27. јануар 2018. Делегација Народне скупштине на пријему код председника Републике Македоније

27. јануар 2018. Делегација Народне скупштине на пријему код председника Републике Македоније

Петак, 2. фебруар 2018.

Делегација Народне скупштине на пријему код председника Републике Македоније и на прослави Свечане Светосавске академије у Скопљу

Делегација Народне скупштине у саставу Верољуб Арсић, потпредседник Народне скупштине Републике Србије и Александар Чотрић, члан Одбора за дијаспору и Србе у региону, боравили су у Републици Македонији од 26. до 28. јануара 2018. године.


На званични национални дан Срба у Македонији, 27. јануара 2018. године, уприличен је пријем делегације код председника Македоније Ђорђа Иванова. Званичну делегацију чинили су: Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ Владе Републике Србије и лични изасланик председника Александра Вучића, Верољуб Арсић, потпредседник Народне скупштине, Александар Чотрић, народни посланик, члан Одбора за дијаспору и Србе у региону, Синиша Каран, генерални секретар председника Републике Српске, Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у Македонији, Душанка Дивјак Томић, амбасадорка Републике Србије у Републици Македонији и службе Канцеларије за КиМ и Народне скупштине Републике Србије.

Пријем се оцењује као веома успешан, како би се што снажније повезале две земље, не само по заједничкој прошлости, већ у будућности, како у регионалном, тако и у европском контексту, на обострану корист.

Присуство свечаној Светосавској академији 27. јануара 2018. године у Скопљу представља потврду да Одбор за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине придаје значај обележавању овог празника који је од македонских власти признат као национални празник српске заједнице у Републици Македонији, а који доприноси афирмацији, јединству и заједништву српског народа у Републици Македонији.

Централна прослава је одржана 27. јануара у великој сали Македонске опере и балета у Скопљу, у присуству званичника из Републике Србије, Републике Македоније и Републике Српске и више од две хиљаде званица. Светосавску беседу је одржао директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, а уводне говоре су одржали сви чланови делегације.

Састанак са представницима двадесетак српских организација и удружења у Републици Македонији, одржан 28. јануара, допринео је да се чланови делегације информишу о положају и перспективама српске заједнице у овој земљи и да од њих чују конкретне предлоге и захтеве у погледу односа матичне државе Србије према њима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
субота, 6. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја