30. новембар 2020. председник Народне скупштине Ивица Дачић са председавајућим Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојшом Радмановићем

30. новембар 2020. председник Народне скупштине Ивица Дачић са председавајућим Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојшом Радмановићем

Понедељак, 30. новембар 2020.

Дачић и Радмановић: Сусрети законодавних институција Србије и БиХ да буду редовна пракса

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић казао је данас да би сусрети између представника законодавних институција Србије и Босне и Херцеговине требало да буду редовна пракса како би се пружао константан подстицај добрих суседских односа.


"Предлажем да сваке године, наизменично, буде састанак руководстава Народне скупштине и Представничког дома, наравно и Дома народа Босне и Херцеговине. Да то буде редовна пракса", рекао је Дачић након састанка са председавајућим Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Небојшом Радмановићем.

Дачић је казао да је та сарадња и до сада на међупарламентарном нивоу била развијена и додао да су реализоване 24 посете на највишем од нивоу, од којих су 12 биле на највишем нивоу и 12 на ентитетском нивоу.

Он је подсетио да је формирана посланичка група пријатељства са Босном и Херцеговином, на челу са шефом посланичке групе „Александар Вучић – за нашу децу“ Александром Мартиновићем.

"Важно је да успоставимо и сарадњу на нивоу радних тела парламената, нарочито оних тела који се баве европским интеграцијама и сарадњом са европским институцијама, односно у овом процесу придруживања Европској унији", казао је Дачић.

Радмановић је новинарима рекао да је важна тема на састанку била заједнички пут према Европској унији, наводећи да је по том питању Србија значајно напредовала док Босна и Херцеговина још увек није кандидат.

"Питање правних тековина Европске уније које ћемо претакати у наша законодавства јесте важно за оба парламента и за сарадњу између Србије и Босне и Херцеговине", рекао је он.

Како је додао, очекује се да се убудуће направе нови искораци и неке ствари су "конкретно договорене".

Према његовим речима, на састанку је било речи о заједничким темама као што су мигрантска криза и тероризам, иако су питања за извршне органе Радмановић је оценио да су ипак важна за парламент.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31