. Он је питао Владу Републике Србије откуд ЕУЛЕКС на Косову и Метохији када о томе парламент није одлучивао. Он је такође позвао на поштовање Резолуције 1244 јер једино она гарантује безбедност Србима на северу Косова и Метохије. Он је истакао да Влада мора да подноси извештаје Народној скупштини, да тражи од ње да се платформе за прегопворе одобре, да народни посланици знају о чему се преговара. Он је апеловао на председника Србије, премијера и министре да се боре за све оно што се може учинити на Косову и да не пристају на преговоре о граници између Србије и Косова. Он је Влади упутио подршку и истакао да ће Посланичка група Нове Србије једногасно стати иза Предлога декларације.

Овлашћени представник Посланичке групе Либерално демократска партија Зоран Остојић рекао је да ова Посланичка група пружа подршку преокрету и заокрету у косовској политици, али је у овом Предлогу декларације не види и зато, иако би желела, не може да га подржи. Он је оценио да сви даљи потези у косовској политици треба да буду инструмент за реализацију главног циља, а то је брзи улазак и стицање пуноправног чланства Србије у ЕУ. Он је оценио да је за ЛДП недопустиво да се кроз несмотрене потезе на било који начин угрози напредак Србије ка ЕУ и затражио одговор на питање зашто свет мисли да су Срби прекинули преговоре и изразио наду да овај наговештај повратка на стару политику не значи улазак у предизборну кампању. Он је додао да сукоб са светом и Европом и окретање главе од реалности на Косову иде само на штету животу грађана и европској перспективи и апеловао на повратак дијалогу.

Народни посланик Слободан Самарџић, овлашћени представник Посланичке групе Демократска странка Србије-Војислав Коштуница оценио је да је повод догађања на северу Косова и Метохије несумњиво једнострано и насилно деловање Албанаца и њихових институција. Други разлог је противречно деловање међународне заједнице на Косову и Метохији, а трећи погрешна политика Владе која је за савезнике у борби за територијални интегритет и суверенитет земље одабрала светске силе које помажу политику Албанаца у региону. Он је оценио да се дијалогом са Приштином ситуација променила на штету Србије и да је гора него пре почетка преговора. Он је оценио да етапно, у оквиру дијалога, Србија признаје Косово и Метохију. Он је поставио питање да ли данас Народна скупштина може да донесе компромисни документ који ће уважити различите ставове, став Посланичке групе ДСС-а јесте да се политика мора мењати и да је ово последњи час за то, имајући у виду последње догађаје. Он је у свом излагању критиковао Предлог декларације оценивши да има грешака, пропуста, преписивања неких декларација, а као највећи проблем навео је њен статус кво. Он је позвао све посланичке групе да консултацијама дођу до компромисног текста.

Председник Посланичке групе Напред Србијо Томислав Николић критиковао је представнике Владе који данас Народној скупштини нису поднели извештај о коме би се изјаснила. Он је оценио да није време за страначке поене, већ да Србија размисли где, шта и како даље. Он је оптужио представнике власти да изазивају сукобе између Срба који живе на северу Косова и Метохије и оних који живе у енклавама. Поручио је да није уверен да су представници власти урадили на северу Косова и Метохије баш све што се могло учинити. Оценио је да Предлог декларације не предвиђа конкретне мере за решавање кризе о позвао да се Србима обезбеди прелаз преко администативних прелаза на северу Косова и Метохије.

Овлашћени представник Посланичке групе Уједињених региона Србије и ЗЗШ Сузана Грубјешић оценила је у свом говору да је Влада слањем својих представника на север Косова и Метохије исказала спремност да сва, па и најсложенија питања, решава мирним и дипломатским средствима. Она се захвалила министру Богдановићу и шефу преговарачког тима Стефановићу на активностима које су предузели, а министру Јеремићу на труду да покуша да изложи проблем у Савету безбедности УН. Одговор на питање зашто је Приштина увела блокаду на робу из Србије, а потом слањем специјалаца покушала да преузме административне прелазе добићемо у наредним данима, оценила је Грубјешић, додавши да Приштина никад није предузимала радикалне потезе без бар прећутне сагласности њихових спонзора и ментора. Она је оценила да се, према супротстављеним изјавама евопских званичника, може закључити да не постоји јединствен став унутар ЕУ према Косову и да ће тако остати док постоје земље чланице које нису признале самопроглашену државу Косово – Грчка, Словачка, Румунија и Шпанија. Друго објашњење може бити и да је званична позиција ЕУ да подржава дијалог Београда и Приштине. Став Посланичке групе УРС-а је да дијалог мора да се настави, Срби нису криви за прекид дијалога, јер он јесте у интересу и Срба и Албанаца са Косова и Метохије. Она је поновила да немамо права да дигнемо руке од дипломатске борбе за Косово и Метохију, али ни од партнерства и сарадње са ЕУ, јер само партнерством са ЕУ можемо да дођемо до резултата у корист Срба са Косова и Метохије и Србије као државе.

Драган Тодоровић, председник Посланичке групе Српска радикална странка, истакао је да ће, ако има примедби на начин предлагања документа, Посланичка група СРС подржати Предлог декларације, као што је увек радила када су у питању интереси грађана Србије и државе Србије. Он је подсећајући на захтев из 2008.године оптужио власт да је прихватањем мисије ЕУЛЕКС на Косову и Метохији изашла из оквира УН и проблеме Србије ставила у руке ЕУ, са планом да Мисија треба да помогне да се успоставе све институције будуће државе Косово. Он је оценио да ЕУЛЕКС није статусно неутралана, а критикујући поступке власти затражио да власт затражи хитно повлачење ЕУЛЕКС-а и да УНМИК преузме надлежности које има према Резолуцији 1244.

Председник Посланичке групе мањина Балинт Пастор оценио је да начин на који се води данашња расправа може довести само до политикантства и да је убеђен да људи на Косову и Метохији неће имати никакве практичне користи из седнице и декларације. Он је оценио да је било боље одржати седницу Народне скупштине затворену за јавност на којој би Влада и предсеедник Републике саопштили какво је право стање на Косову и Метохији и где би народни посланици чули какви су планови Владе и какве мере могу да очекују. Он је оценио да је текст Предлога декларације списак лепих жеља из 2005, 2006. и 2007.године и да не даје одговоре на важна питања. Текст декларације није прихватљив за Савез војвођанских Мађара зато што је неодређен, непрецизан, не зна се које мере могу бити предвиђене и зато ће бити уздржани од гласања, као што су били уздржани поводом претходних резолуција и декларација о Косову и Метохији.

Самостални народни посланик Јован Дамјановић апеловао је на међународну заједницу, која је гарант мира и стабилности да предузме све да не долази поново до насилних понашања и до изазивања есклације која може довести до трагедије. Он је изразио наду да ће доћи до споразума којим ће бити обухваћени разумевање и мир и који ће довести до стабилности на Косову и Метохији.

Нада Колунџија
, председница Посланичке групе За европску Србију оценила је да је повод за одржавање ове седнице догађаји који су уследили након једностраних потеза Приштине, криза која је наступила и потреба да о будућим потезима Владе и институција Републике Србије расправља Народна скупштина. Она је истакла да није коректно говорити да је Влада овим желела да пребаци одговорност на Народну скупштину и подсетила да је опозиција желела да се ова седница одржи. Она је додала да је важно послати поруку грађанима на Косову и Метохији да су народни посланици опредељени за мир, да желе стабилност у региону, да су за толеранцију и привржени дијалогу. Исто тако је важно да се та порука пошаље и представницима међународног присуства на Косову и Метохији, јер је важно да дијалог није прекинут актом Републике Србије, већ актима који су дошли из Приштине. Ова седница треба да пошаље поруку и да је међународна заједница у обавези на основу Резолуције 1244 да подржава дијалог, да осуди и спречи све једностране акте који дијалог угрожавају. Она је још једном позвала све народне посланике да се изјасне о овом Предлогу декларције.

У наставку рада, Народна скупштина наставила је јединствени претрес о јединој тачки дневног реда заседања у коме су учествовали следећи народни посланици: Бранко Ружић, Риза Халими, Ђуро Перић, Ненад Прокић, Стојанка Петковић, Владимир Милентијевић, Александар Матриновић, Жарко Кораћ, Драгољуб Мићуновић, Жељко Томић, Дејан Раденковић, Милош Алигрудић, Жељко Ивањи, Божидар Делић, Ненад Чанак, Зоран Красић, Саша Дујовић, Саша Миленић, Љубомир Краговић, Смиљана Милисављевић, Борис Алексић, Дејан Мировић, Драгиша Ђоковић, Александра Јанковић, Мирослав Маркићевић и Борислав Пелевић.

У току расправе председник Владе Мирко Цветковић прихватио је амандман који је поднео Одбор за Косово и Метохију, а који је резултат усаглашавања текста Предлога декларације са предложеним амандманима након консултација са председницима посланичких група у Народној скупштини.

Када на листама није више било пријављених за реч, народним посланицима се обратио председник Републике Србије Борис Тадић. Он је истакао да је данас најважнији задатак за Србију да обезбеди мир. Конфликт на Косову и Метохији траје већ деценијама и он није само национални, већ и регионални и глобалан, јер у себи носи бројне опасности и може да изазове ланчане сукобе у свету. Зато је наша одговорност не само национална, већ и регионална и глобална, истакао је председник Тадић. Он је, говорећи о последњим конфликтима на северу Косова и Метохије, анализирао досадашње стање и активности које је Србија предузимала, говорећи о питањима царинског печата, ембаргу на улаз робе из Србије на територију Косова и Метохије, унилатералној акцији Приштине, као и активностима КФОР-а. Он је поновио да ће само у складу са међународним споразумима Србија наставити да решава питања на Косову и Метохији. Наша политика је мирољубива, и наставиће да буде мирољубива, јер мир нема никаву алтернативу, поручио је председник у обраћању Народној скупштини. Упућујући поруку грађанима на Косову и Метохији он је рекао да грађани морају да знају да су српски парламент, Влада и председник са њима. Он је истакао да је данас важно упутити поруку грађанима који не живе на северу Косова и Метохије и који данас требају подрушку више него икада. Морамо водити рачуна о оном Србину који живи поред других народа који нису увек пријатељски настројени према њему, подвукао је председник Тадић. Представници међународне заједнице који су охрабривали једностране акте Приштине сносе одговорност за своје поступке и новонасталу ситуацију. Ако се изјаве званичника ЕУЛЕКС-а покажу тачним, онда они крше своју статусну неутралност, поручио је председник. Овај процес се на Косову и Метохији, на површини, дешава због царинских печата, а у суштини интерес администрације у Приштини је да промени реалност на северу Косова. Председник је затражио од међународне заједнице да се успостави пређашње стање на северу Косова и Метохије, јер уколико се дозволи добијање користи од једностраних акција, то може постати принцип у будућности. Он је поновио да Србија не може да оствари своја права уколико не добије подршку сталних чланица Савета безбедности УН-а. Завршавајући своје обраћање, предсендик Тадић је одговорио на питања која су му у току расправе поставили народни посланици.

По окончању јединственог претреса председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић одредила је недељу, 31. јул, са почетком у 0 часова и 50 минута као Дан за гласање о јединој тачки дневног реда Десетог ванредног заседања Народне скупштине у 2011. години.

Народна скупштина је са 181 гласом народних посланика прихватила Предлог декларације Народне скупштине Републике Србије о актуелном стању на Косову и Метохији након једностраних и насилних аката привремених институција самоуправе у Приштини.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу и одлучивање о јединој тачки дневног реда, председница Народне скупштине закључила је Десето ванредно заседање Народне скупштине у 2011. години.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. јануар

Цео календар догађаја