Среда, 18. октобар 2006.

Делегација Народне скупштине Републике Кореје у посети Народној скупштини Републике Србије

Делегација Народне скупштине Републике Кореје, коју предводи председник Скупштине Лим ЧaeЈунг, допутовала је данас у званичну посету нашој земљи.Делегација Народне скупштине Републике Кореје, коју предводи председник Скупштине Лим ЧaeЈунг, допутовала је данас у званичну посету нашој земљи.

У Дому Народне скупштине Републике Србије јужнокорејску парламентарну делегацију примио је њихов домаћин, председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић, са делегацијом у којој су били председници скупштинских одбора за иностране послове и за европске интеграције Гордана Чомић и Сузана Грубјешић и члан Одбора за иностране послове Драгољуб Којчић.

Председник Лим Чае Јунг је први председник јужнокорејског Парламента и највиши званичник Јужне Кореје који је посетио Србију. Два председника изразили су очекивање да ће њихов сусрет представљати почетак интензивније сарадње две земље, које повезују многе сличности. Такође су се сагласили да су Јужна Кореја и Србија одлучне да наставе демократске реформе и да сва спорна питања са суседним земљама решавају мирним путем. Обе земље се посебно залажу за мирна решења територијалних проблема у региону.

У средишту пажње били су економски односи две земље који, по заједничкој оцени, нису до сада били на задовољавајућем нивоу. Један од разлога је што није долазило до веће размене људи и непосредних сусрета и што се мало знало могућностима које две земље имају за унапређење економске сарадње. Стога је, како је у разговору истакнуто, за јачање укупне сарадње посебно значајно интензивирати и парламентарну дипломатију, јер се у непосредним контактима и сусретима посланика много више може сазнати о могућностима које имају Јужна Кореја и Србија за успостављање чвршћих односа.

До сада није било много прилика да се пословни људи из Јужне Кореје ближе упознају са условима и могућностима инвестирања у нашу привреду, речено је у разговору. С тим у вези, председник Марковић је нагласио да је Србија отворена и заинтересована за велике инвестиције и да постоје законске претпоставке за инвестирање у нашу привреду, као и да ће доношењем новог устава бити отклоњене и друге препреке за већа улагања. По његовој оцени, важно је да Јужна Кореја улаже у специфичне земље као што је Србија, која својим законима гарантује сигурност инвестиција и пореским олакшицама, квалитетном радном снагом и посебним статусом и према Европској унији и према Русији обезбеђује конкурентност.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 4. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја