25. јануар 2021. Председник Народне скупштине Ивица Дачић обратио се присутнима на конференцији Женске парламентарне мреже

25. јануар 2021. Председник Народне скупштине Ивица Дачић обратио се присутнима на конференцији Женске парламентарне мреже

Понедељак, 25. јануар 2021.

Дачић на конференцији ЖПМ: Велико поштовање за храброст младих глумица да се успротиве насиљу

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обратио се присутнима на конференцији Женске парламентарне мреже "о стању родне равноправности у Србији" где је истакао да жели да искаже огромно поштовање за храброст младих глумица да се успротиве насиљу.


Дачић је овом приликом рекао да, без обзира какве ће бити одлуке нашег правосуђа, у чији рад нико нема право и намеру да се меша, сама одлука младих глумица да говоре о насиљу и да потраже заштиту од насилника, вредна је нашег највећег поштовања.

„Њихова борба је огромно охрабрење свим другим жртвама да ураде исто и да стану на пут својим насилницима, а нама је то обавеза да свакој од њих пружимо заштиту и уточиште“, рекао је председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић на конференцији ЖПМ.

Он је додао, да је наше друштво, нажалост, и даље релативно затворено и оптерећено предрасудама.

„Такво стање мора да постане наша прошлост, зато сам уверен да ћемо и данас учинити бар мали корак ка Србији у којој је жена заштићена и поштована“, додао је Дачић.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић се овом приликом осврнуо и на недавно обележавање Међународног дана елиминације насиља над женама, а уједно и 20 година откако су УН установиле овај дан, као подсећање на обавезу да то треба да буде заједнички глобални напор за искорењивање насиља над женама у било ком облику.

„Овај дан није био само симболичан, него је био и прави аларм да се цео свет, захваћен пандемијом вируса, пробуди над чињеницом да је чак 15 милиона жена широм света било изложено некој врсти насиља, док су са својим породицама боравили у карантину. Зато је веома важно што ће и на данашњој конференцији бити речи о родној равноправности за време пандемије. У протеклих скоро годину дана пандемије, наше друштво и свако од нас показали смо своје најбоље особине – солидарност, бригу о старијима, помагали смо једни другима, али, нажалост, ванредне околности учиниле су и да на површину испливају и оне најгоре, а ту пре свега мислим на насиље над женама“, истакао је Дачић.

Он је рекао и да морамо и на овој конференцији да станемо у заштиту жена, чак и више него што то радимо у време када нисмо оптерећени борбом против вируса.

„Ниједна ванредна и стресна ситуација, каква је вирусна епидемија, не сме да постане изговор, ни повод да се наруши било које људско и женско право. Наше колегинице, супруге, мајке и ћерке су на првој линији борбе против Ковида, у свим нашим здравственим центрима, па и данас када је у току масовна вакцинација“, рекао је председник Народне скупштине.

Он је казао да нас жене штите од болести својим знањем, стрпљењем и пажњом.
„Тако да ускоро, када будемо ослободили Србију опасности од вируса, морамо пронаћи начин да се достојанствено и пуна срца захвалимо свим нашим женама лекарима и медицинским сестрама за све што су урадиле за добробит свог народа у тешком времену“, истакао је овом приликом Ивица Дачић.

Говор председника Вам преносимо у целости:

„Поштована председнице Владе, поштоване колегинице, народне посланице,
уважени представници међународних организација, са великим задовољством учествујем у свакој активности Женске парламентарне мреже, увек сам захвалан када ме позовете, зато што је Мрежа једно од наших најактивнијих и по мом мишљењу једно од најважнијих тела у оквиру Народне скупштине. Зато сматрам да је председнику Народне скупштине дужност да се одазове сваком вашем позиву, да тесно сарађује са вама у свим вашим активностима и да мимо њих промовише циљеве Мреже.

У протеклих осам година откако је покренута, Женска парламентарна мрежа показала је да може с правом да буде лидер једног широког друштвеног покрета у чијем је средишту одбрана права жена на равноправност, стално унапређење тих права, а нарочито искорењивање сваког вида насиља над женама. Наша институционална заштита права жена је на високом нивоу, ми имамо и добре законе и разгранату мрежу институција које се баве овим питањима, али то није довољно. Да би права жена и њихови специфични интереси били максимално заштићени, неопходно је да сви ми који обављамо јавни посао бранимо та права на сваком месту, неопходно је да подсећамо и себе и цело друштво да посао није обављен, све док и једна жена у Србији сматра да је на било који начин дискриминисана, угрожена или подређена.

Недавно смо били у прилици да обележимо Међународни дан елиминације насиља над женама, а уједно и 20 година откако су Уједињене нације установиле овај дан, као подсећање на обавезу да то треба да буде заједнички глобални напор за искорењивање насиља над женама у било ком облику. Овај дан није био само симболичан, него је био и прави аларм да се цео свет, захваћен пандемијом вируса, пробуди над чињеницом да је чак 15 милиона жена широм света било изложено некој врсти насиља, док су са својим породицама боравили у карантину. Зато је веома важно што ће и на данашњој конференцији бити речи о родној равноправности за време пандемије. У протеклих скоро годину дана пандемије, наше друштво и свако од нас показали смо своје најбоље особине – солидарност, бригу о старијима, помагали смо једни другима, али, нажалост, ванредне околности учиниле су и да на површину испливају и оне најгоре, а ту пре свега мислим на насиље над женама.

Морамо и на овој конференцији да станемо у заштиту жена, чак и више него што то радимо у време када нисмо оптерећени борбом против вируса. Ниједна ванредна и стресна ситуација, каква је вирусна епидемија, не сме да постане изговор, ни повод да се наруши било које људско и женско право. Наше колегинице, супруге, мајке и ћерке су на првој линији борбе против Ковида, у свим нашим здравственим центрима, па и данас када је у току масовна вакцинација. Оне нас штите од болести својим знањем, стрпљењем и пажњом, тако да ускоро, када будемо ослободили Србију опасности од вируса, морамо пронаћи начин да се достојанствено и пуна срца захвалимо свим нашим женама лекарима и медицинским сестрама за све што су урадиле за добробит свог народа у тешком времену.

Поштоване даме и господо, као председник Народне скупштине, али пре свега као син, супруг и отац једне младе девојке, желим да искажем огромно поштовање за храброст наших младих глумица да се успротиве насиљу. Без обзира на то какве ће бити одлуке нашег правосуђа, у чији рад нико нема право и намеру да се меша, сама одлука ових младих девојака да говоре о насиљу и да потраже заштиту од насилника, вредна је нашег највећег поштовања. Њихова борба је огромно охрабрење свим другим жртвама да ураде исто и да стану на пут својим насилницима, а нама је то обавеза да свакој од њих пружимо заштиту и уточиште. Нажалост, наше друштво је и даље релативно затворено и оптерећено предрасудама. Такво стање мора да постане наша прошлост, зато сам уверен да ћемо и данас учинити бар мали корак ка Србији у којој је жена заштићена и поштована.

Желим вам успешан рад на данашњој конференцији и још једном понављам да сам увек спреман да учествујем у свим вашим активностима, јер се осећам као придружени члан Женске парламентарне мреже.
Хвала вам.“


Фото галерија


Видео (1)

Понедељак, 25. јануар 2021. | обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на конференцији Женске парламентарне мреже 25.01.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
четвртак, 25. фебруар

Цео календар догађаја