Четвртак, 2. новембар 2006.

Делегација Мисије ОЕБС-а за Косово и Метохију у Народној скупштини Србије

Представници посланичких група у Народној скупштини Републике Србије, Г17, Демократске странке и Демократске странке Србије имали су,2. новембра,у Дому Народне скупштине,одвојене разговоре са делегацијом Мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији, коју је предводио шеф Мисије и заменик специјалног изасланика генералног секретара УН Вернер Внент.Представници посланичких група у Народној скупштини Републике Србије, Г17, Демократске странке и Демократске странке Србије имали су,2. новембра,у Дому Народне скупштине,одвојене разговоре са делегацијом Мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији, коју је предводио шеф Мисије и заменик специјалног изасланика генералног секретара УН Вернер Внент.
Обраћајући се представницима политичких група, шеф Мисије ОЕБС-а за Косово и Метохију је истакао да је ово најбројнија мисија у некој земљи (највећа у историји ОЕБС-а), основана с циљем остваривања безбедности и сарадње у кризним подручјима. Иако Мисија није непосредно укључена у преговоре о статусу Косова и Метохије, упозната је са током преговора и чини све да ојача и контролише институције на КиМ.

Шеф Мисије је изнео очекивање да ће убрзо преузети надлежности и одговорности од УНМИК-а и бринути о припадницима свих националних заједница, надгледати децентрализацију и штитити верске и културне објекте. Заинтересовани су за европску интеграцију земаља западног Балкана и јачање стабиности и демократије у њима.
Чланови делегације интересовали су се за ставове посланичких група у вези са развојем ситуације на Косову и Метохији и оцене о раду ОЕБС-а.
У разговору са представницима Посланичке групе Г17 у Народној скупштини Сузаном Грубјешић, Жељком Ивањијем и Гораном Јакшићем било је речи о политичкој ситуацији у земљи, а посебно о наставку преговора о закључивању споразума о стабилизацији и придруживању Европској унији. Народни посланици су указали на значај наставка директних преговора српске и албанске стране о Косову и Метохији, нагласивши да се до решења мора доћи компромисом и да тим решењем сигурно неће бити задовољне обе стране.
У разговору са представницима Посланичке групе Демократске странке у Народној скупштини Горданом Чомић и Драганом Шутановцем највише речи било је о унапређивању људских права припадника свих заједница на Косову и Метохији, како би се створили услови за што брже прихватање европских вредности у Покрајини. Народни посланици су изнели оцену да ће многе тешкоће бити превазиђене када цео западни Балкан буде у европским интеграцијама, а претпоставка за то је деловање свих заједница на изградњи и јачању узајамног поверења.

Председник Посланичке групе Демократске странке Србије у Народној скупштини Милош Алигрудић и председник Одбора за Косово и Метохију Народне скупштине Душан Пророковић указали су да је Космет и даље конфликтно друштво и да ће Мисија ОЕБС-а још дуго морати да ради на успостављању мира и стабилности. Без обзира на могуће решење статуса, на Космету је неопходно да се безбедност одржава и путем принуде, а ради заштите физичке безбедности свих који тамо живе, а посебно Срба и другог неалбанског становништва. Посебно су нагласили да се морају обезбедити макар елементарни услови за заштиту и повратак на Косово и Метохију између 200 000 и 250 000 расељених лица. Главни проблеми су, како су истакли, ниво безбедности и економска неразвијеност.
По оцени посланика, приоритетна питања су наставак преговора о статусу Космета и тзв. техничких преговора о питањањима децентрализације, одрживог повратка расељених лица, заштити верских и културних објеката и питањима економског развоја, а сва та питања не би требало третирати одвојено.
Међународна заједница и међународне организације требало би истовремено да шаљу сигнал обема странама да раде на изналажењу компромиса, уместо да једнострано подржавају албанску страну, рекли су представници Посланичке групе ДСС у Народној скупштини Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја