9. новембар 2015. Делегација Националног савета за родну политику Савета министара Републике Белорусије у Народној скупштини

9. новембар 2015. Делегација Националног савета за родну политику Савета министара Републике Белорусије у Народној скупштини

Понедељак, 9. новембар 2015.

Делегација Националног савета за родну политику у оквиру Савета министара Републике Белорусије у посети Народној скупштини

Делегација Националног савета за родну политику у оквиру Савета министара Републике Белорусије боравила је данас у посети Народној скупштини и у одвојеним сусретима разговарала са председником и члановима Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и члановима ПГП са Белорусијом.


Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић упознао је белоруску делегацију, која је уједно женска парламентарна делегација, са законским оквиром у Србији који гарантује родну равноправност жена и мушкараца.

„Право на равноправност жена и мушкараца загарантована је Уставом и законима, као и потврђеним међународним споразумима. С поносом могу да кажем да је Србија ратификовала све конвенције које имају за циљ равноправност полова, а посебну пажњу посвећујемо Конвенцији Савета Европе о спречавању насиља над женама и у породици тзв. Истамбулској конвенцији, коју смо ратификовали 2013.године“ истакао је Омеровић.

Он је упознао колегинице из Белорусије са институцијом Повереника за заштиту равноправности на чијем челу су од формирања жене, као и са другим законским решењима којима се омогућава унапређење положаја жена у друштву, али и гарантује њихово учешће у политичком животу. Он је оценио да се у пракси може видети да нема равноправности уколико нема економске моћи жена и додао да и поред напретка који се огледа у већем броју жена на важним функцијама у држави, и даље је њихов број мали на местима где се одлучује и где се налази стварна моћ.

Председник Омеровић је истакао да је Одбор посебну пажњу у протекле две године посветио борби против насиља над женама, јер је то проблем са којим се као друштво суочавамо, наводећи да су у протеклој години 42 жене страдале као жртве насиља у породици.

„Ако неко бије своју жену, то није приватан проблем, већ проблем и друштва и државе“ закључио је Омеровић.

Чланице Одбра Дубравка Филиповски и Стефана Миладиновић упознале су колеге из белоруске делегације са процентом учешћа жена у законодавној и извршној власти, као и у власти на локалном нову. Такође, упознале су их и са ефектима примене закона који су омогућили веће учешће жена у политичком животу Србије.

Састанку су, поред председника Одбора Меха Омеровића, присуствовале и чланице Одбора Стефана Миладиновић, Дубравка Филиповски, Јелисавета Вељковић и Љиљана Малушић.

Делегација Националног савета за родну политику у оквиру Савета министара Републике Белорусије сусрела се и са представницима ПГП са Белорусијом.

Председник ПГП са Белорусијом Драгомир Ј. Карић истакао је том приликом да је привредна сарадња Србије и Белорусије на високом нивоу, као и да има места за њено даље унапређење.

„Што више будемо радили на јачању економских веза, то ће сарадња наших земаља бити боља и на добробит наших грађана“ закључио је Карић.

Члан ПГП са Белорусијом и потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић истакао је да је Република Србија кандидат за члана Европске уније и то је њено стратешко опредељење.

„Србија не жели да раскине односе са искреним пријатељима, што белоруски народ јесте, и у шта смо последњих година имали прилике да се уверимо, па и данас када је гласала против пријема Косова у УНЕСКО“, истакао је Арсић.

Он је тим поводом захвалио у име Народне скупштине делегацији Белорусије и поновио да је Белорусија тиме показала према Србији искрено пријатељство. Он је изразио наду да ће политички и економски односи Србије и Белорусије бити унапређени на обострану корист.

Ирина Петкун, члан Савета Републике Белорусије, која је предводила делегацију Националног савета за родну политику у оквиру Савета министара Републике Белорусије истакла је у разговору са члановима ПГП са Белорусијом да ће се поред привредне, унапредити и културна сарадња две земље. Она је изразила задовољство што Србија подржава иницијативе Белорусије у Уједињеним нацијама, посебно иницијативу која се односила на трговину људима. Такође, изразила је наду да ће унапређењу односа Србије и Белорусије допринети и посета председника Србије њеној земљи.

Састанку су, поред председника ПГП са Белорусијом, присуствовали и чланови ПГП Верољуб Арсић, Маријан Ристичевић, Александар Марковић, Крстимир Пантић, Небојша Татомир и Драган Тодоровић.

У делегацији Националног савета за родну политику Савета министара Републике Белорусије биле су, поред, Ирине Петкун, члана Савета Републике Белорусије и Елена Шамал, заменица председника Сталног одбора Представничког дома Народне скупштине Републике Белорусије за здравље, физичко васпитање, породицу и омладину и Мариана Шеткина, министарка рада и социјалне заштите.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
уторак, 26. јануар

Цео календар догађаја