6. јул 2019. Делегација Народне скупштине на годишњем заседању ПС ОЕБС

6. јул 2019. Делегација Народне скупштине на годишњем заседању ПС ОЕБС

Субота, 6. јул 2019.

Делегација Народне скупштине активно учествовала на годишњем заседању ПС ОЕБС

Током годишњег заседања Парламентарне скупштине ОЕБС, у Луксембургу, чланови српске делегације активно су учествовали у раду свих комитета ПС ОЕБС.


Након седнице Сталног комитета, на којој је усвојен Предлог резолуције коју је поднела народна посланица Стефана Миладиновић „Дигитализација као предност за родне политике”, шеф Сталне делегације скупштине Србије у ПС ОЕБС представила је Предлог резолуције на Комитету за економска питања, науку, технологију и заштиту животне средине.

„Дигитализација је дубинска трансформација начина на који производимо, трошимо, учимо, радимо. Дигитална револуција из дана у дан ствара нове могућности деловања у друштву, у образовању и на тржишту рада, и пружа нове погледе на живот. Унапређење дигиталних вештина и информатичке писмености представља јединствену прилику да се повећа укљученост жена на тржишту рада”, рекла је Миладиновић и истакла да повећање броја жена у дигиталном сектору, који чини један од сектора с највишим платама, може допринети финансијском оснаживању и независности жена и довести до смањења укупне разлике у платама између полова.

„Проблем родне неравнотеже у сектору ИЦТ-а може се превазилазити истицањем разноликости у пословању и увођењем већег броја снажнијих подстицаја и за предузећа и за жене, као што су узори и професионално усмеравање. За промоцију потенцијала флексибилности, коју нуди дигитализација, у подручју равнотеже пословног и приватног живота, потребно је прилагођавање политика тржишта рада и с њима повезаних модела социјалног осигурања, јер могућности које доноси дигитално доба на тржишту рада могу изазвати и негативне последице, које најпре могу погодити жене”, нагласила је Стефана Миладиновић и додала да процес дигитализације даје могућности побољшања стандарда и квалитета живота, ефикасности пословања, смањења трошкова и стварања нових вредности у скоро свим областима живота и рада. „Процес дигитализације је најважнији катализатор иновација, компонентности и раста. Ова технолошка револуција фундаментално може променити наше животе. Она је неминовна и незаустављива. Само победничка друштва иду у сусрет променама и не зазиру од њих”, закључила је она.

Народна посланица Весна Марковић је, током расправе о овој резолуцији, указала на значај теме и истакла да државе морају да пружају подршку целоживотном учењу и оспособљавању жена кроз програме, посебно програме преквалификација пружајући тиме могућност промене каријере у складу с растућом потребом за е-вештинама у различитим секторима.

„Посебну пажњу држава мора да усмери ка женама у доби од 55 или више година, јер је ово категорија која је посебно изложена ризику од незапослености. О овоме говори и податак да је просечна стопа запослености ове категорије у ЕУ само 42 одсто, у поређењу са 58 одсто када је реч о мушкарцима – и то је једна од предложених препорука ове резолуције”, рекла је Марковић и додала да побољшање дигиталних компетенција жена у доби од 55 и више година и улагање у њих унапредило би њихове изгледе за запошљавање и пружило одређен степен заштите од искључивања из тржишта рада.

„Зато је неопходно осигурати прикладну финансијску потпору и оспособљавање женама које намеравају да направе каријеру у ИТ сектору, како би се и у овој области подстакло женско предузетништво – ово је посебно важно при креирању буџета, како на локалним, тако и на националним нивоима”, закључила је народна посланица.

Резолуција је на Комитету усвојена једногласно, са 41 гласом за, и као таква постаће саставни део заједничке декларације која се усваја у Луксембургу, последњег дана годишњег заседања.

На састанку ад хок Комитета за миграције народна посланица Весна Марковић информисала је чланове ПС ОЕБС о тренутној ситуацији у Србији по овом питању и указала на све изазове и успехе Републике Србије, као државе која је у центру балканске мигрантске руте, током мигрантске кризе.

„Република Србија је током мигрантске кризе поступала у складу са свим међународним стандардима, хумано и одговорно, поштујући људско право сваког ко је ушао на нашу територију”, рекла је Марковић и подсетила на све мере и процедуре предузете и унапређене током кризе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
понедељак, 1. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја