27. март 2019. Десети састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање (фото: © European Union 2019 – EP/photographer)

27. март 2019. Десети састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање (фото: © European Union 2019 – EP/photographer)

Четвртак, 28. март 2019.

Декларација и препоруке са десетог састанка Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије (ПОСП) усвојени једногласно

Десети састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање одржан је у Стразбуру, 27. марта 2019. године. На крају састанка једногласно су усвојени Декларација и препоруке.


Делегација Народне скупштине у следећем саставу: др Владимир Орлић, Елвира Ковач, Драган Шормаз, проф. др Љубиша Стојмировић, Весна Марјановић, др Милорад Мијатовић и Владимир Ђурић, учествовала је на десетом састанку Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије.

У размени ставова са Парламентарним одбором учествовали су: Југослав Mилачић, саветник министра за европске интеграције и члан Преговарачког тима, у име Владе Србије, Ђорђе Чиамба, делегат министра за европске послове, у име румунског председавања Савету ЕУ, Христос Макридис, вршилац дужности начелника Одсека за Србију, Генерални директорат за суседство и политику проширења, у име Европске комисије и Клајв Рамболд, заменик начелника Одељења за Западни Балкан у Европској служби за спољне послове, у име Европске службе за спољне послове.

Председавајући делегације Европског парламента, Едуард Кукан истако је да Европски парламент и даље активно подржава европске интеграције Србије. Направио је кратак осврт на Резолуцију Европског парламента, која је усвојена у новембру прошле године, као документа у коме су представљене званичне позиције Европског парламента о напретку Србије на путу европских интеграција и похвалио напредак Србије на том путу. Указао је да би требало повећати видљивост пројеката који се финансирају из средстава ЕУ.

Владимир Орлић, председавајући делегације Народне скупштине, изразио је задовољство због одржавања десетог, јубиларног састанка Парламентарног одбора и захвалио Кукану, али и осталим посланицима Европског парламента на сарадњи и подршци коју је Србија од њих добијала свих претходних година, на свом европском путу. Истакао је да чланство у ЕУ остаје главни спољнополитички приоритет Србије и да се не могу оспорити напори Србије да спроводи обавезе из преговарачких поглавља и акционих планова како би постала чланица ЕУ 2025. године. Рекао је да се мудром и уравнотеженом политиком Србија труди да доноси најбоље могуће одлуке и да одолева бројним изазовима, са којима се свакодневно суочава, међу којима је свакако највећи – проблем Косова и Метохије.

Посланици оба Парламента разменили су ставове о свим битним сегментима приступања Србије ЕУ, као и о дијалогу између Београда и Приштине. Након завршене дискусије, једногласно је усвојен свеобухватни текст Декларације и препорука, у коме је истакнут значај процеса проширења, као један од кључних приоритета, а Европска унија позвана да се придржава свог опредељења у том погледу.

У тексту Декларације и препорука Приштина је позвана да без даљег одлагања укине таксе којима се крши дух Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) и текста Споразума о слободној трговини у Централној Европи (ЦЕФТА); осуђен је насилни улазак у јавни медијски сервис, и наглашено да је парламент институција за решавање политичких разлика; потврђено је да је Секретаријат Венецијанске комисије оценио да је предлог који је поднет Народној скупштини у новембру 2018. године пратио препоруке Мишљења Венецијанске комисије. Такође, поздрављени су позитивни помаци у српској економији у смислу већег економског раста, смањења незапослености, стабилних цена и добрих буџетских перформанси, наглашена је важност приступа којим се процена напретка сваке земље врши на основу појединачних заслуга, као и недвосмислена подршка Србији у процесу европских интеграција.

Текст Декларације Европски парламент и Народна скупштина усвојили су једногласно.

Кукан је рекао да му је била велика част што је учествовао у раду Парламентарног одбора свих претходних година, а Орлић је изразио наду да ће и убудуће Србија имати јаке савезнике међу посланицима Европског парламента.

Наредни састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање биће одржан 30. и 31. октобра 2019. године, у Београду.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
петак, 4. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја