27. новембар 2015. Делегација Народне скупштине на регионалној парламентарној конференцији

27. новембар 2015. Делегација Народне скупштине на регионалној парламентарној конференцији

Понедељак, 30. новембар 2015.

Делегација Народне скупштине учествовала на Регионалној парламентарној конференцији „Рад на јачању регионалне сарадње на Западном Балкану: достигнућа и очекивања“

Делегација Народне скупштине Републике Србије учествовала је на Регионалној парламентарној конференцији „Рад на јачању регионалне сарадње на Западном Балкану: достигнућа и очекивања“, одржаној 26. и 27. новембра 2015. године на Јахорини.


На Конференцији су учествовали парламентарци из Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, Парламента Федерације Босне и Херцеговине, Народне скупштине Републике Српске, Скупштине Црне Горе, Парламента Македоније и Народне скупштине Републике Србије.

У раду Конференције учествовали су и представници извршне власти БиХ и Србије, као и представници невладиног сектора. Делегацију Народне скупштине Републике Србије чинили су потпредседник Народне скупштине и председник Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Верољуб Арсић, члан Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава мр Дејан Раденковић и чланови Одбора за европске интеграције проф. др Љубиша Стојмировић и Катарина Шушњар.

Такође, у раду Конференције учествовао је и потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић, који је и члан Мреже парламентарних одбора за економију, финансије и европске интеграције земаља Западног Балкана.

У оквиру првог панела под називом „Извештаји ЕУ о напретку за 2015. годину и фондови ИПА II: где смо и какве су могућности?“, говорници су указали на потешкоће са којима се суочавају земље региона на путу европских интеграција. Најважније теме о којима је било речи су чињеница да у току наредних четири, пет година неће бити проширења ЕУ, проблеми са мигрантима и избеглицама, као и проблеми везани за тероризам и корупцију. Том приликом, наглашено је да национални парламенти имају важну улогу у реформама, а када је реч о ИПА фондовима, парламенти учествују у планирању средстава, надзиру како се средства троше а могу и повући одређена средства из ИПА фондова за свој развој.

У оквиру другог панела под називом „Ка отвореном буџетском процесу и јачем финансијском надзору“, Верољуб Арсић је информисао учеснике Конференције о оснивању Парламентарне буџетске канцеларије у Народној скупштини Републике Србије која ће у почетку пружати финансијску анализу, информације и подршку члановима Одбора за финансије, буџет и контролу трошења јавних средстава, а од 2016. године и осталим одборима Народне скупштине. Такође, најавио је почетак рада Портала за праћење јавне потрошње из државног буџета од стране народних посланика чиме би се постигла транспарентност трошења јавних средстава, нагласивши да је Србија прва земља у региону са тако високим степеном надзора над финансијама.

Остали говорници указали су на добру праксу коју одбори за финансије имају са државном ревизорском институцијом као и на важност поштовања и креирања буџетског календара, транспарентност самог буџета као и учешће јавног сектора у свим фазама израде буџета.

У оквиру трећег панела под називом „ Како парламенти могу да сарађују са извршном влашћу у спровођењу Бечких закључака и Берлинске агенде?“, говорили су представници извршне власти Игор Црнадак, министар спољних послова Босне и Херцеговине и Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције Владе Републике Србије.

Јадранка Јоксимовић сматра да је Берлински процес врло плодоносан и да одражава снажну политичку вољу држава Европске уније ка проширењу Западног Балкана. Такође, истакла је важност потписивања Заједничке декларације о успостављању Регионалне канцеларије младих за сарадњу на Западном Балкану, на иницијативу председника Владе Републике Србије Александра Вучића и председника Владе Републике Албаније Едија Раме.

Током дискусије указала је на значај Националног одбора за инвестиције у оквиру кога се разматрају питања од значаја за унапређење припреме и реализацију стратешки релевантних инфраструктурних пројеката док је Игор Црнадак је истакао да Берлински процес представља добар оквир за већу сарадњу у региону.

У оквиру четвртог панела под називом „МПО: од 2012. године до данас, шта смо урадили и шта још можемо да урадимо у наредном периоду?“, потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић указао је на видан напредак рада Мреже парламентарних одбора за економију, финансије и европске интеграције Западног Балкана (МПО).

Том приликом, Маринковић је истакао да су у МПО укључени људи који су посвећени регионалној сарадњи, економском развоју, енергетици и привлачењу страних инвестиција, нарочито нагласивши да је управо регионална сарадња и допринела динамичнијем раду у процесу европских интеграција. Такође, како је навео, у рад МПО укључено је око 400 народних посланика из региона, као и да је циљ мреже да сви у региону напредују и међусобно размењују своје добре праксе.

На крају рада Конференције, усвојени су закључци и препоруке.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја