5. април 2016. Чланови делегације предизборне миисије ПССЕ у посети Народној скупштини

5. април 2016. Чланови делегације предизборне миисије ПССЕ у посети Народној скупштини

Уторак, 5. април 2016.

Делегација предизборне мисије ПССЕ у посети Народној скупштини

Чланови делегације предизборне мисије Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ), коју предводи председавајући Володимир Ариев (Volodymyr Ariev), разговарала су данас, у одвојеним сусретима, са представницима посланичких група у Народној скупштини.


Заменик председника ПГ СНС и председник ПГ СДПС у Народној скупштини Александар Мартиновић и Милорад Мијатовић разговарали су са члановима Делегације о разлозима расписивања парламентарних избора у Србији, предизборним радњама и кампањи, очекиваним резултатима и њиховом утицају на европске интеграције Србије.

Заменик председника ПГ СНС Александар Мартиновић истакао је да су за 24. април расписани редовни избори за Скупштину Аутономне покрајине Војводине и редовни локални избори. Ванредни парламентарни избори расписани су јер је, у једном делу јавности и медија, створена слика да Влада не ради добро свој посао, односно, да ли су мере које су спроведене 2014.године добре и да ли су дале резултате, као и да ли постоји алтернатива политици коју води Влада Републике Србије, навео је Мартиновић.

„Када је постављено такво питање, посебно питање исправности економске политике, председник Владе донео је одлуку да се иде на изборе, како би се грађани определили да ли подржавају политику Владе или виде алтернативу тој политици. Став СНС је био да треба питати грађане шта мисле и ако се изјасне да дају подршку СНС, онда ће Влада до 2020.године имати мандат да спроведе све реформе, како би систем у Србији био форматиран и спреман за приступање ЕУ, што је и стратешки циљ наше земље“, закључио је Мартиновић.

Он је навео да је Влада чврсто опредељена и за сарадњу са Руском Федерацијом и Кином, као и да су четири године сасвим довољне да се у Србији заврше започете реформе, које су већ дале резултата, посебно оне у оквиру фискалне консолидације.

„Све анализе кажу да нас у наредне две године очекује динамичан раст и повећање БДП-а те очекујемо да ће, ако укажу поверење нашој коалицији, грађани осетити јако брзо бољитак и добре резултате рада Владе“, додао је Мартиновић.

Он је истакао да се нада да ће коалиција окупљена око СНС освојити више мандата него на претходним изборима, као и да без обзира на број места у парламенту, пут Србије ка ЕУ неће бити доведен у питање, с обзиром да велика већина странака има исти стратешки циљ, а то је чланство Србије у ЕУ.

„Ми имамо све предуслове да до 2020.године створимо услове да постанемо члан ЕУ, али то не зависи само од нас. Оно што је за нашу коалицију важно јесте да Србију изнутра изградимо по европским принципима, да све позитивне тековине ЕУ имплементирамо у свој систем и надам се да ће грађани препознати те наше напоре“, додао је Маринковић.

Он је поновио да нема боље економске заједнице држава од ЕУ и да је најбоља политика за Србију да буде њен члан, али да ће Србија наставити да негује добре политичке и економске односе са Руском Федерацијом, као да се Србија у претходне две године трудила да води уравнотежену спољну политику, као и добросуседску политику са земљама региона.

Председник ПГП Милорад Мијатовић истакао је у разговору са члановима делегације предизборне мисије ПССЕ да у кампањи на овим изборима нема монопола у медијима, да је кампања пристојна, без ружних речи, као и да коалиција око СНС, којој припада и СДПС, води позитивну кампању истичући резултате рада из претходног периода и политику коју води.

„Поносни смо на отварање првих преговарачких поглавља, а значиће нам отварање поглавља 23 и 24 у наредном периоду. Изборе сматрамо провером код грађана и гарантујемо да ћемо за четири године бити држава која спроводи реформе и да ћемо урадити оно што смо грађанима обећали“, истакао је Мијатовић.

Он је поновио да је коалиција око СНС посвећена европском путу, сарадњи са Русијом, Кином и земљама региона, да тежи мирним решењима и договорима, али и посвећена реализацији бриселског споразума, што ће довести до нормализације услова за живот људи на Косову.

У наредном сусрету, чланови ПГ СПС Жарко Обрадовић и Дијана Вукомановић, као и заменик председника ЈС Петар Петровић примили су Делегацију чије чланове је занимало ток предизборне кампање, разлози за расписивање ванредних парламентарних избора, став коалиције око СПС-а о њиховом расписивању, као и очекивани резултати на изборима.

Жарко Обрадовић истакао је да је СПС-ЈС била мањински партнер у овој Влади и да је прихватила став председника Владе да се иде на ванредне парламентарне изборе, иако је била другачијег мишљења, имајући у виду процес приступања ЕУ и утицај изборног процеса на економију у друштво.

„Прихватили смо став председника Владе да се од грађана затражи подршка за реформе које нам предстоје. Социјалистичка партија Србије инсистира на принципу социјалне правде, унапређењу образовања и здравства, заштити запослених и заштити животне средине и сматрамо да својом сарадњом са СНС-ом можемо да унапредимо садржај закона који се у Србији доносе“, истакао је Обрадовић.

Говорећи о односима са СНС, Обрадовић је истакао да нема негативних елемената тог односа и да расписивање избора није довело у питање њихов квалитет. Он је додао и да СПС очекује већи број мандата у Народној скупштини након ових избора.

Дијана Вукомановић обавестила је колеге из ПССЕ да је овај сазив парламента проевропски, односно, да се све парламентарне странке залажу за чланство Србије у ЕУ, што ће можда бити другачије након ових избора. Она је истакла да СПС жели да стави нагласак на јачање локалних самоуправа и да инсистира на доброј регионалној сарадњи, у шта је много уложено у претходном периоду, јер Србија у региону није извор нестабилности. Вукомановић је додала да је СПС на претходним изборима освојила око пола милиона гласова бирача, као и да након ових избора види себе као део нове Владе.

Заменик председник ПГ ЈС Петар Петровић истакао је да се његова станка слаже са СПС-ом око расписивања избора, али да су прихватили одлуку највећег партнера да се на изборе иде. Он је истакао да ЈС има сличне циљеве као и СНС, али да се разликују начин и брзина постизања циљева. Јединствена Србија инсистира на давању већих права локалним самоуправама и на децентрализацији у економском смислу, као и на борби против „беле куге“, односно, подизању наталитета у Србији, истакао је Петровић. Он је додао и да се ЈС залаже за давање истих права домаћим инвеститорима, као и страним, када отварају нова радна места.

„Очекујемо да ће коалиција имати боље резултате на изборима, што ће нам дати већи капацитет за даље договарање“, закључио је Петровић.

Председница ПГ ДС Наташа Вучковић и председница Одбора за културу и информисање, народна посланица Весна Марјановић разговарале су са предизборном мисијом ПССЕ о изборном процесу у Србији, стању у медијима и улози независних регулаторних тела у изборном процесу.

Наташа Вучковић је истакла да се избори одржавају иако је Влада имала велику већину у Народној скупштини и да стални превремени избори дестабилизују реформски процес. Она је додала да је од 2012.године Србија у сталној атмосфери кампање.

„На локалним изборима који су одржани у неколико градова током протекле четири године, било је озбиљних аката насиља и напада на функционере и активисте опозиције. Починиоци тих дела нису изведени пред лице правде“, истакла је Вучковић, и обавестила је чланове делегације о насиљу над посланицима и активистима Демократске стране на Ђерам пијаци у Београду који је проистекао из свеукупне атмосфере конфликта и насиља који је креирала већина како у јавности, тако и у Народној скупштини.

Весна Марјановић упознала је предизборну мисију ПССЕ са неравноправношћу опозиције у медијском праћењу предизборних активностима, посебно указујући на рад Савета Регулаторног тела за електронске медије. Она је информисала делегацију о процесу избора кандидата за Савет Регулаторног тела за електронске медије и изнела став да није случајно што два члана овог тела нису изабрана пред изборе у Србији. Она је истакла и да медији не поштују у потпуности упутство РЕМ, као и да има информација да је у медијима СНС присутнија више него два пута у односу на ДС. Она је додала и да су многе партије јако мало заступљене, да нема равнотеже, као и да се ДС жалила РЕМ-у, али да до сада нема одговора надлежних.

„Проблем је да је кампања у већини вести заступљена тако да су све активности премијера представљене као редовне активности Владе, што није увек случај, а изборни блокови у вестима су маргинализовани“, закључила је Марјановић.

На састанку се разговарало и о раду Агенције за борбу против корупције у изборном процесу, као и о кампањи против институције омбудсмана из претходног периода, а која је по мишљењу представника ПГ ДС оставила последице на парламент, независне институције и друштво у целини.

Председник Посланичке групe Борис Тадић – Социјалдемократска странка, Заједно за Србију Марко Ђуришић разговарао је са члановима Делегације о темама које се тичу медијске слободе и улоге медија у предизборној кампањи, као и спровођење избора у фер и демократској атмосфери. Народни посланик Марко Ђуришић је указао на важност поштовања принципа једнаке заступљености политичких партија у медијима током предизборног периода. Ђуришић је говорио и о учешћу политичких странака у предизборном процесу и објаснио члановима предизборне посматрачке мисије Парламентарне скупштине Савета Европе начин издвајања буџетских средстава за финансирање активности политичких странака током изборног циклуса.

Председник и заменик председника Посланичке групе СДА Санџака – ПДД Др Сулејман Угљанин и Риза Халими и народни посланик члан Посланичке групе СДА Санџака – ПДД Енис Имамовић сусрели су се са члановима Делегације. Саговорници су дискутовали о улози медија у предизборној кампањи, као и о проблему представљања кандидата на бошњачком језику. Др Сулејман Угљанин је истакао да нема могућности да се обрати гласачима на бошњачком језику и да је до сада гостовао на једној телевизији са националном фреквенцијом као предизборни кандидат. Током разговора народни посланици су указивали и на то да би спровођење наступајућих избора требало да протекне у једнаким условима за све и демократској атмосфери. Народни посланик Риза Халими је објаснио делегацији ПССЕ да још увек није решен проблем бирачких спискова који су само делимично урађени и на албанском језику. У наставку сусрета, народни посланик Енис Имамовић је говорио о условима у којима се припремају избори расписани за 24. април 2016. године, о расподели бирачких места у шест општина: Нови Пазар, Тутин, Сјеница, Нова Варош, Прибој и Пријепоље, као и о безбедности грађана на дан избора.

Састанцима су поред председавајућег предизборне мисије ПССЕ Володимира Ариева присуствовали и чланови делегације Рене Руке (Rene Rouquet), Андреа Ригони (Andrea Rigoni) и Матјаж Ханжек (Matjaž Hanžek).Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4