22. новембар 2017. Састанак са делегацијом одбора Народне скупштине Словачке Републике

22. новембар 2017. Састанак са делегацијом одбора Народне скупштине Словачке Републике

Среда, 22. новембар 2017.

Делегација одбора Народне скупштине Словачке Републике у посети Народној скупштини

Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић и чланови Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво и Одбора за културу и информисање, разговарали су са делегацијом Одбора за образовање, науку, омладину и спорт и Одбора за културу и медије Народне скупштине Словачке Републике о међупарламентарној сарадњи и могућностима унапређења сарадње између одбора два парламента.


Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић, поздравио је, у име председнице Маје Гојковић, и у своје лично име словачку делегацију и истакао да традиционално пријатељство везује наше две земље. Милићевић је навео да је политички дијалог на високом нивоу, о чему говори и размена посета парламентарних делегација на највишем нивоу у протеклом периоду. Потпредседник Народне скупштине је истакао важност међупарламентарне сарадње, као сарадње директно изабраних представника два народа. Он је изразио захвалност Словачкој на поштовању међународног права и непризнавању самопроглашене независности Косова, као и на подршци Србији по питању захтева такозваног Косова за пријем у УНЕСКО и нагласио да је од изузетне важности заштита српских културних добара на Косову и Метохији.

Председник Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Муамер Зукорлић указао је на добре односе Србије и Словачке и потписане споразуме о сарадњи у областима образовања и спорта, а навео је и да се сарадња може додатно унапредити у областима науке, информатике и технолошког развоја. Зукорлић је упознао госте са интензивним законодавним активностима Народне скупштине у области образовања и истакао да су словачка искуства и законска решења у овој области била од велике важности за Одбор приликом разматрања и усвајања закона. Зукорлић је навео и да је битна размена искуства са словачким колегама и по питању примена донетих закона.

Председник Одбора за културу и информисање Мирко Крлић је, у разговору са словачком делегацијом, истакао вредност културног стваралаштва словачке националне мањине у Србији и нагласио да она обогаћује наш културни простор. Крлић је навео могућност интензивирања парламентарне сарадње и размене искустава у области културе и информисања.

Председник Одбора за образовање, науку, омладину и спорт словачког парламента Лубомир Петрак указао је на могућност размене искустава два одбора по питању реформе образовања у Србији и Словачкој. Петрак је навео и да би организовање размена ђачких посета било од великог значаја за даље зближавање наша два народа, а указао је и на интерес за узајамно признавање диплома.

Председник Одбора за културу и медије Душан Јарјабек нагласио је значај размене искустава у доношењу и примени медијских закона.

Чланови одбора два парламента су током састанка разменили мишљења и искуства о заштити и унапређењу мањинских права у облaстима образовања, културе и информисања.

Састанку је присуствовала и амбасадорка Словачке Републике у Србији Њ.Е. Дагмар Репчекова.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја