Среда, 28. децембар 2011.

Двадесет шеста седница Одбора за заштиту животне средине

Одбор за заштиту животне средине, одржао је 28. децембра 2011. године Двадесет шесту седницу. Седници је председавала заменик председника Одбора Светлана Стојаковић –Миловановић, а седници су присуствовали министар животне средине, рударства и просторног планирања др Оливер Дулић са сарадницима, помоћник министра здравља Марија Јевтић, директор Агенције за заштиту животне средине Момчило Живковић са сарадницима и представници Фонда за заштиту животне средине.


Чланови Одбора разматрали су у начелу Предлог закона о изменама и допунама Закона о Фонду за заштиту животне средине, који је поднела Влада Републике Србије и једногласно га усвојили. У наставку седнице, чланови Одбра разматрали су наведени Предлог закона и у појединостима. На Предлог закона о изменама и допунама Закона о Фонду за заштиту животне средине народни посланици поднели су укупно седам амандмана. Влада Репулике Србије и Одбор прихватили су два амандмана, а пет одбили. За известиоца Одбора на седници Народне скупштине одређена је Светлана Стојаковић Миловановић, заменик председника Одбора.

Одбор је разматрао и Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2010. годину, који је присутнима представио директор Агенције за заштиту животне средине Момчило Живковић, нагласивши да је у Републици Србији уведен систем аутоматског мониторинга, који броји 391 аутоматских станица за мониторинг. Подаци који се шаљу на сваких десет минута са ових станица су показали да, у незагађен ваздух (категорија I) спадају области Параћина, Копаоника, Ваљева, Зајечара, Лесковца и Врања, умерено загађеног ваздуха (категорија II) спадају градови Београд и Панчево, због интензивног саобраћаја и индивидуалних ложишта, а прекомерно загађен (категорија III) је град Бор. Живковић је додао, да је након 2002. године поново урађен мониторинг површинских и подземних вода, и да се концентрација параметара мониторинга креће у оквирима граница. У области биодиверзитета је повећан број заштићених врста, објаснио је Живковић, и представио заједнички пројекат, донацију Европске уније – ЕИОНЕТ, ради модернизације информационог система у Србији, а који ће бити компатибилан са европском формом извештавања у области заштите животне средине.

Чланови Одбора, прихватили су Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2010. годину и закључили да представља један од основних документа из области заштите животне средине. Извештај даје основни приказ стања, реалан је, свеобухватан и важан у процесу планирања политике Владе у области заштите животне средине и политике одрживог развоја. Одбор за заштиту животне средине је свестан економских тешкоћа с којима се данас Србија суочава у условима светске економске и финансијске кризе, ризика да тренутни приоритети одржања економских параметара угрозе напоре надлежног министарства, других државних органа и органа локалних самоуправа на очувању животне средине, наводи се у закључку Одбора.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6