10. новембар 2015. Делегација Националног савета за родну политику у оквиру Савета министара Републике Белорусије са чланицама Женске парламентарне мреже

10. новембар 2015. Делегација Националног савета за родну политику у оквиру Савета министара Републике Белорусије са чланицама Женске парламентарне мреже

Уторак, 10. новембар 2015.

Делегација Националног савета за родну политику у оквиру Савета министара Републике Белорусије на састанку са чланицама Женске парламентарне мреже

Чланице Женске парламентарне мреже састале су се данас са делегацијом Националног савета за родну политику у оквиру Савета министара Републике Белорусије и женских чланова Народне скупштине Белорусије.


Вера Пауновић, председавајућа Женске парламентарне мреже, пожелела је добродошлицу делегацији Националног савета за родну политику у оквиру Савета министара Републике Белорусије и представила рад и достигнућа која је Женска парламентарна мрежа постигла за три године рада од оснивања.

„У Народној скупштини Републике Србије налазе се 84 посланице, што чини једну трећину од укупног броја посланика, а Женска парламентарна мрежа успела је да охрабри жене да се у већем броју укључе у политички и економски живот Републике Србије “, истакла је Вера Пауновић.

„Морам да напоменем и подршку цивилног сектора и Владе Републике Србије који су формирали Националну стратегију и петогодишњи Акциони план за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности, почев од 2010. године, који је у многоме помогао наш рад. Од формирања Женске парламентарне мреже организоване су три националне конференције и једна регионална, на којој су учествовале посланице 10 парламената земаља региона,“ рекла је Вера Пауновић.

Стефана Миладиновић, чланица Женске парламентарне мреже, изразила је жељу да гостима приближи рад ове неформалне групе.

„Ми имамо сталну потребу да увећавамо број жена из региона са којима сарађујемо, а овај сусрет нам је омогућио да се то и догоди. Женска парламентарна мрежа је настала спонтано након што су 84 посланице ушле у Парламент, а само неколицина њих је имала политичко искуство. Та потреба је довела до формирања и дефинисања циљева Женске парламентарне мреже која је иначе неформална група“, напоменула је Стефана Младеновић.

Љиљана Малушић, чланица Женске парламентарне мреже, рекла је да поред тога што чланице долазе из различитих посланичких група, сарадња у оквиру мреже је таква да сви заједно покушавају да раде на унапређењу закона и побољшању положаја жена и деце како на локалном, тако и регионалном нивоу државе.

Елена Шамал, заменица председника Сталног одбора Представничког дома Народне скупштине Републике Белорусије за здравље, физичко васпитање, породицу и омладину, рекла је да се у Белорусији у последње две године интензивно воде кампање о спречавању насиља у породици, да су унапредили законску регулативу, а да у оквиру Центра за социјалну заштиту постоји 106 канцеларија у којима жене жртве насиља могу да се обрате за помоћ. Међутим, и даље се у Белорусији друштво суочава са неспремношћу жена да причају о проблемима са којима се сусрећу и одбране се од психичког, физичког или економског вида насиља.

Ирина Петкун, члан Савета Републике Белорусије и директорка образовне институције „Гимназија округа Речица“, истакла је да Белорусија за сада има и три канцеларије у којима се ради са починиоцима насиља, од чега сви имају корист, о што ће резултирати смерницама за израду стратегија спречавања насиља.

Представнице делегације Белорусије истакле су да у Белорусији постоји 36 друштвених група које се баве питањима социјалне заштите, борбе против насиља над женама и њиховом превенцијом, али и развојем женског предузетништва. Парламент Републике Белорусије чини 30 одсто жена, мада у Белорусији не постоји закон којим се њихов број регулише.

Саговорници су се сложили да Србија и Белорусија на веома сличан начин воде кампање социјалне заштите и политику против насиља, а чланице Женске парламентарне мреже позвале су делегацију Националног савета за родну политику у оквиру Савета министара Републике Белорусије да буду учеснице на наредној регионалној конференцији парламентарки Европе.

У делегацији Националног савета за родну политику Савета министара Републике Белорусије биле су Елена Шамал, заменица председника Сталног одбора Представничког дома Народне скупштине Републике Белорусије за здравље, физичко васпитање, породицу и омладину и Ирина Петкун, члан Савета Републике Белорусије и директорка образовне институције „Гимназија округа Речица“.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
уторак, 26. јануар

Цео календар догађаја