19. април 2016. Делегација Палестине у разговару са Мехом Омеровићем

19. април 2016. Делегација Палестине у разговару са Мехом Омеровићем

Уторак, 19. април 2016.

Делегација Палестине разговарала са Мехом Омеровићем

Представници високих државних служби Палестине састали су се, у оквиру студијске посете Србији, са председником Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и чланом Одбора за контролу служби безбедности, Мехом Омеровићем.


У уводном обраћању Милан Секулоски је, у име Женевског центра за демократску контролу оружаних снага (DCAF) који је организатор студијске посете, истакао да Народна скупштина није само врховно законодавно тело, већ и тело које надзире поштовање свих закона и људских права. У Народној скупштини се одржавају дебате, јавна слушања, институционална и ванинституционална, о чему, како каже Секулоски, сведочи и спремност парламента да помогне у организацији ове студијске посете.

На панелу који је уследио, Мехо Омеровић је говорио о искуству Народне скупштине у решавању жалби грађана и запослених на рад полиције и Безбедносно информативне агенције. Он је делегацији Палестине пожелео добродошлицу у Дом Народне скупштине и подсетио да је управо у том здању одржан први самит Покрета несврстаних, и да Србија и сада, као и те давне 1961. године, има добре и пријатељске односе са Палестином.

Омеровић је истакао да је надзор најзначајнија карика у ланцу демократске контроле над сектором безбедности, те да га треба непрестано развијати и усавршавати.

„Зато су овакви сусрети важни, јер њима подстичемо размену искустава, знања и добрих пракси“, рекао је Омеровић.

Он је истакао да је, Уставом Републике Србије и основним стратегијским документима и законима у области безбедности, по питању места у систему националне безбедности, Народна скупштина кључни чинилац демократске и цивилне контроле целог система националне безбедности.

У наставку излагања Омеровић је присутне упознао са надлежностима и делокругом рада Народне скупштине.

Камел Шукри Мухамед Дарабузидан из Палестинског Секретаријата Савета министара захвалио се на добродошлици и детаљном представљању начина рада Народне скупштине Републике Србије. Он је потврдио да између Србије и Палестине постоје пријатељски односи који имају дубоке темеље у прошлости, а да подршка Србије Палестини не изостаје ни данас.

Учесници скупа су се сложили да постоји доста простора за унапређење сарадње на свим пољима између две земље, као и да ће данашња размена искустава бити од свеопште користи.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 22. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја