Понедељак, 7. децембар 2020.

Девета седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

На седници Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава одржаној 7. децембра 2020. године, чланови Одбора размотрили су, у начелу, више предлога закона који су уврштени на дневни реда Шесте седнице Другог радовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2020. години.


Чланови Одбора размотрили су:

  1. Предлог закона о буџету Републике Србије за 2021. годину са Предлогом одлуке о давању сагласности на Финансијски план Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2021. годину, Предлогом одлуке о давању сагласности на Финансијски план Републичког фонда за здравствено осигурање за 2021. годину, Предлогом одлуке о давању сагласности на Финансијски план Фонда за социјално осигурање војних осигураника за 2021. годину и Предлогом одлуке о давању сагласности на Финансијски план Националне службе за запошљавање за 2021. годину, који је поднела Влада;
  2. Предлог закона о завршном рачуну буџета Републике Србије за 2019. годину, који је поднела Влада;
  3. Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему, који је поднела Влада;
  4. Предлог закона о изменама и допунама Закона о јавном дугу, који је поднела Влада и
  5. Предлог закона о давању гаранције Републике Србије у корист UniCredit Bank Srbija a.d. Beograd по задужењу Јавног предузећа „Скијалишта Србије“ Београд, по основу Уговора о дугорочном инвестиционом кредиту за изградњу гондоле Брзеће-Мали Караман, који је поднела Влада.
Током седнице, чланови Одбора уврстили су још једну тачку на дневни ред седнице, као тачку број шест.

6. Разматрање Предлога одлуке о давању сагласности на Одлуку о изменама и допунама Финансијског плана Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2020. годину.

Чланови Одбора су предложили и усвојили предлог да се обави заједнички претрес о тачкама 1,3,4,5 и 6. дневног реда седнице.

Предложене законе образложио су министар финансија Синиша Мали, председник Фискалног савета Павле Петровић, гувернерка Народне Банке Србије Јоргованка Табаковић и директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић.

Синиша Мали је истакао на самом почетку седнице, да је Влада Републике Србије заједно са Народно банком Србије, услед актуелне ситуације изазване Корона вирусом, реаговала одлучно, на прави начин, са одличним пакетом економских мера. Подсетио је на чињенице да је држава обезбедила три минималне зараде као помоћ привредницима широм Србије у потпуности и након тога две минималне зараде у износу од 60 одсто од минималне зараде, као и одлагање и плаћање пореза и доприноса на месец дана.

Истакао је да су медицинари добили повећање плате од 10 одсто у априлу, најстарији грађани једнократну помоћ у износу од 4.000 динара, као и да су сви пунолетни грађани Србије, који су то желели, добили једнократну помоћ у износу од 100 евра.

Синиша Мали је упознао чланове Одбора са податком да ће пензионери 17. и 18. децембра ове године добити једнократну помоћ у износу од 5.000 динара, и указао на планирану помоћ угоститељима, туристичким радницима, водичима, хотелијерима и радницима агенција за изнајмљивање аутомобила у виду једне минималне зараде, што чини укупну финансијску помоћ у износу од преко 700 милиона динара.

Министар финансија је истакао да је за следећу годину, у јануару месецу, планирано повећање плата у јавном сектору и то медицинарима повећање од 5 одсто, а запосленима у осталим јавним секторима 3,5 одсто, уз додатно повећање у априлу месецу од 1,5 одсто.

Такође, од 1. јануара планирано је повећање минималне зараде од 6,6 одсто у целој Србији, као и пензионерима повећање у износу од 5,9 одсто у односу на ову годину.

Навео је да је Влада Србије усмерена на подизање животног стандарда грађана Србије и посвећена реализацији пројекта Србија 2020-2025, који подразумева 14 милијарди евра додатних инвестиција у инфраструктуру, путну, железничку, здравствену, затим школство, образовање и изградња метроа у Београду, као и да пројекат има за циљ да се достигну просечне пензије на крају 2025. године у износу од 430 евра и просече плате у износу од 900 евра.

Министар финансија је истакао да је за следећу годину планиран раст од 6 одсто и додао да су предвиђене значајне капиталне инвестиције и додао да укупни приходи и примања који су предвиђени буџетом износе 1.336.323.614.000, што је повећање од 3,5 одсто у односу на ребаланс буџета из 2020. године, док су укупни расходи 1.483.045.414.000, што је смањене од 15 одсто у износу на ребаланс буџета.

У току седнице, чланови Одбора поднели су амандман на члан 1. Предлога закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему, и предложили Народној скупштини да прихвати Предлог закона у начелу, са амандманом који је представник предлагача Синиша Мали прихватио на самој седници.

Након конструктивне расправе, чланови Одбора предложили су Народној скупштини да прихвати у начелу, Предлог закона о буџету Републике Србије за 2021. годину са Предлогом одлуке о давању сагласности на Финансијски план Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2021. годину, Предлогом одлуке о давању сагласности на Финансијски план Републичког фонда за здравствено осигурање за 2021. годину, Предлогом одлуке о давању сагласности на Финансијски план Фонда за социјално осигурање војних осигураника за 2021. годину и Предлогом одлуке о давању сагласности на Финансијски план Националне службе за запошљавање за 2021. годину, који је поднела Влада.

Предлог закона о завршном рачуну буџета Републике Србије за 2019. годину, који је поднела Влада, образложио је председник Државне ревизорске институције др Душко Пејовић и министар финансија Синиша Мали. Чланови Одбора су једногласно предложили Народној скупштини да прихвати предлог закона, у начелу.

У наставку седнице Одбор је једногласно предложио Народној скупштини да прихвати и остале предлоге закона дневног реда седнице.

Седници је председавала др Александра Томић, председница Одбора, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Верољуб Арсић, Зоран Бојанић, Никола Јоловић, Душко Тарбук, Оливера Пешић, Соња Влаховић, Горан Ковачевић, Бобан Бирманчевић, Братимир Васиљевић, Зоран Томић, Ана Чарапић, Војислав Вујић и Милорад Мијатовић. Седници су присуствовали и народни посланици који нису чланови Одбора: Наташа Јовановић, Бранимир Јовановић, Милијана Сакић, Оља Петровић, Ђорђе Милићевић и Љубомир Марић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Понедељак, 7. децембар 2020. | Девета седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава 07.12.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
среда, 14. април

Цео календар догађаја