8. април 2021. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обратито се на обележавању Светског дана Рома

8. април 2021. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обратито се на обележавању Светског дана Рома

Четвртак, 8. април 2021.

Дачић: Свим Ромима честитам њихов светски дан

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обратито се на обележавању Светског дана Рома - 50 година ромског активизма у свету где је истакао да држава Србија улаже доста напора у стално побољшање положаја Рома у нашој земљи и да у томе тесно сарађује најпре са Националним саветом ромске националне мањине, али и другим организацијама које окупљају Роме.


Дачић је овом приликом истакао да му је задовољство што данас имамо прилику да разговарамо о положају Рома у Србији, а посебно овом свечаном приликом када се обележава Светски дан Рома, као и пола века ромског активизма у свету.

“Пре свега хоћу да свим Ромима честитам њихов светски дан, који је уједно и подсећање на први Конгрес Рома света, одржан у Лондону 1971. године, што се и узима као почетак ромског активизма којем данас одајемо дужно поштовање”, рекао је Дачић.

Он је истакао да су Роми и даље једна од најрањивијих друштвених група, било да је реч о економском положају, становању, образовању или здравственој заштити, а нажалост и када је реч о поштовању њихових основних грађанских права.

“Нажалост, Роми су и даље предмет дискриминације у свим видовима, а то показују и бројни домаћи и међународни извештаји, мада и без њих свако од нас и данас може бити сведок дискриминације којој су изложени Роми”, казао је Дачић и додао да процес инклузије напредује, али не оним темпом који бисмо сви желели да видимо.

Како је рекао, на државном нивоу имамо све одлуке које су неопходне да бисмо овај процес успешно водили, пре свега мислим на то да је социјално укључивање Рома и Ромкиња препознато је као један од приоритета Владе Републике Србије у кључним стратешким документима у процесу европских интеграција.

“Такође, имамо и владину Стратегију за социјално укључивање Рома и Ромкиња до 2025. године. Ипак, резултатима још не можемо да будемо задовољни, нарочито када је реч о економском јачању Рома, подстицају за образовање и становању”, истакао је Дачић.


ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ ИВИЦЕ ДАЧИЋА ВАМ ПРЕНОСИМО У ЦЕЛОСТИ:
“Поштоване даме и господо,
Уважени гости,

Желим да вам искажем добродошлицу у Народну скупштину и посебно на ово јавно слушање које је посвећено положају Рома у Србији. Као што вам је познато, Народна скупштина придаје велики значај јавним слушањима, као начину парламентарног рада, имамо их све чешће у вези са свим важним питањима од интереса за наше грађане и њихов ефекат је до сада веома видљив.

На јавним слушањима попут овог данашњег, покрећу се важна питања која можда не добијају довољно простора у нашем свакодневном законодавном раду, aли у овом формату, уз учешће представника законодавне и извршне власти, независних регулаторних тела, као и организација цивилног друштва и међународних институција имамо сви заједно одличну прилику да покрећемо иницијативе и решавамо проблеме од интереса свих нас.

Зато ми је задовољство што данас имамо прилику да разговарамо о положају Рома у Србији, а посебно овом свечаном приликом када се обележава Светски дан Рома, као и пола века ромског активизма у свету. Пре свега хоћу да свим Ромима честитам њихов светски дан, који је уједно и подсећање на први Конгрес Рома света, одржан у Лондону 1971. године, што се и узима као почетак ромског активизма којем данас одајемо дужно поштовање.

Надам се да делите мој утисак да држава Србија улаже доста напора у стално побољшање положаја Рома у нашој земљи и да у томе тесно сарађује најпре са Националним саветом ромске националне мањине, али и другим организацијама које окупљају Роме. Али у исто време, сигуран сам и да се сви овде слажемо да положај Рома у нашем друштву и даље није задовољавајући и да треба још много заједничког рада и времена да бисмо заиста могли да кажемо да смо задовољни.

Роми су и даље једна од најрањивијих друштвених група, било да је реч о економском положају, становању, образовању или здравственој заштити, а нажалост и када је реч о поштовању њихових основних грађанских права. Нажалост, Роми су и даље предмет дискриминације у свим видовима, а то показују и бројни домаћи и међународни извештаји, мада и без њих свако од нас и данас може бити сведок дискриминације којој су изложени Роми.

Процес инклузије напредује, али не оним темпом који бисмо сви желели да видимо. На државном нивоу имамо све одлуке које су неопходне да бисмо овај процес успешно водили, пре свега мислим на то да је социјално укључивање Рома и Ромкиња препознато је као један од приоритета Владе Републике Србије у кључним стратешким документима у процесу европских интеграција. Такође, имамо и владину Стратегију за социјално укључивање Рома и Ромкиња до 2025. године. Ипак, резултатима још не можемо да будемо задовољни, нарочито када је реч о економском јачању Рома, подстицају за образовање и становању.

Уверен сам да ћемо одговоре, ако не пронаћи и на овом јавном слушању, макар још једном снажно подстаћи решавање ових проблема. Народна скупштина својим ауторитетом жели да подстакне и друге државне институције, али посебно наше грађане, да решавању проблема Рома сви заједно приђемо још организованије и одлучније. У овој акцији ћу лично бити и промотер и учесник, колико год то допуштају моја овлашћења, с тим можете да рачунате.

Желим вам још једном срећан Светски дан Рома, и успешан рад у данашњем јавном слушању”.


Фото галерија


Видео (1)

Четвртак, 8. април 2021. | обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на обележавању Светског дана Рома - 50 година ромског активизма у свету 08.04.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
четвртак, 15. април

Цео календар догађаја