24. децембар 2019. Десета седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2019. години

24. децембар 2019. Десета седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2019. години

Уторак, 24. децембар 2019.

Десета седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2019. години

Председница Народне скупштине Маја Гојковић сазвала је Десету седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2019. години за уторак, 24. децембар, са почетком у 10 часова.


Пре утврђивања дневног реда седнице, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици Фатмир Хасани, Милија Милетић, Александар Шешељ, Марјана Мараш, Србислав Филиповић, Татјана Мацура и Ђорђе Вукадиновић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

У току утврђивања дневног реда, председавајући, потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић поздравио је ученике три основне школе из Ниша, који су пратили део седнице са галерије Велике сале Дома Народне скупштине.

Народна скупштина утврдила је следећи дневни ред:

  1. Предлог закона о изменама и допунама Закона о Војсци Србије, који је поднела Влада;
  2. Предлог стратегије одбране Републике Србије, који је поднела Влада;
  3. Предлог стратегије националне безбедности Републике Србије, који је поднела Влада;
  4. Предлог одлуке о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница Републике Србије, који је поднела Влада;
  5. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Чешке Републике о сарадњи у области одбране, који је поднела Влада;
  6. Предлог закона о изменама и допунама Закона о управљању миграцијама, који је поднела Влада и
  7. Предлог закона о потврђивању Споразума Владе Републике Србије и Владе Републике Северне Македоније о успостављању граничног прелаза Миратовац-Лојане, који је поднела Влада.
Народна скупштина прихватила је предлог народног посланика др Александра Мартиновића да се обави заједнички начелни и јединствени претрес о тачкама 1. до 6. дневног реда седнице.

У наставку рада, народни посланици започели су заједнички начелни и јединствени претрес о тачкама 1. до 6. дневног реда седнице, које је образложио представник предлагача, министар одбране Александар Вулин.

У току дана, председавајући седници, потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић обавестио је народне посланике да је Влада повукла из процедуре Предлог закона о изменама и допунама Закона о управљању миграцијама, који је предложен као шеста тачка дневног реда седнице.

До краја дана, Народна скупштина обавила је заједнички начелни и јединствени претрес о тачкама 1. до 5. дневног реда седнице.

Другог дана рада, 25. децембра, Народна скупштина је водила и закључила јединствени претрес о Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Северне Македоније о успостављању заједничког граничног прелаза Миратовац - Лојане.

Предлог закона образложио је представник предлагача, министар одбране Александар Вулин.

У току дана, народни посланици су на предлог Одбора за културу и информисање уврстили на дневни ред Десете седнице Другог редовног заседања Народне скупштине у складу са чланом 168. став 3. Пословника Народне скупштине Листу кандидата за члана Савета Регулаторног тела за електронске медије.

Листу кандидата за члана Савета Регулаторног тела за електронске медије образложио је представник предлагача председник Одбора за културу и информисање Мирко Крлић.

До краја дана, Народна скупштина обавила је јединствени претрес о поменутој тачки дневног реда седнице.

Трећег дана рада, 26. децембра, пре преласка на рад, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици проф. др Војислав Шешељ, Нада Лазић, Милија Милетић, Снежана Пауновић, Ђорђе Вукадиновић и Александар Марковић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

Народна скупштина започела је и до краја дана водила расправу у појединостима о првој тачки дневног реда седнице - Предлогу закона о изменама и допунама Закона о Војсци Србије.

Четвртог дана рада, 27. децембра, Народна скупштина обавила је расправу у појединостима о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о Војсци Србије.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу у начелу и у појединостима о свим тачкама дневног реда седнице, председница Народне скупштине Маја Гојковић одредила је петак, 27. децембар, са почетком у 15.15 часова као Дан за гласање о свим тачкама дневног реда Десете седнице Другог редовног заседања Народне скупштине у 2019. години.

Дан за гласање

У Дану за гласање, Народна скупштина је већином гласова народних посланика усвојила Предлог закона о изменама и допунама Закона о Војсци Србије, Предлог стратегије одбране Републике Србије, Предлог стратегије националне безбедности Републике Србије, Предлог одлуке о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница Републике Србије, Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Чешке Републике о сарадњи у области одбране и Предлог закона о потврђивању Споразума Владе Републике Србије и Владе Републике Северне Македоније о успостављању граничног прелаза Миратовац-Лојане.

У Дану за гласање Народна скупштина изабрала је Јудиту Поповић, коју је предложио надлежни одбор Народне скупштине, Зорана Симјановића, кога су предложила удружења филмских, сценских и драмских уметности и удружења композитора у Републици Србији и Александра Витковића, кога су предложили национални савети националних мањина за чланове Савета Регулаторног тела за електронске медије. Председница Народне скупштине честитала је изабраним члановима РЕМ и пожелела им у своје и у име народних посланика успех у раду.

У Дану за гласање Народна скупштина одлучивала је и о повредама Пословника и одлучила да ни у једном случају Пословник није био повређен.

Резултати гласања:

1. Предлог закона о изменама и допунама Закона о Војсци Србије, у целини

2. Предлог стратегије одбране Републике Србије

3. Предлог стратегије националне безбедности Републике Србије

4. Предлог одлуке о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница Републике Србије

5. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Чешке Републике о сарадњи у области одбране

7. Предлог закона о потврђивању Споразума Владе Републике Србије и Владе Републике Северне Македоније о успостављању заједничког граничног прелаза Миратовац - Лојане, у целини

8. Листа кандидата за члана Савета Регулаторног тела за електронске медије

Пошто је Народна скупштина обавила одлучивање о свим тачкама дневног реда седнице, председница Народне скупштине Маја Гојковић закључила је Десету седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2019. години, након чега је хор „Ноктурно“ извео химну Републике Србије чиме је завршено Друго редовно заседање Народне скупштине у 2019. години.


Видео (18)

Уторак, 24. децембар 2019. | Десета седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2019. години 24.12.2019. (I)

Уторак, 24. децембар 2019. | Десета седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2019. години 24.12.2019. (II)

Уторак, 24. децембар 2019. | Десета седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2019. години 24.12.2019. (III)

Уторак, 24. децембар 2019. | Десета седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2019. години 24.12.2019. (IV)

Уторак, 24. децембар 2019. | Десета седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2019. години 24.12.2019. (V)

Прикажи још Преостало видео снимака: 13


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 5. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја